Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές το 2023 – Τα δύο σενάρια με τις πιθανές ημερομηνίες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.12.22

Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές το 2023 – Τα δύο σενάρια με τις πιθανές ημερομηνίες


 Ποιοι είναι παράμετροι που προσμετράει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Μπορεί να μην το λέει κανείς, αλλά είναι πασιφανές ότι σταδιακά η Ελλάδα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Τα επιτελεία των κομμάτων εργάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη μέρα και τις ημερομηνίες των εθνικών εκλογών να «κλειδώνουν» και τα πιθανά σενάρια είναι δύο.


Όλα δείχνουν ότι η ώρα εκλογών φθα έρθει ην άνοιξη. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης, Βορίδης, μιλώντας στο Mega, έδειξε την πρώτη Κυριακή του Απριλίου ως την πιθανότερη για να στηθούν οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής και στα μέσα Μαΐου οι δεύτερες.


«Θα υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών, ίσως και κάτι παραπάνω, από την χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να διαλύσει τη Βουλή. Και για τις δεύτερες, για να τελειώσουν όλα».


Από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να φανεί όσο πιο συνεπής γίνεται ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ώστε να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του στους πολίτες. Παράλληλα, στόχος του είναι να εκμεταλλευτεί η Νέα Δημοκρατία τα οφέλη από την οικονομικό πολιτική της στο μέγιστο βαθμό.


Τα δύο πιθανότερα σενάρια είναι:

1ο σενάριο: α’ Κυριακή, 9 Απριλίου, β’ Κυριακή, 7 Μαΐου

2ο σενάριο: α’ Κυριακή, 23 Απριλίου, β’ Κυριακή, 21 Μαΐου


Προεκλογικός... πυρετός


Ο Αλέξης Τσίπρας κινείται ήδη σε εκλογικούς ρυθμούς και σήμερα βρέθηκε στις γειτονιές του Κορυδαλλού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη σημάνει εκλογικό συναγερμό στην Κουμουνδούρου. Στη δήλωσή του ευχήθηκε «αυτά να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα στον βούρκο και σύντομα να ξαναγεννηθεί η ελπίδα», όπως είπε.


«Αν ήμουν πρωθυπουργός σε μια χώρα που το 85% χρειαζόταν food pass για να ζήσει, όχι δε θα είχα μούτρα όχι για να πανηγυρίζω, αλλά ούτε να κυκλοφορώ στον δρόμο».


«Ακόμη και τις γιορτινές μέρες, ο κ. Τσίπρας σαν άλλος Εμπενίζερ Σκρουτζ, περιγράφει τη χώρα με τα μελανότερα χρώματα και γεμίζει την ατμόσφαιρα με μαυρίλα και μιζέρια. Δυσκολίες υπάρχουν όμως η κοινωνία αντέχει και η Ελλάδα προχωρά», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.


Σε προεκλογικό κλίμα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε στο Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη, ασκώντας σκληρή κριτική στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.


Τον δημοσιονομικό κίνδυνο η αντιπαράθεση των κομμάτων να εξελιχθεί σε ανταγωνισμό παροχολογίας επισήμανε με νέα του παρέμβαση ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας: «Πάμε καλά, να προσέξουμε όμως να μην το χαλάσουμε. Δεν ξεχνάμε ότι από την ‘εντατική’ βγήκαμε σχετικά πρόσφατα, από τα μνημόνια δηλαδή, δεν έχουμε ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Άρα θέλει προσοχή».


Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων έχουν σχεδόν συμπληρωθεί με τα επιτελεία των αρχηγών να τελούν εν αναμονή της απόφασης για το αν οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση την απογραφή του 2021 που θα προκαλέσει αναδιανομή των βουλευτικών εδρών σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.

Πηγή