Λευκή Λίστα ParisMoU: Η Ελληνική σημαία στην 3η θέση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.7.23

Λευκή Λίστα ParisMoU: Η Ελληνική σημαία στην 3η θέση


 Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου: ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Η Επιτροπή του Μνημονίου των Παρισίων (ParisMoU) για το Port State Control, ενέκρινε στην 56η συνεδρίασή της (15-19/5/2023) τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων του 2022 και υιοθέτησε τους νέους καταλόγους επιδόσεων για τα κράτη σημαίας και τους αναγνωρισμένους οργανισμούς (RO).  Αυτοί οι κατάλογοι τίθενται σε ισχύ από αύριο 1η Ιουλίου 2023.

Paris MoU on Port State Control celebrates 40 years | Paris MoU

Η «Λευκή, Γκρίζα και Μαύρη Λίστα» παρουσιάζει το πλήρες εύρος της ταξινόμησης, από τις ποιοτικές σημαίες έως τις σημαίες με πλημμελή απόδοση που θεωρούνται υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου.  Η ταξινόμηση βασίζεται στο συνολικό αριθμό επιθεωρήσεων και κρατήσεων πλοίων κατά τη διάρκεια 3ετούς κυλιόμενης περιόδου για σημαίες με τουλάχιστον 30 επιθεωρήσεις πλοίων κατά τη διάρκεια αυτής.

Η «Λευκή Λίστα» αντιπροσωπεύει τις ποιοτικές σημαίες με σταθερά χαμηλό ιστορικό κρατήσεων.  Οι σημαίες με μέση απόδοση εμφανίζονται στη «Γκρίζα Λίστα».  Η εμφάνισή τους σε αυτή την κατηγορία μπορεί να χρησιμεύσει ως κίνητρο για βελτίωση και προαγωγή στη «Λευκή Λίστα».  Ταυτόχρονα, οι σημαίες στο κάτω μέρος της «Γκρίζας Λίστας» θα πρέπει να προσέχουν να μην παραμελούν τον έλεγχο των πλοίων τους και να μην κινδυνεύουν να υποβιβαστούν στη «Μαύρη Λίστα» το επόμενο έτος.

Όσον αφορά τη «Λευκή, Γκρι και Μαύρη Λίστα» για το 2022, περιλαμβάνονται συνολικά 66 σημαίες: 39 στη «Λευκή Λίστα», 18 στη «Γκρίζα Λίστα» και 9 στη «Μαύρη Λίστα».  Το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, χρονιά πιο δεκτική για σύγκριση, ο συνολικός αριθμός των κρατών σημαίας στη λίστα ήταν 70, εκ των οποίων 41 στη «Λευκή Λίστα», 16 στη «Γκρίζα Λίστα» και 13 στην «Μαύρη Λίστα».  Η σύγκριση με το 2019 δείχνει μια μετατόπιση ορισμένων κρατών σημαίας από τη Λευκή στη Γκρίζα Λίστα.  Ο αριθμός των κρατών σημαίας στη «Μαύρη Λίστα» μειώθηκε κατά τέσσερα.

Paris MoU 56th Committee meets in Kranj, Slovenia | Paris MoU

Για αρκετά χρόνια, η Επιτροπή του ParisMoUπαρακολουθεί στενά την απόδοση των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (RO) – Νηογνωμόνων, που ενεργούν για λογαριασμό των κρατών σημαίας.  Για τον υπολογισμό της απόδοσης των RO, χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος για τον υπολογισμό του πλεονάζοντος συντελεστή των κρατών σημαίας. Απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός 60 επιθεωρήσεων ανά RO πριν ληφθεί υπόψη η επίδοση για τη λίστα.  Το 2022 καταγράφηκαν 32 ROs στη λίστα επιδόσεων.  Σε σύγκριση με το επίπεδο απόδοσης του περασμένου έτους, το επίπεδο απόδοσης ROs έχει παρόμοιο επίπεδο με πέρυσι, με μόνο ένα RO να έχει «χαμηλή».

Από την 1η Ιουλίου 2023 οι νέες λίστες επιδόσεων θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Προφίλ Κινδύνου Πλοίου.  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Ετήσια Έκθεση 2022 που θα δημοσιευτεί την 1η Ιουλίου.  Οι επισυναπτόμενοι κατάλογοι θα δημοσιευτούν επίσης την 1η Ιουλίου 2023 στον ιστότοπο του Μνημονίου του Παρισιού (www.parismou.org).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.