H πορεία αποκρατικοποίησης στα πέντε περιφερειακά λιμάνια - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.12.22

H πορεία αποκρατικοποίησης στα πέντε περιφερειακά λιμάνια


 Η χρονική περίοδος 2020-2022 σηματοδοτήθηκε από την έναρξη των προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων των περιφερειακών οργανισμών λιμένων που λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με δύο διαγωνισμούς να βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους (Ηγουμενίτσα, Καβάλα). ‘Ένας τρίτος έχει προσφάτως ακυρωθεί (Αλεξανδρούπολη). Δύο ακόμη διαγωνισμοί (Βόλος, Ηράκλειο) βρίσκονται στο στάδιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση GREPORT που συνέταξαν οι καθηγητές, Γιώργος Βαγγέλας, Θάνος Πάλλης, Εύη Κλαδάκη.


“οι αλλαγές αυτές αναμένεται να μετασχηματίσουν την ελληνική λιμενική αγορά, αυξάνοντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών” και προσθέτουν:


“Από πλευράς νομοθετικών πρωτοβουλιών, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επικεντρώθηκε σε νομοσχέδια που αφορούν τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής αλλά και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και λειτουργία των πλοίων αναψυχής. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες με αντικείμενο τους λιμένες ήταν περιορισμένες. Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το αρμόδιο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας τους Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ξεκίνησε παράλληλα με τις προαναφερθείσες διαδικασίες στους πέντε Οργανισμούς Λιμένος, διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων και σε τρεις μαρίνες.


Στους Οργανισμούς Λιμένος, οι σχετικοί διαγωνισμοί χαρακτηρίζονται από την επέκταση του ιδιαίτερου μοντέλου αποκρατικοποιήσεων που έχει ακολουθήσει η χώρα μας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, δηλαδή την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του αντίστοιχου λιμένα σε τρίτους”.


Αναλυτικά ανά λιμάνι:


Αλεξανδρούπολη

Η διαγωνιστική διαδικασία ματαιώθηκε και ενώ στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών είχαν υποβάλει δεσμευτική προσφορά δύο επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα: – Η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group, EUROPORTS-EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. – H Liberty Port Holdings, θυγατρική της Quintan Infrastructure and Development. Το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού.


Καβάλα

Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία “International Port Investments Kavala” η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group, EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.


Το οικονομικό αντάλλαγμα της υπο-παραχώρησης τμήματος του λιμένα Φίλιππος Β’ ανέρχεται σε €33,9 εκ. σε όρους ονομαστικής αξίας. Κατά την διάρκεια της παραχώρησης, η κοινοπραξία καλείται να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους €36 εκατ. Ο φάκελος του διαγωνισμού βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και μετά την έγκρισή του, θα υπογραφεί η σύμβαση υπο-παραχώρησης.


Ηγουμενίτσα

Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κοινοπραξία «GRIMALDI EUROPED S.p.A. – ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.» να αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε €84,17 εκ. Ο φάκελος του διαγωνισμού βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και μετά την έγκρισή του, θα υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.


Ηράκλειο

Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται στην Β’ φάση που προβλέπει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού. Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Αποκρατικοποιήσεις 10 Ports & Shiping Advisory GREPORT 2022 Στην Α’ φάση επιλέχθηκαν οχτώ επενδυτικά σχήματα τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στην Β’ φάση, τα οποία είναι: 1. OLETE Limited 2. Κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.P.A. – ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 3. Κοινοπραξία PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED – GPH CRUISE PORT FINANCE LTD 4. Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΤΤΙΚΑ GROUP 5. Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε. 6. Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. – GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED 7. Κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ Α.E. – JCC S.A.L. 8. ΟΛΘ Α.Ε.


Βόλος

Στις 7 Νοεμβρίου 2022 δημοσιεύτηκε η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α’ Φάση) για την πώληση και μεταβίβαση μετοχών που αντιστοιχούν σε πλειοψηφικό μερίδιο συμμετοχής ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από τους 10 Οργανισμούς Λιμένων, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το νέο λιμένα Μυκόνου καθώς και το λιμένα Λευκί μης στην Κέρκυρα, για τους οποίους έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων, προκειμένου να προχωρήσει στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Οργανισμός Λιμένος Βόλου.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή