Φάλαινα – φυσητήρας εμφανίστηκε μεταξύ Χίου, Σάμου και Ικαρίας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.8.22

Φάλαινα – φυσητήρας εμφανίστηκε μεταξύ Χίου, Σάμου και Ικαρίας


 Μία εντυπωσιακή φωτογραφία που απεικονίζει την απαράμιλλη ομορφιά της θαλάσσιας ζωής της Μεσογείου βλέπει τη δημοσιότητα. Ο λόγος για την φάλαινα φυσητήρα που ζει μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Χίου.


Την εντυπωσιακή εικόνα δημοσίευσε στο Facebook το «Archipelagos - Institute of Marine Conservation», που απαθανάτισε το θαλάσσιο θηλαστικό τη στιγμή που έβγαζε νερό από τον φυσητήρα της.

Η συγκεκριμένη φάλαινα ζει μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου και  αποτελεί ένα από τα τέσσερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών που μελετά το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» το τελευταίο διάστημα.

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα, ενώ το προσδόκιμο  ζωής υπολογίζεται περίπου στα 70 έτη.

Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2.500 ενήλικα μέλη, ενώ αναφορές για την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν από την εποχή του Αριστοτέλη.

Αναλυτικά η  ανάρτηση:

«Φυσητήρας στο βόρειο - ανατολικό Αιγαίο, καθώς συνεχίζουμε την επίμονη έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος, στη μοναδική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1100 μέτρα σε βάθος.

Είναι ένα από τα 4 είδη θαλάσσιων θηλαστικών που μελετάμε αυτές τις ημέρες σε αυτή τη μοναδική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2,500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.
Μόνο όταν γνωρίσουμε τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας, μπορούμε να τις προστατέψουμε!»