6 κανόνες για ασφαλείς τραπεζικές συναλλαγές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.8.22

6 κανόνες για ασφαλείς τραπεζικές συναλλαγές


 Τα τελευταία χρόνια, οι τρόποι να πραγματοποιούμε τραπεζικές συναλλαγές έχουν διευρυνθεί, με τον κόσμο του Διαδικτύου και της τεχνολογίας να προσφέρει πολλές επιπλέον δυνατότητες που μας διευκολύνουν ακόμη και χωρίς να πρέπει να επισκεφθούμε κάποιο κατάστημα.

Το e-Banking αλλά και το mobile banking έχουν μπει στη ζωή μας μεταμορφώνοντας συνολικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματα και τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Ας δούμε κάποιους κανόνες ασφαλείας σχετικά με υπηρεσίες που αφορούν τη σχέση με την τράπεζά σας και πώς δεν θα κινδυνεύσετε από επιτήδειους ή δικές σας παραλείψεις.

1. Προστατέψτε τους κωδικούς σας 

Από τα πιο βασικά που πρέπει να γνωρίζετε, έχοντας μπει στον κόσμο των online τραπεζικών συναλλαγών, είναι η προστασία των κωδικών σας. Πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, που, αν πέσουν σε χέρια που δεν θέλετε, μπορεί αυτό να σας στοιχίσει αρκετά. Οι κωδικοί (Username και Password) που χρησιμοποιείτε για την είσοδό σας τόσο στο e-Banking όσο και στο mobile banking είναι αυστηρά προσωπικοί και πρέπει να διασφαλίζετε όσο μπορείτε ότι δεν θα φτάσουν σε χέρια που δεν πρέπει.


Να είστε επιφυλακτικοί πριν τους μοιραστείτε ακόμη και με κοντινά σας πρόσωπα και να τους αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και σε κάθε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχουν διαρρεύσει. Φυσικά, όπως σε κάθε περίπτωση κωδικών, αποφύγετε τη χρήση εύκολων συνδυασμών ή συνθηματικών που έχουν να κάνουν με συνηθισμένα στοιχεία της ζωής σας (όπως π.χ. το όνομα και την ημερομηνία γέννησης των αγαπημένων σας ή το όνομα του κατοικίδιου σας).


2. Δώστε προσοχή σε ό,τι αφορά τον υπολογιστή και τις σελίδες που συνδέεστε


Για να διασφαλίσετε τις online τραπεζικές συναλλαγές σας, πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και όσον αφορά τον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε. Έτσι, μην παραλείψετε να έχετε κάποιο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, ώστε να διατηρεί τη συσκευή σας καθαρή και λιγότερο ευάλωτη σε επίδοξους εισβολείς. Πριν συμπληρώσετε τους κωδικούς e-Banking (Username και Password), βεβαιωθείτε ότι είστε στην ασφαλή σελίδα της τράπεζάς σας, μία σελίδα δηλαδή που η διεύθυνσή της μετατρέπεται από http:// σε https://, ενώ, παράλληλα, εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εικονίδιο με το λουκέτο στην αρχή της. Φυσικά, μην βάζετε ποτέ τα στοιχεία και τους κωδικούς σας σε ύποπτα sites ή σελίδες στις οποίες έχετε βρεθεί πατώντας κάποιο link που έχει έρθει στο email σας ή μέσω SMS, γιατί έτσι μπορεί να πέσετε θύμα phishing και επιτήδειοι να ψαρέψουν τους κωδικούς σας. Πρέπει ακόμη να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνδέεστε στο e-Banking από υπολογιστές που δεν σας ανήκουν ή όταν βρίσκεστε σε δημόσια Wi-Fi, π.χ. σε αεροδρόμια.


3. Δώστε προσοχή στις ιδιαιτερότητες του mobile banking

Ιδιαίτερα προσεκτικοί, ωστόσο, πρέπει να είστε και όταν συνδέεστε στο mobile banking με τη βοήθεια του smartphone σας. Πέρα από την προσοχή που πρέπει να δείξετε και σε αυτή την περίπτωση διασφαλίζοντας τους κωδικούς σας, πρέπει να σέβεστε πάντα τους περιορισμούς του κατασκευαστή για το λειτουργικό σύστημα της συσκευής σας, να μην κατεβάζετε και χρησιμοποιείτε εφαρμογές που δεν είναι αξιόπιστες και, φυσικά, να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας από ασφαλή δίκτυα και διαδικτυακούς τόπους. Κάτι επίσης σημαντικό, που μπορεί να παραλείψετε να σκεφτείτε, είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που πουλήσετε το smartphone σας, γιατί μπορεί ευαίσθητα δεδομένα σας να φτάσουν σε χέρια που δεν επιθυμείτε. Μην ξεχνάτε λοιπόν, πριν πουλήσετε ή ανακυκλώσετε τη συσκευή σας, να την επαναφέρετε πάντα στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.


