Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια: Τα σενάρια και η αντίδραση της Αθήνας μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.12.22

Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια: Τα σενάρια και η αντίδραση της Αθήνας μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου


 Καμία απειλή δεν θα μένει αναπάντητη

Δεν αποτέλεσαν έκπληξη για την ελληνική κυβέρνηση οι νέες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.


Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ειδικά για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι η καλύτερη το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να ηττάται από τους πολιτικούς του αντιπάλους στις εκλογές όποτε και αυτές αν γίνουν.


Έτσι, επιστρατεύτηκε για ακόμα μια φορά το «όπλο» των απειλών από τους υποτακτικούς του. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας απείλησε ευθέως με πόλεμο. «Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας», είπε μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Μέχρι και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu εξέδωσε πολεμικό ανακοινωθέν και λειτουργώντας ως «εργαλείο» στα χέρια του Σουλτάνου θύμισε ότι υπάρχει απόφαση από το 1995, η οποία προβλέπει πως, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών εξουσιών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.


Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η νέα αυτή κλιμάκωση δεν είναι τίποτε άλλο από κραυγές απελπισίας του Ερντογάν για να δείξει στους πολίτες της χώρας του ότι υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας του όπως κανείς άλλος και πουλώντας φιλοπατρία θα κερδίσει πόντους στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.


Πιστεύουν επίσης ότι η πολιτική που κρατά η Αθήνα αποδίδει καρπούς, καθώς άμεση ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο κάλεσε μεν κατά την πάγια τακτική του Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, αλλά από την άλλη απευθυνόμενο προς την Τουρκία εξέφρασε την θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. «Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν» ανέφερε σχετικά το αμερικανικό ΥΠΕΞ.


Τίποτα αναπάντητο – Αδιαπραγμάτευτα τα 12 μίλια

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση καθώς η πάγια τακτική που ακολουθείται είναι ότι ναι μεν το παράθυρο του διαλόγου είναι ανοικτό αλλά καμία απειλή δεν θα μένει αναπάντητη. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και το υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν με ξεκάθαρο τρόπο στις τουρκικές απειλές.


«Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο», σημείωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης.


Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι φυσικά και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων και θα το εξασκήσει όποτε κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Πάντα, σημείωναν οι ίδιες πηγές, η χώρα μας προτάσσει τους κανόνες καλής γειτονίας, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και υπογράμμιζαν ότι δεν θα αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας της.


Για το πότε θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή ειδικά νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτό θα συμβεί όταν θα κριθεί πως είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Μια τόσο σοβαρή κίνηση δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά ένα πρωί αλλά πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες αλλά και μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση για να λειτουργήσει ως ένα είδος κυματοθραύστη στην τρικυμία που θα σηκώσει στους γείτονές μας μια τέτοια απόφαση.

Πηγή