Συμβούλιο ΕΕ: Επήλθε συμφωνία στο νέο “Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο” - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.10.23

Συμβούλιο ΕΕ: Επήλθε συμφωνία στο νέο “Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο”


 Η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χτες Τετάρτη 4/10/2023 ανοίγει τον δρόμο για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τη διαχείριση μιας απροσδόκητης μαζικής άφιξης αιτούντων άσυλο, κρίσιμο στοιχείο της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Η συμφωνία για τον λεγόμενο “Κανονισμό για την Κρίση” επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων ΙΙ (ΕΜΑ ΙΙ) των κρατών-μελών ΕΕ στις Βρυξέλλες, στους οποίους ανατέθηκε η ολοκλήρωση του έργου που οι υπουργοί Εσωτερικών δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ιταλία μπλόκαρε απροσδόκητα το προσχέδιο κειμένου.

Η Ιταλία αμφισβήτησε ένα μικρό μέρος της νομοθεσίας που επικεντρώνεται στις υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης που παρέχονται από πλοία ΜΚΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα οποία η Ρώμη θεωρεί «παράγοντα προσέλκυσης» περισσότερων μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές.

Η Γερμανία, η ψήφος της οποίας ήταν απαραίτητη για την επίτευξη της απαιτούμενης ειδικής πλειοψηφίας, υπερασπίστηκε τα πλοία των ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι η διάσωση ζωών στη θάλασσα είναι ένα νομικό, ανθρωπιστικό και ηθικό καθήκον. Προηγουμένως, Ιταλοί αξιωματούχοι είχαν επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για την παροχή κρατικής χρηματοδότησης σε αυτές τις ΜΚΟ.

Following consultations with their national governments, ambassadors managed to break the impasse early Wednesday afternoon.

Hungary and Poland, the two leading detractors of the EU’s migration reform, voted against the text while Austria, the Czech Republic and Slovakia abstained, diplomatic sources told Euronews.

“Deal! EU Ambassadors have reached an agreement on the regulation addressing situations of crisis and force majeure in the field of migration and asylum,” the Spanish presidency said on X, formerly Twitter.

European Commission President Ursula von der Leyen celebrated the deal as a “real game changer” while Ylva Johansson, the European Commissioner for home affairs, said it had been achieved “with pragmatism, commitment and unity.”

The Council will now use this preliminary agreement as its joint position in the negotiations with the European Parliament.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου ματαίωσε την προσπάθεια της περασμένης εβδομάδας να επιτευχθεί συμφωνία, παρά τις ελπίδες που γεννήθηκαν από ένα νέο συμβιβαστικό κείμενο που κατέθεσε η Ισπανία, η χώρα που ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μετά από διαβουλεύσεις με τις εθνικές τους κυβερνήσεις, οι πρεσβευτές κατάφεραν να σπάσουν το αδιέξοδο νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι δύο κύριοι επικριτές της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης της ΕΕ, καταψήφισαν το κείμενο, ενώ η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία απείχαν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Euronews.

“Συμφωνία! Οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό που αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και ανωτέρας βίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου”, ανέφερε η ισπανική προεδρία στο X, πρώην Twitter.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γιόρτασε τη συμφωνία ως «εξέλιξη που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», ενώ η Ίλβα Γιόχανσον, η Ευρωπαία Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις, είπε ότι επιτεύχθηκε «με πραγματισμό, δέσμευση και ενότητα».

Το Συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει τώρα αυτήν την προκαταρκτική συμφωνία ως κοινή θέση του στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τι είναι ο κανονισμός για την κρίση;

Ο Κανονισμός για την Κρίση ορίζει κανόνες που θα ισχύουν σε εξαιρετικές περιόδους όταν το σύστημα ασύλου του μπλοκ των “27” απειλείται από ξαφνική και μαζική άφιξη μεταναστών, όπως συνέβη κατά τη μεταναστευτική κρίση 2015-2016.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την απροσδόκητη εισροή, θα επιτραπεί στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν σκληρότερα μέτρα, όπως η διατήρηση των αιτούντων άσυλο στα σύνορα για έως και 20 εβδομάδες, ενόσω εξετάζονται τα αιτήματά τους για διεθνή προστασία.

Η κράτηση των απορριφθέντων αιτούντων θα μπορούσε επίσης να παραταθεί από το κανονικό όριο των 12 εβδομάδων σε 20 το πολύ έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής.

