Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο άνθρωπος που τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο χωρίς αιματοχυσία, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλέστηκαν αξιωματούχους νοσοκομείου. «Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πέθανε σήμερα το απόγευμα μετά από μια σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια», ανακοίνωσε το Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο της Μόσχας, αναφέρει το ura.news επικαλούμενο το πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας ιστοσελίδας, ο Ρώσος πολιτικός έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και υποβαλλόταν τους τελευταίους μήνες σε αιμοκάθαρση.
Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, θα ταφεί δίπλα στη σύζυγό του Ράισα στο νεκροταφείο Novodevichy στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το TASS.
Ο Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος σοβιετικός πρόεδρος, σύναψε συμφωνίες για την μείωση των όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεργασίες με δυτικές δυνάμεις για να καταργήσει το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που χώριζε την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και να επιφέρει την επανένωση της Γερμανίας.
Όταν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας σάρωσαν τα κράτη του σοβιετικού μπλοκ της κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης το 1989, δεν χρησιμοποίησε βία – σε αντίθεση με προηγούμενους ηγέτες του Κρεμλίνου που είχαν στείλει τανκς για να συντρίψουν τις εξεγέρσεις στην Ουγγαρία το 1956 και την Τσεχοσλοβακία το 1968.
Όμως οι διαδηλώσεις τροφοδότησαν τις φιλοδοξίες για αυτονομία στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες διαλύθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια με χαοτικό τρόπο.
Ο Γκορμπατσόφ αγωνίστηκε μάταια για να αποτρέψει αυτή την κατάρρευση.
Όταν έγινε γενικός γραμματέας του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1985, σε ηλικία μόλις 54 ετών, είχε θέσει ως στόχο να αναζωογονήσει το σύστημα εισάγοντας περιορισμένες πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις του ξέφυγαν από τον έλεγχο.
Η πολιτική της «γκλάσνοστ» – της ελευθερίας του λόγου – επέτρεψε την αδιανόητη μέχρι τότε κριτική του κόμματος και του κράτους, αλλά ενθάρρυνε επίσης τους εθνικιστές που άρχισαν να πιέζουν για ανεξαρτησία στις βαλτικές δημοκρατίες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και αλλού.
Ο Γκορμπατσώφ εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε ότι θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ως τμήμα του προγράμματος Περεστρόικα (αναδιάρθρωση). Αν και υποσχόταν τη διατήρηση του Σοβιετικού κράτους και της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, ο Γκορμπατσώφ πίστευε στην ανάγκη για σημαντική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986.
Πολλοί Ρώσοι δεν συγχώρεσαν ποτέ τον Γκορμπατσόφ για την αναταραχή που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις του, θεωρώντας ότι η επακόλουθη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου ήταν πολύ υψηλό τίμημα για τη δημοκρατία.
Αφού επισκέφθηκε τον Γκορμπατσόφ στο νοσοκομείο στις 30 Ιουνίου, ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Ruslan Grinberg δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των ενόπλων δυνάμεων Zvezda: «Μας έδωσε όλη την ελευθερία – αλλά δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε».
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.