Σχέδιο ασφαλή Χριστούγεννα: Αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης, μέτρα στα θεματικά πάρκα, self test - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

2.12.21

Σχέδιο ασφαλή Χριστούγεννα: Αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης, μέτρα στα θεματικά πάρκα, self test


 Την πρότασή τους για να έχουμε ασφαλή Χριστούγεννα παρουσίασαν τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας


Στις εισηγήσεις τους ενόψει των Χριστουγέννων προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η διασπορά του κορονοϊού και οι οποίες περιλαμβάνουν αλλαγές στη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης, μέτρα για τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα αλλά και περισσότερα self test στο σύνολο του πληθυσμού κατέληξαν, κατά πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.


Συγκεκριμένα όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης η εισήγηση αναφέρει αυτό να χορηγείται σε όσους προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ και όχι και αρνητικό rapid test όπως ισχύει μέχρι σήμερα, Κατά τις ίδιες πληροφορίες η αιτία πίσω από την αλλαγή αυτή είναι οι ειδήσεις για κυκλώματα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών μετά από rapid test όπως αυτό που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Έβρο με συμμετοχή φαρμακοποιού.


Για τα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγείται αυτά να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους ενώ εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Στην εισήγηση, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνεται και η οδηγία για χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και από όλους.


Αυτό που προβλημάτισε τους ειδικούς είναι ότι αρκετά από τα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα λειτουργούν σε περιοχές της Ελλάδας με βαρύ αποτύπωμα στον επιδημιολογικό χάρτη, όπως η Δράμα, τα Τρίκαλα ή ο Βόλος. Ειδικά, δε, για τα παιδιά η εισήγηση φέρεται να είναι να μπαίνουν στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα και με self test έως την ηλικία των 16 ετών.


Το τελευταίο σκέλος της εισήγησης για ασφαλή Χριστούγεννα είναι, κατά τις πληροφορίες, η συνέχιση σε τακτικά χρονικά διαστήματα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό με self test για όλο τον πληθυσμό όπως αυτός που θα πραγματοποιηθεί δύο φορές πριν και μετά την εορταστική περίοδο.


Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου το κράτος θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα ενώ η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πηγή