Παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα: Eτοιμάζονται αλλαγές στα κριτήρια - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.12.21

Παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα: Eτοιμάζονται αλλαγές στα κριτήρια


 Αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα φέρνει η αύξηση έως και 250% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πάνω από 7.000 περιοχές της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2022

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο παρέλαβε τις προτάσεις της ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία είχε αναλάβει να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης στα κοινωνικά επιδόματα και εξετάζει τώρα τις παρεμβάσεις που προτείνει η επιτροπή για να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται, ότι το  ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και θέρμανσης, αλλά και του μειωμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ και της έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ. Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών από την Πρωτοχρονιά θα έχει ως αποτέλεσμα η αξία των ακινήτων για πολλά νοικοκυριά να περάσει το όριο που ορίζει ο νόμος για τα επιδόματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ενισχύσεις.

Μπροστά στην απειλή της απώλειας των επιδομάτων για ευάλωτα και αδύναμα νοικοκυριά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το όριο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αύξηση έως 38% του ορίου της περιουσίας για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των νοικοκυριών που θα ενισχυθούν φέτος για να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ποια επιδόματα κινδυνεύουν
 
Τα επιδόματα που κινδυνεύουν από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές και στα οποία αναμένονται παρεμβάσεις είναι μεταξύ άλλων:

–        Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για να λάβει ένα νοικοκυριό την ενίσχυση θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

–        Το στεγαστικό επίδομα. Για τη χορήγησή του θα πρέπει μεταξύ άλλων η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

–        Το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο όμως με βάση το νέο καθεστώς τα όρια της συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας αυξήθηκαν στα 180.000 ευρώ από 130.000 για κάθε άγαμο και στα 300.000 ευρώ από 250.000 για έγγαμο δικαιούχο. Θα εξεταστεί εάν απαιτείται νέα παρέμβαση.

Οικιακό τιμολόγιο
Πέραν των επιδομάτων οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν κριτήριο για την ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Για άγαμο χωρίς παιδιά, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ

Επίσης η αύξηση των αντικειμενικών τιμών φέρνει ανατροπές και στην έκπτωση κατά 50%από τον ΕΝΦΙΑπου δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς εκτός του εισοδηματικού ορίου θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.