Επί σκηνής τιμήθηκαν: – οι πρώτες 10 σε συμμετοχή πλοίων εταιρείες, με περισσότερα από 50 πλοία.
-Τρεις εταιρείες με το Fidelity Award, για τη συμμετοχή τους με τα περισσότερα πλοία στο πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία,
– 18 Ελληνικά πλοία με το ειδικό Rescue Award, καθώς συμμετείχαν σε διασώσεις 410 συνανθρώπων μας στη θάλασσα.
Ανάμεσα στους πλοιοκτήτες διακρίνουμε τον Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση, τους καπετάν Παναγιώτη και Νίκο Τσάκο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Θανάση Μαρτίνο, την Μαρία Αγγελικούση, τον Πέτρο Παππά, τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, τον Γιώργο Οικονόμου, τον Γιώργο Γιουρούκο, τον Νικόλα Μαρτίνο τον δρ Ιωάννη Κούστα, τον Αδαμάντιο Πολέμη , τον Γιώργο Δελαπόρτα, τον Γιώργο Λιβανό, τον Ορέστη Γκιόκα.
Πιο συγκεκριμένα:
TOP 10 εταιρείες
ANGELICOUSSIS GROUP OF COMPANIES 114
TMS GROUP OF COMPANIES 97 του Γιώργου Οικονόμου
TECHNOMAR SHIPPING INC 80 του Γιώργου Γιουρούκου
CAPITAL SHIP MANAGEMENTCORP 75 του Βαγγέλη Μαρινάκη
TSAKOS GROUP OF COMPANIES 74- καπετάν Παναγιώτη και Νίκου Τσάκου
STAR BULK 70- του Πέτρου Παππά
DANAOS SHIPPING CO LTD 62 του δρ Ιωάννη Κούστα
THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC 62 του Νικόλα Μαρτίνου
V SHIPS GREECE 61
EURONAV SHIP MANAGEMENT (HELLAS) LTD 50
FIDELITY AWARDS
Angelicoussis Group με 1.010 πλοία
Tsakos Group of Companies με 672 πλοία
Thenamaris (Ships Management) Inc με 614 πλοία
RESCUE AWARDS
1. M/V BULK PANGEA
SEAMAR MANAGEMENT S.A.
Διέσωσε τον Mr Don Cavers ο οποίος επί έξι ημέρες βρισκόταν μέσα σε μία σωσίβια λέμβο στην Καραϊβική. 14-12-2021
2. M/V ΜΕΤΗΟΝΙ
V. SHIPS GREECE
Διάσωση 19 ατόμων στα Στενά της Φλόριντα 31-12-2021
3. M/V YORK
V. SHIPS GREECE
Διάσωση 40 ατόμων 145 μ.ν. Βορειοανατολικά από τις Μπαχάμες 5-1-2022
4. M/V AGIOI FANENDES
EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME- Θανάσης Μαρτίνος
Διάσωση δύο ατόμων 160 ναυτικά μίλια στον Ειρηνικό 13-2-2022
5. M/V RESILIENT WARRIOR
POLEMBROS SHIPPING LIMITED- Αδαμάντιος Πολέμης
Διάσωση 22 ατόμων στις Αζόρες 16-2-2022
.
6. M/V STAR MARIANNE
STAR BULK-Πέτρος Παππάς
Διάσωση ενός ατόμου στην Υεμένη 29-3-2022
7. M/V CAP QUEBEC
EURONAV SHIP MANAGEMENT (HELLAS) LTD.
Διάσωση 57 ατόμων στις Κανάριους Νήσους 17-5-2022
8. M/V ANTIGONE
EURONAV SHIP MANAGEMENT (HELLAS) LTD.
Διάσωση 8 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Λιβύης 28-5-2022
9. M/V CEDAR
EURONAV SHIP MANAGEMENT (HELLAS) LTD.
