«Τρικυμία» για άλλη μια φορά στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.12.22

«Τρικυμία» για άλλη μια φορά στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ;

 



Προεδρικό Διάταγμα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς καταργεί τις προσωποπαγείς θέσεις για όσους πάσχουν από ανίατες παθήσεις 

Την κατάργησή του ζητούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των λιμενικών και κάνουν γνωστό ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Αναστάτωση έχει προκληθεί μέσα στις γιορτές στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς ένα καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα (86/2022), που αποτελεί τροποποίηση του Π.Δ. 37/2012, καταργεί τις προσωποπαγείς θέσεις για όσους αντιμετωπίζουν ανίατες παθήσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας και τους επανατοποθετεί σε άλλες θέσεις μέσα σε διάστημα έξι μηνών.


Μέχρι τώρα ο λιμενικός που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας δήλωνε τον τόπο επιλογής του, στον οποίο ο ίδιος θεωρούσε ότι υφίστανται οι καλύτερες συνθήκες για την αντιμετώπιση της πάθησής του. Ομως με το νέο Π.Δ. δεν έχει πλέον τη δυνατότητα αυτής της επιλογής, αλλά μπορεί να επιλέξει μόνο Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος (9 ΠΕΔΙΛΣ έχει το Λιμενικό Σώμα) και θα τοποθετείται σε οποιαδήποτε υπηρεσία υπαγόμενη στην ΠΕΔΙΛΣ που έχει δηλώσει, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια. Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα θα μπορούσε να επιλέξει, π.χ., υπηρεσία της Πάτρας όπου βρίσκονται οι γιατροί του ή το νοσοκομείο που τον κούραρε, μετά το νέο Π.Δ. θα μπορεί να δηλώσει την 5η ΠΕΔΙΛΣ, στην οποία υπάγονται μεν οι υπηρεσίες της Πάτρας, αλλά και της Καλαμάτας, της Πύλου, του Ναυπλίου, ακόμα και των Κυθήρων. Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας θα μπορεί να μετατεθεί στην Πύλο ή στην Καλαμάτα ή ακόμα και σε κάποιο νησί όπου δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υγειονομικές δομές που έχει ανάγκη.


Κατόπιν αυτού υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των Λιμενικών, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, δεν ενημερώθηκαν για την τροποποίηση αυτή, καθώς δεν υπήρξε ποτέ διαβούλευση. Ηδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Π.Δ. 86/2022. «Κατανοούμε την προοπτική επαναξιολόγησης της σοβαρότητας των παθήσεων, αναγνωρίζουμε την ανάγκη κατηγοριοποίησής τους, όμως καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια να μετατραπεί η υγεία ως ένα υποκειμενικό και μη μετρήσιμο κριτήριο δυσμενών μεταθέσεων», τονίζει η ΠΟΛ και σημειώνει πως «είναι πραγματικά λυπηρό να αντιμετωπίζονται τα στελέχη με τέτοια απαξίωση».


Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αιφνιδιαστική τροποποίηση του Π.Δ. 37/2012, υποστηρίζει ότι ουδέποτε έγινε γνωστή η προώθηση του νέου Π.Δ. 86/22, το οποίο, όπως αναφέρει, σχεδιάστηκε και προωθήθηκε για δημοσίευση εν κρυπτώ. Ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αντιρρήσεις για μια περιοδική επαναξιολόγηση ορισμένων ζητημάτων υγείας, ωστόσο καταδικάζει την «ξεκάθαρα τιμωρητική στάση της ηγεσίας μας σε στελέχη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας». Τέλος, ζητά την άμεση κατάργησή του και κάνει γνωστό ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο για την ανατροπή του στη Δικαιοσύνη.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Πηγή