Για τα στελέχη του Λιμενικού και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στο νότιο Ηράκλειο η περασμένη Κυριακή ήταν μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Μέσα σε λίγες ώρες, εντοπίστηκαν να πλέουν ακυβέρνητες νότια της Κρήτης βάρκες με δεκάδες μετανάστες που είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ελλάδα.
Στη μια περίπτωση, οι συνολικά 72 αλλοδαποί, ανάμεσα στους οποίους 14 ανήλικοι, περισυνελλέγησαν από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού 46 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Μεταφέρθηκαν στον όρμο των Καλών Λιμένων, απ’ όπου παρελήφθησαν από ναυαγοσωστικό που τους αποβίβασε στο λιμάνι του Ηρακλείου. Δήλωσαν ότι είχαν αποπλεύσει από το Τομπρούκ, καθώς και ότι είχαν δαπανήσει από 2.000 έως 4.000 δολάρια για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.
Μερικές ώρες αργότερα, το υπό σημαία Βιετνάμ πλοίο «Leopard» διέσωσε 63 άτομα, όλοι άντρες, τους οποίους το πλήρωμα εντόπισε και περισυνέλλεξε σε σκάφος 43 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Και αυτοί μεταφέρθηκαν αρχικά στον κόλπο της Μεσσαράς και στη συνέχεια σε χώρο φιλοξενίας στο Ηράκλειο. Είχαν ξεκινήσει από το Τομπρούκ πληρώνοντας στους διακινητές 4.500-5.000 δολάρια για το ταξίδι τους προς την Ελλάδα.
Ροές μεταναστών από τις ακτές της Αιγύπτου και της Λιβύης προς τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη καταγράφονται με ιδιαίτερη ένταση το διάστημα από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα και πλέον επικίνδυνα δρομολόγια προς την Ευρώπη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες διασχίζουν εκατοντάδες ναυτικά μίλια στην ανοικτή θάλασσα μέσα σε σχετικά μικρές βάρκες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», το διάστημα από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τη 12η Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν σε Γαύδο και νότια Κρήτη 573 μετανάστες, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στην ίδια περιοχή ανήλθαν σε 666.
Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, στα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας του Λιμενικού (ΔΑΠΘΑΣ) αποτυπώνεται σαφώς η αυξητική τάση του φαινομένου, με τον Δεκέμβριο του 2023 να είναι ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.
Χώρες προέλευσης
Οι διασωθέντες μετανάστες προέρχονται κυρίως από την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των Παλαιστίνιων προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου δρομολογίου. Οι περισσότερες αφίξεις μάλιστα δεν καταγράφονται στην Κρήτη, όπως οι πολύ πρόσφατες, αλλά στην ακριτική Γαύδο, όπου δεν υπάρχουν δομές για την υποδοχή των μεταναστών. Ένα τέτοιο συμβάν καταγράφηκε την 28η Ιανουαρίου με 74 άνδρες (ανάμεσά τους 20 ανήλικοι) να καταπλέουν με βάρκα στην περιοχή Κόρφος του νησιού.
Την ανησυχητική πορεία του φαινομένου είχε επιβεβαιώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Κ» η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, τονίζοντας ότι στη Γαύδο δεν υπάρχουν δομές για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρονται με σκάφη του Λιμενικού στα Σφακιά.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Ναυτιλίας καθώς και στελέχη του Λιμενικού συσχετίζουν το φαινόμενο με την αύξηση της θαλάσσιας επιτήρησης στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, μετά και την πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στο Λιμενικό και στην τουρκική ακτοφυλακή, με τα κυκλώματα των διακινητών να προωθούν τους μετανάστες στην Ελλάδα όχι μέσω Τουρκίας αλλά απευθείας προς τη δύσκολη προς επιτήρηση και επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.