Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.12.21

Σε ύψη ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη


 Σε ύψη ρεκόρ έχουν σκαρφαλώσει ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα κρύα του χειμώνα έχουν αυξήσει κι άλλο τη ζήτηση. Στον κύριο κόμβο συναλλαγών φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου στην Ολλανδία, οι τιμές TTF σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά φτάνοντας τα 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για οκταπλασιασμό των τιμών που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο.

Εκτός από το πιο κρύο μέτωπο του χειμώνα που έχει επηρεάσει τη ζήτηση αυξάνοντάς την, οι αγορές ανησυχούν επίσης για τις αυξανόμενες εντάσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία για γεωστρατηγικούς λόγους. Η Ευρώπη τροφοδοτείται με φυσικό αέριο εν μέρει διαμέσου της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία παίζει σκληρό πόκερ με τον νέο αγωγό Nord Stream 2 που έχει ολοκληρωθεί αλλά η Γερμανία δεν δίνει τελική άδεια για τη λειτουργία του.

Οι αγοραστές και οι πωλητές βρίσκονται πλέον σε εγρήγορση για σημάδια νέας επιδείνωσης του καιρού που θα οδηγούσαν τις τιμές σε πιθανή νέα μεγάλη άνοδο. Ολα αυτά συνθέτουν μια επισφαλή προοπτική για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τους καταναλωτές, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα και οι χώρες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη Ρωσία και τη γεωπολιτική της ισχύ. Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό και αναγκάζουν τις βιομηχανίες που διψούν για φυσικό αέριο να περιορίσουν την παραγωγή.

Εάν επικρατήσουν στην Ευρώπη πολύ ψυχρά μέτωπα, τότε κυλιόμενα μπλακ άουτ στις προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι η τελευταία λύση ανέφερε σε ανάλυσή του το Bloomberg. Οι τιμές βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στη Γαλλία και τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι ο καιρός είναι σχετικά ήπιος και η ζήτηση δεν δοκιμάζει πραγματικά τα όρια του συστήματος. Η μέγιστη κατανάλωση συνήθως έρχεται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, όταν καταφτάνουν και τα πιο κρύα μέτωπα.

Ολα αυτά γίνονται καθώς η Ευρώπη καίει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο τον χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι και οι ευρωπαίοι προμηθευτές φυσικού αερίου το περασμένο καλοκαίρι δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν τα αποθέματα που εξαντλήθηκαν από το κρύο που ξέσπασε την περασμένη άνοιξη. Τα αποθέματα στην Ευρώπη επιπλέον εξαντλήθηκαν τον Νοέμβριο με ταχύτερο ρυθμό λόγω της αύξησης της ζήτησης λόγω κρύου.


Πηγή