Οι ΜΚΟ πιστεύουν ότι αυτές οι παρεκκλίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκλεισμό μεγάλης κλίμακας, να υποβαθμίσουν την ποιότητα των διαδικασιών ασύλου και να αυξήσουν τον κίνδυνο επαναπροώθησης (να στείλουν τους μετανάστες πίσω σε χώρες όπου αντιμετωπίζουν σοβαρή βλάβη).

Η Γερμανία είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών και των μελών της οικογένειας, και μέχρι πρόσφατα είχε μπλοκάρει τον ενωσιακό νόμο επιλέγοντας να απέχει.

Η αιτιολογική σκέψη που είχε βάλει το Βερολίνο με τη Ρώμη λέει τώρα: «Οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει να θεωρούνται ως εργαλειοποίηση των μεταναστών όταν δεν υπάρχει στόχος αποσταθεροποίησης της Ένωσης ή ενός κράτους μέλους».

Στην αρχική του έκδοση, ο Κανονισμός για την Κρίση προέβλεπε επίσης τη δυνατότητα ταχείας παρακολούθησης των αιτημάτων ασύλου ατόμων που διαφεύγουν από μια κατάσταση έκτακτου κινδύνου, όπως μια ένοπλη σύγκρουση. Το ειδικό καθεστώς θα παρείχε στους πρόσφυγες ταχύτερη πρόσβαση σε διαμονή, απασχόληση, εκπαίδευση και κοινωνική βοήθεια.

Ωστόσο, στο συμβιβαστικό κείμενο που εγκρίθηκε την Τετάρτη και είδε το Euronews, το άρθρο αυτό έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία και δεν μπορεί να βρεθεί καμία αναφορά σε «άμεση προστασία».

Μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση

Η θέση του Συμβουλίου σχετικά με τον κανονισμό για την κρίση ήταν η μόνη που έλειπε από το παζλ που είναι γνωστό ως “Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο”.

Το Νέο Σύμφωνο παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 για να αντικαταστήσει την ad-hoc διαχείριση κρίσεων της περασμένης δεκαετίας με ένα σύνολο σαφών κανόνων που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη.

Η μεταρρύθμιση με πέντε άξονες βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης για να διασφαλίσει ότι τα έθνη της πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δεν θα αφεθούν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους.

Το κεντρικό του στοιχείο είναι ένα σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» που προσφέρει στις χώρες τρεις διαφορετικές επιλογές για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών: να καλωσορίσουν έναν αριθμό επιτυχημένων αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους, να πληρώσουν €20.000 για κάθε μετανάστη που αρνούνται να μετεγκαταστήσουν ή να χρηματοδοτήσουν επιχειρησιακή υποστήριξη, όπως υποδομές και προσωπικό.

Αυτό το σύστημα, το οποίο συμφωνήθηκε προκαταρκτικά σε μια σημαντική στιγμή τον Ιούνιο, υποτίθεται ότι θα λειτουργεί σε τακτική βάση, ενώ ο Κανονισμός για την Κρίση θα ενεργοποιείται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις που απειλούν το σύστημα ασύλου της ΕΕ.

Ο Κανονισμός για την Κρίση θα ισχύει επίσης όταν η μετανάστευση «οπλίζεται» από μια ξένη κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του μπλοκ, ένα μάθημα που αντλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνοριακής κρίσης που υποκίνησε η Λευκορωσία το καλοκαίρι του 2021.

Το παρατεταμένο αδιέξοδο στον Κανονισμό για την Κρίση κινδύνευε να υπονομεύσει τη μεταρρύθμιση της ΕΕ για τη μετανάστευση και απογοήτευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τον περασμένο μήνα αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για δύο ξεχωριστά στοιχεία του Νέου Συμφώνου έως ότου τα κράτη μέλη ξεκλειδώσουν το υπόλοιπο κομμάτι.

Μετά τη συμφωνία της Τετάρτης, οι συνομιλίες θα επαναληφθούν με στόχο την ολοκλήρωση και των πέντε νομοθετικών προτάσεων του Νέου Συμφώνου πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

«Η ισπανική προεδρία είναι το παράθυρο ευκαιρίας για τη σύναψη του Συμφώνου για τη Μετανάστευση: είναι τώρα ή ποτέ», δήλωσε στο Euronews την περασμένη εβδομάδα ο Juan Fernando López Aguilar, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής που είναι ο εισηγητής του Κανονισμού για την Κρίση.

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.