Διάσωση δύο ατόμων στην Μαυριτανία 18-6-2022
10. M/V FOS ATHENS
LATSCO SHIPPING LIMITED- Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης
Διάσωση 22 ατόμων στην Ινδία 6-6-2022
11. M/V STAR PAULINE
STAR BULK
Διάσωση 40 ατόμων στην Ισπανία 11-7-2022
12. M/V INTEGRALE
MEADWAY BULKERS LTD- Γιώργος Δελαπόρτας
Διάσωση 34 ατόμων ανατολικά της Κρήτης 27-7-2022
13. M/V STAR DORADO
STAR BULK
Διάσωση 101 ατόμων 110 ν.μ. νότια της Ιεράπετρας 27-7-2022
14. M/V AEGEAN DREAM
ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO. LTD- Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος
Διάσωση δύο ατόμων 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Πορτογαλίας 30-7-2022
15. M/V CHRISTINA
SUN ENTERPRISES LTD.- Γιώργος Λιβανός
Διάσωση 27 ατόμων νότιατης Ρόδου 10-8-2022
16. M/V SEAPEARL
NAVARONE S.A. Ορέστης Γκιόκας
Διάσωση ενός ατόμου 60 ν.μ. δυτικά της Αυστραλίας 2-9-2022
17. M/V ST DIMITRIOS
BALTHELLAS CHARTERING S.A.
Διάσωση 17 ατόμων 200 ν.μ. νότια της Σαουδικής Αραβίας 6-10-2022
18. M/V ARCTURUS
BULKSEAS MARINE MANAGEMENT S.A.
Διάσωση 14 ατόμων 70 ν.μ. νότια της Ισπανίας 22-10-2022
Η ετήσια εκδήλωση των βραβείων AMVER στην Ελλάδα, η οποία διοργανώνεται από το Propeller Club του Πειραιά σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπληρώνει 30 χρόνια.
Το Σύστημα AMVER (Automated Mutual Assistance Vessel Rescue) παρακολουθεί τις πορείες των πλοίων, εντοπίζει πιθανά προβλήματα και ενημερώνει άλλα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να προσεγγίσουν και να παράσχουν βοήθεια. Η ιδέα για αυτό το Σύστημα έγινε πραγματικότητα επίσημα στις 15 Απριλίου 1958, με τις προσπάθειες της ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων εκπροσώπων της εμπορικής ναυτιλίας.
Ο Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, υπογράμμισε ότι από το 2000 έως σήμερα, σχεδόν 7.000 ζωές έχουν σωθεί από τα πλοία που συμμετέχουν στο Σύστημα AMVER.
«Από το 2000 έως σήμερα, σχεδόν 7.000 ζωές έχουν σωθεί από τα πλοία που συμμετέχουν στο Σύστημα AMVER και πολλές από αυτές τις διασώσεις οφείλονται στις ανιδιοτελείς και αλτρουιστικές προσπάθειες των πληρωμάτων και πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την 30ή επέτειο των βραβείων AMVER στην Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο που αξίζει να τιμηθεί αναλόγως» και προσέθεσε:
«Η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση του κλάδου της εμπορικής ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο στην ιδέα των βραβείων έχει μετατρέψει την τελετή απονομής τους σε θεσμό, από την πρώτη διοργάνωση, το 1992, όταν απονεμήθηκαν βραβεία AMVER σε 45 ελληνικές εταιρείες. Σήμερα, είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που βρισκόμαστε στην προνομιακή θέση να τιμήσουμε 247 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και τα πλοία τους που συμμετέχουν εθελοντικά στο Πρόγραμμα κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες έλαβαν περισσότερα από 2.000 βραβεία AMVER μόνο πέρυσι, αποτελεί απόδειξη της ηγετικής θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα».
Ο Κώστης Φραγκούλης έκανε ειδική αναφορά στα πεπραγμένα του Propeller Club Πειραιά, το οποίο φέτος έλαβε το President’s Award of Excellence από το International Propeller Club, που αποτελεί μια σπουδαία και άκρως τιμητική διάκριση.