4. Αξιοποιήστε τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας που σας προσφέρονται

Η τράπεζά σας προσφέρει πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζετε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που εκτελείτε από τον υπολογιστή ή το κινητό σας. Μία από αυτές είναι ο Κωδικός μιας Χρήσης (OTP), που αφορά οποιαδήποτε συναλλαγή και είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας - π.χ. για ανάκτηση κωδικών σύνδεσης, πληρωμές λογαριασμών, μεταφορές σε άλλους, αγορές κ.λπ. Τον λαμβάνετε μέσω SMS ή Viber στο κινητό που είχατε δηλώσει κατά την εγγραφή σας στο e-Banking και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία και μόνο συναλλαγή. Επιπρόσθετα, σε ορισμένες συναλλαγές με e-Banking ή μέσω Mobile App, που οι σύγχρονοι μηχανισμοί της τράπεζάς σας εντοπίζουν ως ύποπτες, σας προσφέρεται ένας επιπλέον τρόπος ελέγχου της εγκυρότητάς τους. Πριν ολοκληρώσετε τη συναλλαγή, εμφανίζεται στην οθόνη σας άλλο ένα βήμα επιβεβαίωσης, που σας ενημερώνει ότι χρειάζεται να εγκρίνετε τη συναλλαγή και από το κινητό σας. Έτσι, δεν έχετε παρά να τοποθετήσετε στην οθόνη τον 4-ψήφιο κωδικό που θα λάβετε στο κινητό σας για να εγκρίνετε και να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή. Για λόγους ασφαλείας, έχετε ακόμη τη δυνατότητα να μειώσετε τα όρια συναλλαγών σας μέσα από το e-Banking σας.


5. Προστατεύστε και μην αποκαλύπτετε τα PIN σας

Πέρα από τους online κωδικούς, προσέξτε επίσης και συναλλαγές που έχουν να κάνουν με τα PIN που έχετε στην τράπεζά σας. Μην αποκαλύπτετε ποτέ και για κανένα λόγο το PIN της υπηρεσίας Phone Banking, της κάρτας ή του Mobile App που χρησιμοποιείτε. Μην αποθηκεύετε τον φάκελο στον οποίο αναγράφεται το PIN της κάρτας σας και, αν αλλάξετε PIN, φροντίστε να επιλέξετε κάποιο που δεν περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενους ή συνεχόμενους αριθμούς και ημερομηνίες. Αλλάζετε τακτικά τα PIN σας και μπλοκάρετέ τα αμέσως εάν υποπτευθείτε ότι σας τα έχουν υποκλέψει.


6. Τέλος, δώστε προσοχή στις κλασικές συναλλαγές με ATM

Κίνδυνοι, όμως, μπορεί να υπάρχουν, πέρα από τον online κόσμο, και στις κλασικές συναλλαγές μέσω ΑΤΜ. Μπορεί να τις χρησιμοποιείτε χρόνια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχετε. Ελέγξτε εάν υπάρχει κάτι ύποπτο στο ΑΤΜ ή τον περιβάλλοντα χώρο και ακυρώστε τη συναλλαγή σας εάν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο. Καλύψτε το πληκτρολόγιο πριν πληκτρολογήσετε το PIN της κάρτας σας, εκτελέστε γρήγορα τις συναλλαγές σας και έχετε από πριν έτοιμα την κάρτα ή το ποσό που θέλετε να καταθέσετε. Μην ξεχνάτε πως η απόδειξη περιέχει προσωπικές πληροφορίες για τα προϊόντα σας, οπότε μην την αφήνετε στο ATM. Επίσης, μείνετε επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσφερθούν να σας βοηθήσουν. Στην περίπτωση που ένα ΑΤΜ κρατήσει την κάρτα σας, ενημερώστε άμεσα το κατάστημα αν είναι ανοικτό, εναλλακτικά τηλεφωνήστε στην υπηρεσία Phone Banking της τράπεζάς σας.


Και μην ξεχνάτε

Σε καμία περίπτωση, η τράπεζά σας δεν θα σας στείλει μήνυμα (π.χ. email, SMS) στο οποίο θα ζητήσει να αποκαλύψετε προσωπικά στοιχεία, όπως στοιχεία λογαριασμών και καρτών, κωδικούς ΑΤΜ και κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες e-Banking, Mobile App ή Phone Banking. Επιπλέον, δεν θα σας έρθει ποτέ μήνυμα από την τράπεζά σας το οποίο θα σας ενημερώσει ότι έχει κλειδωθεί ή έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός ή η κάρτα σας με σύνδεσμο σε ιστοσελίδα για να συμπληρώσετε κωδικούς σύνδεσης για το e-Banking, στοιχεία κάρτας σας ή Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα. Εάν λάβετε οποιοδήποτε μήνυμα που σας ζητά να αποκαλύψετε προσωπικά στοιχεία σας, αγνοήστε το και, εάν έχετε αμφιβολία για τη γνησιότητα ενός τέτοιου μηνύματος, τηλεφωνήστε αμέσως, όλο το 24ωρο, στην υποστήριξη της τράπεζάς σας για διευκρινίσεις.

Πηγή