Ζάκυνθος: Διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης ΛΣ/Frontex (24-25/10/23) – Ομιλία ΥΝΑΝΠ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

25.10.23

Ζάκυνθος: Διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης ΛΣ/Frontex (24-25/10/23) – Ομιλία ΥΝΑΝΠ


 «Κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς, θα ήθελα να καλωσορίσω τους διεθνείς εταίρους μας εδώ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εδώ στη Ζάκυνθο. Και θα ήθελα να σας καλωσορίσω σε αυτή την εξαιρετική εκδήλωση, το Εργαστήρι Έρευνας & Διάσωσης, που φιλοξενείται σε αυτό το πραγματικά πολύ όμορφο, πολύ συναρπαστικό νησί, τη Ζάκυνθο.

Αλλά επίσης θα ήθελα να συγχαρώ τη Yelena Votskar για την ανάληψη αυτής της πραγματικά πολύ απαιτητικής πρωτοβουλίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Frontex για την υποστήριξή του στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας σε αυτήν την πολύ απαιτητική περίοδο.

Γιατί, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων κοντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Γάζα, στο Ισραήλ. Αυτή είναι μια παγκόσμια πρόκληση.

Επιπλέον, είναι μεγάλη μου χαρά, ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να καλωσορίσω εδώ στη Ζάκυνθο αξιωματούχους από τον Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Αλιείας, την EFCA, την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, από τη ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε. Επιτροπής και, φυσικά, εκπροσώπους από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την πατρίδα μου Κύπρο, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Τουρκία. Και, φυσικά, τους εκπροσώπους των ελληνικών μας Υπουργείων, του Ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η παρουσία τόσων εκπροσώπων εδώ σήμερα στη Ζάκυνθο από τόσες πολλές χώρες, θεσμικά όργανα και οργανισμούς, είναι μια ξεκάθαρη, απτή απόδειξη της σπουδαιότητας αυτής της διήμερης άσκησης.

Ταυτόχρονα, η ποικιλόμορφη και διεθνής εκπροσώπηση στο σημερινό εργαστήριο και την άσκηση υπογραμμίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αλλά επιβεβαιώνει επίσης την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησής μας, της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και, φυσικά, του επιχειρησιακού μας βραχίονα, της Ελληνικής Ακτοφυλακής να σώζουν ζωές. Αυτή είναι η κύρια προτεραιότητά μας. Και αυτό είναι, για εμάς, αδιαπραγμάτευτο. Υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ενίσχυση και τη βελτίωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Παρακολούθησα την εξαιρετική παρουσίαση του προηγούμενου ομιλητή και εντυπωσιάστηκα από τη δομή της παρουσίασης και από τα βαθιά νοήματα αυτής της παρουσίασης.

Όπως είπα, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση και τη βελτίωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όχι μόνο στις ακτές μας, στις ελληνικές μας ακτές, σε όλα τα νησιά μας και στις ηπειρωτικές μας ακτές, αλλά πέρα ​​από τα διεθνή σύνορα. Και εστιάζουμε σε αυτό, γιατί αυτή είναι η αποστολή μας.

Επιτρέψτε μου, εδώ, να υπενθυμίσω ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή ήταν η πρώτη που ανέλαβε παρόμοια πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Frontex το 2017. Έτσι, ασχοληθήκαμε από την αρχή στην αντιμετώπιση όλων αυτών των απαιτητικών προκλήσεων και βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή σε μια πολύ κρίσιμη χρονιά το 2017.

Τώρα, λίγα λόγια για το εργαστήριο. Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι, πρώτον, η ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων εταίρων. Δεύτερον, και ίσως το πιο σημαντικό, να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές.

Πρέπει να δουλέψουμε μαζί, πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας, πρέπει να δούμε μαζί πτυχές αυτού του απαιτητικού τομέα για να φτάσουμε στις βέλτιστες πρακτικές. Και, φυσικά, τρίτον, πρέπει να εντοπίσουμε και να συζητήσουμε τυχόν προκλήσεις και εμπόδια για να τα ξεπεράσουμε μαζί.

Χρειαζόμαστε συμπράξεις, χρειαζόμαστε συνεργασία. Γνωρίζω από τις πολλές εμπειρίες μου ως πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, καθώς και από την προηγούμενη θητεία μου ως Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ότι πάνω απ’ όλα, είναι να συνεργαζόμαστε, να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη κοινών στόχων. Και να βρίσκεις μερικές φορές δύσκολους τρόπους για να ξεπερνάς δύσκολα εμπόδια στον πεδίο των επιχειρήσεων.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Στη σημερινή κατάσταση στον κόσμο, αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις, από θαλάσσια συμβάντα έως φυσικές καταστροφές, και, φυσικά, με τη συνεχιζόμενη πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κινητικότητας, η σημασία αυτού του εργαστηρίου είναι προφανής. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτό το γεγονός νομίζω.

Αυτό το Εργαστήριο είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της διαρκούς αφοσίωσής μας στην ασφάλεια (safety/security). Η ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε και να συντονιζόμαστε αποτελεσματικά μαζί είναι υψίστης σημασίας.

Καθώς ξεκινάμε δύο ημέρες εντατικών συζητήσεων, ασκήσεων και ανταλλαγής γνώσεων, είμαι πραγματικά βέβαιος ότι θα βγούμε πιο δυνατοί και καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ως ευκαιρία όχι μόνο να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς συνεργασίας. Αυτό είναι τόσο σημαντικό. Οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Τούρκοι, οι Γάλλοι, όλοι πρέπει να μπορούν να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον την κρίσιμη στιγμή. Αυτό φέρνει το πραγματικό δέσιμο.

Και από την εμπειρία μου, ξέρω ότι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Ξέρετε, καλύτερα από εμένα, αυτή την εμπειρία. Γνωρίζετε ότι το δέσιμο την κρίσιμη στιγμή μπορεί να είναι το μόνο μέσο για να ανταποκριθείτε σε ένα πολύ απαιτητικό καθήκον.

Λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μόνο μαζί μπορούμε να σώσουμε ζωές. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος. Αυτή είναι η κοινή μας αποστολή.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ στην Ελλάδα, προκειμένου να δούμε μαζί πώς μπορούμε να σώσουμε ζωές, πώς μπορούμε να προσφέρουμε και να παρέχουμε ασφάλεια στους συνανθρώπους μας.

Ευχαριστώ πολύ».

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

2

3