Γερμανικός Τύπος: Ελλάδα, «ο μικρός γίγας των εξοπλισμών» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.8.22

Γερμανικός Τύπος: Ελλάδα, «ο μικρός γίγας των εξοπλισμών»


 «Η Αθήνα επενδύει ολοένα και περισσότερα χρήματα στο Στρατό της -περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ σε σχέση με το ΑΕΠ της. Ο λόγος για τις υψηλές δαπάνες: Η συνεχιζόμενη διαμάχη με τη γειτονική Τουρκία»Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπ. Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο και τις επαφές του με τον αμερικανικό εξοπλιστικό κολοσσό Lockheed Martin, που κατασκευάζει τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt σε εκτενές ρεπορτάζ εστιάζει στα φιλόδοξα εξοπλιστικά σχέδια της Ελλάδας.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την παράδοση 20 υπερσύγχρονων μαχητικών. Η Αθήνα θα ήθελε να έχει ως επιλογή και επιπλέον 20 αεροσκάφη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προαναγγέλλει έτσι τον επόμενο γύρο του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην πρόσφατη ιστορία της χώρας» σημειώνει το ρεπορτάζ.Όπως παρατηρεί: «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιθυμεί να εξοπλίσει τη χώρα του ενάντια στην Τουρκία, η οποία γίνεται ολοένα πιο επιθετική» ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: «Με τους εξοπλισμούς, ο Μητσοτάκης θέλει επίσης να ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας του ως προπύργιο του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο – σε ανταγωνισμό με την Τουρκία, η οποία εξαιτίας της στροφής του Ερντογάν μακριά από Δύση, της εγγύτητάς του με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν και των συμφωνιών όπλων του Ερντογάν με τη Ρωσία, γίνεται ολοένα πιο προβληματικός εταίρος για τη συμμαχία».

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση πλαισιώνει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με συμμαχίες που ενισχύουν την Πολιτική Ασφαλείας της. Πέρυσι ο Μητσοτάκης υπέγραψε μια ιστορική Στρατιωτική Συμφωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Συμφωνία προβλέπει την αμοιβαία παροχή βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή ανήκει στο ΝΑΤΟ . Πιθανότατα με αυτό εννοείται η Τουρκία. Τον Μάιο, το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε μια νέα Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα. Η Αθήνα βλέπει τη Συμφωνία ως ενίσχυση της προστασίας της έναντι μιας ενδεχόμενης επίθεσης από την Τουρκία. Φέτος η Ελλάδα θέλει να αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες της για νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων δαπανώντας 3,4 δις Ευρώ. Το ποσόν αυτό είναι επταπλάσιο απ’ ό,τι ξόδεψε η Αθήνα για εξοπλισμούς το 2020. Η Ελλάδα έχει παραγγείλει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra από τη Γαλλία και επτά ελικόπτερα τύπου MH60R από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Πολεμικό Ναυτικό της. Επιπλέον βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η παράδοση αρκετών κορβετών».

Στη Γαλλία οι Έλληνες παρήγγειλαν 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η παράδοση έχει ήδη ξεκινήσει. Ακόμα, η Ελλάδα συζητά με την Krauss-Maffei Wegmann και τη Rheinmetall για τον εκσυγχρονισμό έως και 700 τεθωρακισμένων Leopard. Αλλά πάνω από όλα το F-35 που σχεδιάζεται να παραδοθεί το 2028 θεωρείται «game changer». Με το αεροσκάφος αυτό, η Ελλάδα θα αποκτήσει την αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το F-35, καθώς οι ΗΠΑ ακύρωσαν την παράδοση 100 αεροσκαφών που είχαν ήδη παραγγελθεί και πληρωθεί λόγω των συμφωνιών του Erdogan με τη Ρωσία για την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων.

Για την Ελλάδα, ωστόσο, η προμήθεια των stealth αεροσκαφών είναι ένα δύσκολο από οικονομικής απόψεως εγχείρημα. Συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού και των υποδομών, τα πρώτα 20 αεροσκάφη θα κοστίσουν περίπου 3,8 δις Ευρώ -πολλά χρήματα για την υπερχρεωμένη χώρα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι φρεγάτες, τα Rafale και ο εκσυγχρονισμός των Leopard.
Τουρκία, η πιο άμεση απειλή

Η Ελλάδα είναι σε θέση ακόμα να επωμιστεί το κόστος, καθώς τα ποσά για την προμήθεια των όπλων θα κατανεμηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, δηλώνει ο Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητα, καθώς Τουρκία αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα ως η πιο άμεση εξωτερική απειλή, εξηγεί ο Τσάκωνας. Η γειτονική χώρα φαντάζει παντοδύναμη: 84 εκ. Τούρκοι έναντι 10 εκ. Ελλήνων.

Ο ειδικός σε θέματα Ασφαλείας δηλώνει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία». Αντίθετα, η χώρα θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, προκειμένου να επιτύχει ένα ελάχιστο επίπεδο αποτροπής που δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσάκωνας θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μάλλον σε θέση να κάνει κάτι: Ούτε μπορεί να παράσχει στην Ελλάδα εγγυήσεις Ασφαλείας ούτε μπορεί να εξαναγκάσει την Τουρκία να είναι λιγότερο προκλητική. Ο κίνδυνος όμως ενός πραγματικού πολέμου «δεν είναι ρεαλιστικός».

Πηγή: www.in.gr