«Σαφώς ξεχωρίζω το ετήσιο διεθνές συνεδρίο του InternationalPropellerClub που διοργανώσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, φιλοξενώντας εκατοντάδες κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής και παγκόσμιας Ναυτιλίας στη χώρα μας» και συνέχισε:
«Όπως είμαστε όλοι υπερήφανοι που η Ελληνική Ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, έτσι είμαστε υπερήφανοι και στο Propeller που είμαστε -με διαφορά- το μεγαλύτερο Club, σε σχέση με τα υπόλοιπα 72 Propeller Club διεθνώς. Και βέβαια το αρχαιότερο σωματείο της ναυτιλίας μας, από το 1935 στον Πειραιά» τόνισε και συνέχισε:
«Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι μόλις τα τελευταία 3 χρόνια, έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τη βάση των ενεργών μελών μας, έχοντας πλέον ξεπεράσει φέτος τα 800 μέλη. Κι εδώ να διευκρινίσω πως περίπου ένα χρόνο αφού αναλάβαμε, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια γενναία απόφαση και να διαγράψουμε περίπου το 40% των τότε ανενεργών μελών.
Το 2022 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για το Club μας, καθώς το Νοέμβριο εγκαινιάσαμε τα πρώτα ιδιόκτητα γραφεία μας στον Πειραιά, τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για το Club και -φυσικά- για τα επόμενα διοικητικά.
Επιπλέον, μέσα στη χρονιά ξεχωρίζω την ίδρυση του Student Port, μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας του σωματείου μας, η οποία δίνει σε νέες και νέους τη δυνατότητα συμμετοχής σε ενδιαφέρουσες δράσεις, αλλά και την ευκαιρία για δικτύωση στο εκτεταμένο δίκτυο Mελών του Propeller Club Πειραιά, καθώς και στο παγκόσμιο network του Propeller. Αυτή τη στιγμή το Student Port αριθμεί 95 μέλη – και αυτό είναι μόνο η αρχή. Απόψε βρίσκονται ανάμεσά μας 20 από τα μέλη του που συμμετέχουν και ως εθελοντές της εκδήλωσης και θα ήθελα να τους χειροκροτήσουμε θερμά.
Οφείλω επίσης να τονίσω τη σημαντική αύξηση του προγράμματος δωρεών και υποτροφιών μας κατά 40%, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και αισιόδοξους. Είναι δέσμευσή μας, αυτή η προσφορά στην κοινωνία και τους νέους της πατρίδας μας να αυξάνει συνεχώς χρόνο με το χρόνο. Είναι εξάλλου ένας εκ των τριών βασικών σκοπών του Club μας».
Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος τόνισε: «Όπως γνωρίζετε Ελλάδα και Ναυτιλία είναι έννοιες ταυτόσημες. Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική Ναυτιλία παραμένει σταθερά ως ηγέτιδα δύναμη στην Παγκόσμια Ναυτιλία. Ειδικότερα, ελέγχει το 32% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων, το 25% των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και το 22% του στόλου πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 59% της χωρητικότητας της ΕΕ. Περισσότερο από το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου ή 1.706 πλοία, φέρουν σημαία κράτους μέλους της ΕΕ, την ίδια στιγμή που συνεχίζουν να επενδύουν σε νεότευκτα πλοία.
«Αναφέρω αριθμούς, αλλά πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι. Και το ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας μας, αποτελεί το ισχυρό χαρτί της χώρας μας. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι συστήματα όπως το AMVER, που τα τελευταία 22 χρόνια έχει βοηθήσει να σωθούν πάνω από 7000 ζωές δείχνουν την χρησιμότητά του. Αλλά επιβεβαιώνουν και κάτι άλλο: Τη δυναμική μιας λέξης που δεν υπάρχει σε άλλα λεξιλόγια. Και αυτή είναι το φιλότιμο. Και οι Έλληνες ναυτικοί και οι εταιρείες που είναι πίσω τους και τους οποίους τιμούμε σήμερα έχουν κάνει πράξη το φιλότιμο συμμετέχοντας με τα πλοία τους στις προσπάθειες να σωθούν ζωές.».
Η Mary Olson, Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, εκφώνησε ομιλία εκ μέρους του Εξοχότατου George James Tsunis, Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και επίτιμου μέλους του Propeller Club Πειραιά. Η κα Olsonεπανέλαβε τη σπουδαιότητα των Βραβείων AMVER και τόνισε τη σημασία της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ.
«Το Σύστημα AMVER έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ενώ ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, η ολόθερμη ανταπόκριση από τον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο έκανε το πρόγραμμα παγκόσμια επιτυχία».
