Υπουργείο Μετανάστευσης: Αυξάνεται κατά 42 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΕ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

31.10.23

Υπουργείο Μετανάστευσης: Αυξάνεται κατά 42 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΕ


 Με επιπλέον 42.260.302,34 ευρώ ενισχύεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το μεταναστευτικό μετά από ενέργειες της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής .


Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοινώσεις της η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επελέγησαν και εγκρίθηκαν δύο ακόμη προτάσεις που υπεβλήθησαν από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού & Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.


Εγκρίθηκαν:


(1) η ελληνική πρόταση με τίτλο «ΠΥΞΙΔΑ-Συμπληρωματικός Μηχανισμός Υποστήριξης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα» που έχει σκοπό τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων αναγκών και των διαρθρωτικών ελλείψεων που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των ΑΜΜ στην Ελλάδα.


Το έργο προβλέπει: α) την ίδρυση 5 Κέντρων πανελλαδικά για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας με επίκεντρο το τραύμα, εξειδικευμένη νομική βοήθεια, στοχευμένες υπηρεσίες για την καταπολέμηση των ποσοστών εγκατάλειψης του γυμνασίου μεταξύ των Ασυνόδευτων Ανηλίκων καθώς και υπηρεσίες για Ασυνόδευτα Ανήλικα που έχουν ενηλικιωθεί (18-21 ετών) και στερούνται προστατευτικού πλαίσιο β) την εκπαίδευση και κλινική επίβλεψη για επαγγελματίες που εργάζονται με Ασυνόδευτα Ανήλικα, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς τους να ανταποκρίνονται σε θέματα παιδικής προστασίας και την προστασία τους από εξουθένωση γ) υπηρεσίες συνοδείας κατά τη νοσηλεία και εξειδικευμένη συνοδεία έκτακτης ανάγκης σε εγκαταστάσεις υγείας για Ασυνόδευτα Ανήλικα δ) εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό και εργαστήρια για την ενδυνάμωση των Ασυνόδευτων Ανηλίκων με την αντιμετώπιση της βίας, των στερεοτύπων φύλου, την προώθηση της ισότητας και την ενθάρρυνση της κοινοτικής συμμετοχής. Το έργο εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει περίπου 3.000 Ασυνόδευτα Ανήλικα, 50 Ασυνόδευτα Ανήλικα που έγιναν πρόσφατα ενήλικες και 1.742 επαγγελματίες στο πεδίο.


Η παραπάνω ειδική δράση θα ενταχθεί στο Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης, 2021-2027 με 90% συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


(2) η ελληνική πρόταση με τίτλο «Μεγιστοποίηση του αντίκτυπου της ηλεκτρονικής επιτήρησης μέσω της ενίσχυσης των επικοινωνιακών συνδέσεων» - Ενίσχυση της ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιτήρηση των χερσαίων συνόρων» που έχει ως στόχο την αγορά είκοσι επτά Κινητών Κέντρων Διαχείρισης Συμβάντων (MIMC) για την κάλυψη εξειδικευμένων απαιτήσεων επιτήρησης και λειτουργίας (κινητό σύστημα καμερών παρακολούθησης και κέντρο ελέγχου λήψης-μετάδοσης ήχου και εικόνας με ενσωματωμένο σύστημα drone). Τα MIMC θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς επιτήρησης στα χερσαία σύνορα, καθώς και για σκοπούς κάλυψης σε περιοχές που δεν μπορούν να παρακολουθηθούν με τα υπάρχοντα μέσα. Είκοσι από τα είκοσι επτά Κινητά Κέντρα Διαχείρισης Συμβάντων θα εγκατασταθούν σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα τύπου VAN AWD και τα υπόλοιπα επτά σε κοντέινερ που θα μπορούν να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν σε επιχειρησιακές παραμεθόριες περιοχές.


Η παραπάνω ειδικής δράση θα ενταχθεί στο Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων με 80 % συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Διαχειριστική Αρχή μέχρι σήμερα έχει πετύχει την έγκριση συνολικά έντεκα Ειδικών Δράσεων οι οποίες έχουν αυξήσει τη Χρηματοδότηση των Ελληνικών Προγραμμάτων των ΤΑΜΕΥ 2021-2027 κατά 66.971.007,52 Euro επιπλέον του αρχικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