Άλμα σημειώθηκε μεταξύ του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου, όπου μόνο στα νησιά οι αφίξεις από 4.000 τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε 5.300 τον Ιούλιο και σκαρφάλωσαν στις 8.400 τον Αύγουστο, με τους αιτούντες άσυλο που μένουν στα πέντε νησιά του Αιγαίου να είναι αυξημένοι κατά 164% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που το σύνολο των διαμενόντων στη χώρα σημείωσε και πάλι αύξηση.
Ήδη μέχρι τα μισά του Σεπτεμβρίου το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 2.850 μετανάστες και συνέλαβε 28 διακινητές, με το νούμερο αυτό να υποδηλώνει μία σταθερότητα στην επιθετική κλιμάκωση των αφίξεων τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό το θετικό βήμα φαίνεται πως επιβεβαιώνει τον ούριο άνεμο που πνέει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και όλες οι πλευρές διαρρέουν ότι πρόκειται για μία δύσκολη συνθήκη που θέλει λεπτούς χειρισμούς. Η δυτική στροφή στη γεωπολιτική σφαίρα που κάνει η Τουρκία δημιουργεί νέα δεδομένα, με την ελληνική κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να αναζητούν πρακτικές λύσεις που θα αποφέρουν και αμοιβαία οφέλη.
Κλειδί για τη διακοπή της αύξησης των ροών είναι η καλή σχέση των δύο Λιμενικών Σωμάτων Ελλάδας-Τουρκίας. Ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας καταγράφει τις βέλτιστες πρακτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο ώστε να εντοπιστούν τα τεράστια δουλεμπορικά κυκλώματα που υπάρχουν στα παράλια. Όπως λένε χαρακτηριστικά, έχουν υπάρξει και στο παρελθόν παρόμοιες ενέργειες με καθορισμένους αξιωματικούς που επικοινωνούσαν από το ένα και το άλλο Σώμα, ωστόσο αυτό που διαφοροποιεί το σήμερα είναι ο στόχος της συνεργασίας με όρους και δεσμεύσεις. Αν και κάθε φορέας έχει τις δικές του «μαύρες τρύπες», το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι ότι ήδη οι Έλληνες λιμενικοί βλέπουν τις τελευταίες μέρες μία καλύτερη συνεργασία, με τους Τούρκους λιμενικούς να προλαβαίνουν κάποια σκάφη που φεύγουν. Αν και είναι πολύ νωρίς, ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας επεξεργάζεται ένα θαλάσσιο χάρτη με κοινές δράσεις.
Το δεύτερο κομβικό σημείο στο σχεδιασμό της διαχείρισης του Μεταναστευτικού είναι η βελτίωση της επικοινωνίας και των κοινών δράσεων και επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος με το Πολεμικό Ναυτικό, την Ελληνική Αστυνομία και το Στρατό. Αυτό χαρακτηρίζεται ως κλειδί για τον πολλαπλασιασμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σώματος και την άμεση επέμβαση.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.