Επίδειξη δύναμης από Τουρκία: 100 πολεμικά σκάφη έβγαλε στη «παρέλαση» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.10.23

Επίδειξη δύναμης από Τουρκία: 100 πολεμικά σκάφη έβγαλε στη «παρέλαση»


 Η Τουρκία γιόρταζε σήμερα τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους, όπως αυτό το προσδιόρισε ο Κεμάλ Ατατούρκ.


Με αφορμή τον εορτασμό πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κωνσταντινούπολη, με χιλιάδες πολίτες να δίνουν το παρών για να θαύμασουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Μικροί και μεγάλοι κρατώντας στα χέρια σημαίες της Τουρκίας, χειροκρότησαν με ενθουσιασμό στη διάρκεια της παρέλασης ενώ αρκετοί εξ αυτών δήλωσαν βαθιά συγκινημένοι.


Ο γιορτασμός της επέτειου των 100 χρόνων από την εγκατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας, έγινε με επίδειξη δυνατοτήτων μετακίνησης μεγάλων στρατιωτικών μονάδων:


Τεράστια μεταγωγικά Airbus-400 πέταξαν χαμηλά πάνω από την Κωνσταντινούπολη και ένα εντυπωσιακό κομβόι από 100 πολεμικά πλοία πέρασε τον Βόσπορο προς το νότο.


Το τουρκικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι 100 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και το TCG Anadolu, παρελάσαν στον Βόσπορο με την ευκαιρία της 100ής επετείου της Δημοκρατίας.


Στην τελετή συμμετείχε και η πρώτη εθνική φρεγάτα της Τουρκίας, TCG Istanbul, η οποία δεν έχει μπει ακόμη στον κατάλογο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.


Η τελετή συνοδεύτηκε από 20 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των Turkish Stars και SOLOTÜRK. Τέλος υπήρξαν 101 βολές κανονιού κατά τη διάρκεια της παρέλασης.


Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του για τη συμπλήρωση 100 χρόνων της ίδρυσης του Τουρκικού κράτους αναφέρθηκε στην επέκταση κι άλλης συμφωνίας με την Ισπανία.


Όπως είπε, ελπίζει να αυξηθούν τα αεροπλανοφόρα που διαθέτει η Τουρκία. Όπως επισημαίνει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι πιθανό να προστεθούν δύο αεροπλανοφόρα, με αναβαθμισμένη έκδοση του TCG Anadolu.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ένα μήνυμα υποστηρίζοντας ότι καμία ιμπερεαλιστική δύναμη δεν θα αποτρέψει τη Τουρκία από το να είναι ευχαριστημένη, επιτυχημένη και κερδισμένη. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρει ότι η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους από την Καύκασο έως και την Παλαιστίνη.


«Όπου υπάρχει άνθρωπος καταπιεσμένος, θύμα διώξεων και σε ανάγκη, η Τουρκία είναι αυτή που σπεύδει να τον βοηθήσει, τον πιάνει από το χέρι, τον σηκώνει και τον βοηθάει στα προβλήματά του. Αυτή τη στάση την έχουμε δείξει στο παρελθόν στην Κορέα, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη και τέλος στο Καραμπάχ» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος συμπληρώνοντας: «Σήμερα, δείχνουμε την ίδια αποφασιστική στάση για την Παλαιστίνη και τη Γάζα, για την οποία ο Ατατούρκ είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι» και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον λαό της Γάζας. Το μεγάλο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη που οργανώσαμε χθες, με τη συμμετοχή 1,5 εκατ. ατόμων, ήταν ένα μέρος (της στάσης μας) αυτής.


«Καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας να είναι ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικηφόρα» ήταν το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πανηγυρική ομιλία του στην Κωνστνατινούπολη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας το 1923.


Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι την επόμενη περίοδο «ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να σώσουμε τη δημοκρατία μας από τη ντροπή του Συντάγματος που είναι προϊόν πραξικοπήματος και να έχουμε ένα Σύνταγμα αντάξιο της 100ης επετείου της Δημοκρατίας μας».Νωρίτερα σήμερα, σε μήνυμα του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος στην υλοποίηση του οράματος μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας, αδιαφορώντας για τις εξωτερικές και εσωτερικές απειλές, κάνοντας λόγο για τον αιώνα της Τουρκίας που αναδύεται.

Πηγή