Εγκαινιάστηκε ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών της ΕΕ -Απούσα η Ελλάδα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.5.19

Εγκαινιάστηκε ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών της ΕΕ -Απούσα η Ελλάδα

Με ηχηρή απουσία της Ελλάδας, εγκαινιάστηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρώτος στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών κρατών της ΕΕ, που θα αναλαμβάνει δράση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συστήματος αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με την ονομασία rescEU.
Το πρόγραμμα rescEU βρίσκεται στη μεταβατική του φάση, όμως ήδη πέντε χώρες που πλήττονται συχνά από πυρκαγιές δήλωσαν τη συμμετοχή τους. Η Ελλάδα, παρά τους 102 νεκρούς στο Μάτι, μετά την φονική πυρκαγιά του 2018, δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για να συμμετάσχει.
Μέχρι στιγμής, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον στόλο rescEU αποτελούν επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.
Ο αρχικός στόλος αποτελείται από 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κροατία, 1 αεροσκάφος από τη Γαλλία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, 2 αεροσκάφη από την Ισπανία και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία.

Στυλιανίδης: Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει

Σε δηλώσεις του για το ζήτημα, ο αρμόδιος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τον μηχανισμό rescEU, υπογραμμίζοντας τη σημασία να συμμετάσχει η χώρα «οπωσδήποτε στη μόνιμη αλλά και στην τρέχουσα μεταβατική φάση του (σ.σ. μηχανισμού)».

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα, που είναι ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, μπορεί να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για να αυξήσει την ετοιμότητά της και την πρόληψη.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να δώσουν συμβουλές και να βοηθήσουν στην προετοιμασία για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών.
Διδάγματα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Ο Χρήστος Στυλιανίδης, στη συνέχεια, τόνισε ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν η πρόληψη και η προετοιμασία, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη εθελοντισμού και των “first responders” (οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε μια πυρκαγιά)

Οπως εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος, από τις περσινές πυρκαγιές στο Μάτι φάνηκε ότι τα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκαλούν καταστροφές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Ο Κύπριος επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το rescEU, και ο νεοσυσταθείς στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών, είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει «όλες τις πυρκαγιές στην ΕΕ ακόμα και ταυτοχρόνως».

Σημαντικό δίχτυ ασφαλείας σε περιόδους κρίσης το rescEU
Ο Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε το στον στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών που σχηματίζεται υπό το rescEU ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περιόδους κρίσης.

«Είμαι πολύ περήφανος που φέτος το καλοκαίρι βλέπω να γίνεται πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός στόλος κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ανεξαιρέτως όλα τα συμμετέχοντα κράτη που συνεισέφεραν στον εν λόγω στόλο, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Πηγή: iefimerida.gr