Άσκηση αντιμετώπισης ρύπανσης της θάλασσας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VI 2023» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.10.23

Άσκηση αντιμετώπισης ρύπανσης της θάλασσας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VI 2023»


 Την 25η Οκτωβρίου 2023 υπό το συντονισμό του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποιήθηκε επιτυχώς μεγάλη σε έκταση άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης από τη Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π) και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας με την ονομασία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VI 2023».

Η άσκηση έγινε στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Ελευσίνας. Συμμετείχαν τρία (03) αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πιο συγκεκριμένα το ΠΛΣ 413 (Κ.Λ/Χ Ελευσίνος), το ΠΛΣ 417 (Κ.Λ/Χ Λαυρίου) και το ΠΛΣ 420 (Κ.Λ/Χ Πειραιά). Επιπρόσθετα συνέδραμαν στην ανωτέρω διαδικασία και τα περιπολικά σκάφη ΠΛΣ 335 και ΠΛΣ 108 (Κ.Λ/Χ Ελευσίνας).

Έγινε πόντιση φράγματος μήκους 450 μέτρων, το οποίο σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης περικύκλωσε το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν ελαιοσυλλέκτες (oil skimmers) και ποικίλος αντιρρυπαντικός εξοπλισμός και από την Κεντρική Αποθήκη Υλικών Απορρύπανσης (ΚΑΥΑ) που βρίσκεται στην Ελευσίνα, με την μέθοδο του ανεφοδιασμού από ορισμένες κατά το σενάριο προβλήτες.

Η άσκηση είχε θετική έκβαση, αναδεικνύοντας την υψηλή ετοιμότητα των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, αλλά και των επιχειρησιακών μέσων αντιρρύπανσης που διαθέτει το Σώμα.

Η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σχετικές εικόνες

ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VIΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VI 1ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VI 2ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VI 3ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VI 4ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VI 5ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ VI 6