Σκηνικό μείωσης των ροών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.10.23

Σκηνικό μείωσης των ροών


 Οι τρεις λόγοι της συγκρατημένης αισιοδοξίας στην Αθήνα για το μεταναστευτικό

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, καθώς από τις 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, δηλαδή τις τελευταίες περίπου 10 ημέρες, παρατηρείται αισθητή μείωση των ροών τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο. Χαρακτηριστικό είναι πως στα θαλάσσια σύνορά μας από την 1η έως τις 25 Σεπτεμβρίου είχαμε περίπου 500 αφίξεις την
ημέρα και το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε μεσοσταθμικά 200, πέφτοντας πάνω από 50%. Αντίστοιχα, στον Έβρο έχουμε μείωση που φθάνει το 80% σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το τελευταίο δεκαήμερο είμαστε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα αίτια

Η κυβέρνηση εκτιμά πως αυτή η σημαντική μείωση οφείλεται σε τρείς βασικούs λόγουs:

Πρώτον, έχει αποδώσει η διπλωματική προσπάθεια που γίνεται συντονισμένα σε κεντρικό επίπεδο με την Τουρκία. Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη έλαβε χώρα στις 20 Σεπτεμβρίου και το φαινόμενο της μείωσης των ροών ξεκίνησε από τις 25, κάτι που ίσως δεν είναι τυχαίο. «Προφανώς και έχει παίξει σημαντικό ρόλο η διπλωματική oδός που ακολουθούμε», λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ωστόσο πως «κρατάμε μικρό καλάθι». Αυτό άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «έχουμε σημαντικά περιθώρια να δουλέψουμε με την Τουρκία στο ζήτημα της μετανάστευσης», προσθέτοντας ωστόσο πως παρότι η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας, «δεν είμαι αιθεροβάμων και αφελής».

Ο δεύτερος λόγος που παρατηρείται μείωση των ροών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το γεγονός πως η τουριστική σεζόν έχει φθάσει στο τέλος της και το Λιμενικό έχει πλέον όλο το δυναμικό του στραμμένο προς αυτό το ζήτημα, κάτι που πρακτικά σε φουλ τουριστική περίοδο δεν γίνεται, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Ένας τρίτος λόγος έχει να κάνει με την παρασκηνιακή εργασία που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα στο επίπεδο
των Βρυξελλών. Η πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Καιρίδης με την Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και τη Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ήταν στην κατεύθυνση να πείσει πως η Ελλάδα είναι απόλυτα συντεταγμένη με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που αφορούν τη διάσωση. Και τούτο είναι αναγκαίο καθώς το τελευταίο διάστημα, και ειδικά μετά το ναυάγιο της Πύλου επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, η Ελλάδα είχε στοχοποιηθεί στο ευρωπαϊκό κέντρο, καθώς έτεινε να επικρατήσει η άποψη πως η χώρα μας παραβιάζει βασικές αρχές.

Το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις των δύο χωρών και αποτυπώνεται στη μείωση των μεταναστευτικών ροών -μένει βεβαίως να αποδειχτεί πως θα έχει και συνέχεια- επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ο κ. Καιρίδης θα μεταβεί στην Άγκυρα μετά τις 10 Οκτωβρίου, όπου θα έχει συνάντηση με Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλίκαγια. Ο οδικός χάρτης για τη συνέχεια υπάρχει, αρκεί να αποδειχθεί πως οι μειωμένες ροές το τελευταίο διάστημα δεν είναι κάτι παροδικό, αλλά μόνιμο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.