«Θέλω να εξάρω το σύνολο της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας για τη φιλία σας. Και αναγνωρίζω ότι η συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα AMVER είναι μόνο μια πτυχή των μακροχρόνιων και βαθύτατων δεσμών της ελληνικής ναυτιλίας με την Αμερική. Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα από την International Development FinanceCorporation των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Ελλάδα για να συνεχίσει τις συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία ONEX σχετικά με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανακαίνιση του Ναυπηγείου Ελευσίνας. Μια επιτυχημένη επένδυση στο Ναυπηγείο Ελευσίνας θα αποτελέσει πλεονέκτημα όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά και για την εμπορική και επενδυτική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας», κατέληξε η κα Olson μεταφέροντας το μήνυμα του κ. Tsunis.
Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με όλες τις ελληνικές εταιρείες που τιμήθηκαν με τα φετινά Βραβεία AMVER.
Πριν το χαιρετισμό της, η Αντιναύαρχος Laura M. Dickey τίμησε το Propeller Club Πειραιά για την επιτυχή προώθηση του Προγράμματος AMVER και για την ετήσια διοργάνωση απονομής των Βραβείων στην Ελλάδα επί 30 χρόνια. Στη συνέχεια κατά την ομιλία της, τόνισε: «Είμαι εντυπωσιασμένη με το έργο που κάνετε για την προώθηση της ναυτιλίας. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 30ή επέτειο των Βραβείων AMVER στην Ελλάδα. Και με την πλούσια ιστορία της Ελλάδας ως πρωταγωνιστή στο Πρόγραμμα AMVER, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέρος από το να βρίσκομαι απόψε εδώ για να τιμήσω εκείνα τα σκάφη που συμμετέχουν συστηματικά στο Σύστημα AMVER. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν σχεδόν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Δεν κυριαρχείτε μόνο στον κόσμο ως η νούμερο ένα ναυτική χώρα, αλλά πρωτοπορείτε και σε ετοιμότητα να σώσετε ζωές στη θάλασσα και αυτό αποτελεί απόδειξη της σταθερής αφοσίωσης της Ελλάδας στην ασφάλεια στη θάλασσα και στους ναυτικούς».
Στο τέλος του χαιρετισμού της η Laura M. Dickey έλαβε βραβείο από την Δανάη Μπεζαντάκου, Γενική Γραμματέα του Propeller Club Πειραιά, για την προσφορά της στο Σύστημα AMVER.
Εκπρόσωποι του Propeller Club και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας μοιράστηκαν τις απόψεις και τις εντυπώσεις τους για το Propeller Club κατά τη διάρκεια ενός βίντεο που έκανε αναδρομή στα πρώτα βήματα της διοργάνωσης απονομής των βραβείων και παρουσίασε προσωπικές ιστορίες από την πορεία των AMVER Awards, ξεκινώντας από τα πρώτα Βραβεία AMVER κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, καταγράφοντας την αύξηση των βραβευθέντων Ελλήνων από 45 το 1992 στο φετινό ρεκόρ των 247, αλλά και αναδεικνύοντας τις αξίες αυτής της πρωτοβουλίας για θάρρος, φιλότιμο και ανθρωπιά, καθώς και πραγματικές ιστορίες διάσωσης, όπως τα περίπου 120 άτομα που σώθηκαν κοντά στις ακτές της Λιβύης από ελληνικό σκάφος. Το βίντεο παρουσίασε τις σκέψεις των Στέφανου Κωστόπουλου, Γρηγόρη Τιμαγένη, Κώστα Κωνσταντίνου, Γιώργου Ξηραδάκη, ΝίκιΠαπαδάκη, Μάρκου Φόρου, Βλάσση Κατράντζου, Αντώνη Φαράκλα, Κώστα Ρόκκου, Μάριου Κυριακού, Θεόδωρου Κόντε, Νίκου Τσαβλίρη, Δημήτρη Φαφαλιού, Κωστή Φραγκούλη.
Βασική φωτό κειμένου: Γιώργος Τεριακίδης-DNV, Aρτεμις Βαμβακοπούλου-Extrovert, Eλπη Πετράκη -WISTA International, Γιώργος Ανδρεάδης-Bureau Veritas, Mάικ Κασμάς-Bureau Veritas.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.