Φωτιές: Η Τουρκία στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα - Διαθέτει τρία εναέρια μέσα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.7.23

Φωτιές: Η Τουρκία στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα - Διαθέτει τρία εναέρια μέσα


 Συνεχίζεται η «διπλωματία των καταστροφών» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Η Τουρκία θα στείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο για την καταπολέμηση των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.


«Κατόπιν οδηγιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών μαζί με τα πληρώματά τους θα σταλούν στην Ελλάδα.


Αμφίβια αεροσκάφη με αποτελεσματική ικανότητα ελιγμών και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που παράγονται με εγχώριους και εθνικούς πόρους θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» αναφέρεται στην ανάρτηση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας στο Twitter.


Türkiye, Yunanistan’da devam eden orman yangınlarıyla mücadele için 2 adet amfibik yangın söndürme uçağı ve 1 adet yangın söndürme helikopteri gönderecek.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü envanterine…

— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) July 21, 2023


Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες Έρευνας και Διάσωσης.


Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα είχε διαθέσει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών προέκυψαν, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές.


Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αναρτήσεις του, ευχαρίστησε τις χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ελλάδος για βοήθεια.


Μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε μία προς μία τις χώρες που έστειλαν αεροσκάφη και πυροσβέστες και συμμετείχαν στην προσπάθεια περιορισμού των πύρινων μετώπων.


«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και το rescEU απέδειξαν για άλλη μια φορά την τεράστια αξία τους σε περιόδους ανάγκης. Είμαστε ευγνώμονες σε όλες τις χώρες που έστειλαν βοήθεια για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η συνεισφορά σας ήταν ανεκτίμητη. Σε δύσκολους καιρούς, η Ένωσή μας στέκεται μαζί με αλληλεγγύη. Ευχαριστώ», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στη Γαλλία για την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων. Υπήρξαν ζωτικής σημασίας σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα κατά των δασικών πυρκαγιών. Γαλλία, έχεις την ευγνωμοσύνη μας!», πρόσθεσε.


Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ιταλία, η οποία απέστειλε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Ανάλογο και το μήνυμα προς τη Ρουμάνια, οι οποία συνέδραμε στην κατάσβεση με 130 πυροσβέστες και 25 οχήματα.


Ο κ. Μητσοτάκης ανήρτησε ξεχωριστά tweet με «ευχαριστώ» προς όλες τις χώρες: Σλοβακία, Πολωνία, Κύπρο, Κροατία, Βουλγαρία και Μάλτα.