Στην Αθήνα ο «τουρκικός σύνδεσμος» για το μεταναστευτικό - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

25.12.23

Στην Αθήνα ο «τουρκικός σύνδεσμος» για το μεταναστευτικό


 Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η συμφωνία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών με την άφιξη Τούρκου αξιωματικού στην Ελλάδα. Στην Άγκυρα μεταβαίνουν ο υπουργός Ναυτιλίας και ο Αρχηγός του Λιμενικού

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν όσα συμφωνήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον νέο τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Όπως αποκαλύπτει η Realnews, ήδη στην Αθήνα έχει εγκατασταθεί Τούρκος πλοίαρχος του τουρκικού λιμενικού, ο οποίος θα αναλάβει το κρίσιμο κομμάτι αποκλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο. Αποστολή του «τουρκικού συνδέσμου» για το μεταναστευτικό θα είναι η δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και η οικοδόμηση της προοπτικής συνεργασίας των λιμενικών των δύο χωρών, ακόμα και επί του πεδίου των επιχειρήσεων.


Πρόκειται για τον Τούρκο αξιωματικό που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο μοναδικός που είχε επικοινωνία με την ελληνική πλευρά μέχρι τα γεγονότα του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020, όταν και διακόπηκε κάθε επαφή με την Άγκυρα. Ο συγκεκριμένος πολύπειρος αξιωματικός, που βρίσκεται στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πρόκειται εφεξής να συνομιλεί με τον Έλληνα ομόλογό του, με τον οποίο είχε κατά το

παρελθόν ανάλογη επικοινωνία.


Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα εγκατασταθεί και το ελληνοτουρκικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων, που θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα λιμενικά σώματα των δύο χωρών.


Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι οι διαδικασίες αυτές δεν μπορεί να ολοκληρωθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που διακόπηκαν οι σχέσεις των δύο Σωμάτων. Για την ακρίβεια, ήταν Οκτώβριος του 2019 όταν ο Αρχηγός του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και ο ομόλογός του της τουρκικής Sahil Guvenlik συναντήθηκαν για τελευταία φορά.


Από τότε μέχρι και σήμερα, όποτε συναντώνται τα σκάφη των δύο χωρών στο Αιγαίο, η κατάσταση που διαμορφώνεται θυμίζει… ναυμαχία. Από την ελληνική πλευρά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον εμβολισμό του «Γαύδος» το 2018, περιστατικά με ανταλλαγές πυροβολισμών, καθώς και τις μεταφορές μεταναστών από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά νησιά, που έχει αποκαλύψει με φωτογραφίες ντοκουμέντα η «R».


Πλέον, όπως λέει ανώτερη πηγή που γνωρίζει καλά τις διεργασίες που συντελούνται για την προσέγγιση των δύο χωρών σε επίπεδο Λιμενικού, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί τους. «Αν υπάρχει μια ευκαιρία για να κυριαρχήσει ηρεμία στο Αιγαίο, οι εγωισμοί και οι αντιπαλότητες του παρελθόντος δεν μπορούν να έχουν θέση», τονίζει.


Οι συναντήσεις


Στο πλαίσιο της προσέγγισης και της υλοποίησης των συμφωνηθέντων για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «R», προγραμματίζεται ταξίδι του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Αρχηγού του Λιμενικού, αντιναυάρχου, Γιώργου Αλεξανδράκη, οι οποίοι θα μεταβούν στην Τουρκία στα μέσα του Ιανουάριου, προκειμένου να συναντηθούν με τους ομολόγους τους.


Ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και ο Αρχηγός του Λιμενικού με τον ομόλογό του Αχμέτ Κεντίρ.


Οι δύο υπουργοί είχαν αρχίσει να χτίζουν τη συνεργασία τους πολλούς μήνες νωρίτερα, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Χρ. Στυλιανίδης όντας υπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε στείλει βοήθεια στην Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη γειτονική χώρα. Αυτή η σχέση συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες μέχρι που φτάσαμε στη συνάντηση στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου. Σκοπός είναι οι συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο να πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να γίνεται απολογισμός της προόδου που συντελείται και να αξιολογούνται τα τρέχοντα προβλήματα.


Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, οι δύο Αρχηγοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, πριν συναντηθούν στις 7 Δεκεμβρίου, στο υπουργείο Εξωτερικών.


Τα Βήματα


Το κυρίως ζητούμενο σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι η ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας. Οι δύο Αρχηγοί ήδη φαίνεται να αποκτούν μια πρώτη επαφή. Κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα συμφωνήθηκε να έχουν 24ωρη ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύψουν.


Ταυτόχρονα, φαίνεται να προωθείται επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ του Έλληνα από το Αρχηγείο του Λιμενικού και του Τούρκου αξιωματικού από την πρεσβεία για τη διαχείριση κρίσεων.


Σε δεύτερη φάση, προκρίνεται επικοινωνία μεταξύ θαλάμων επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίζονται όλα τα κρίσιμα γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιο θερμό επεισόδιο. Και σε τρίτη φάση, πολύ αργότερα, να μπορούν να επικοινωνούν τα λιμεναρχεία μεταξύ τους, για την άμεση διαχείριση κάθε κατάστασης. Στόχος είναι η πλήρης πάταξη των δικτύων των διακινητών και η διαχείριση

του μεταναστευτικού.


Ήδη, μέχρι στιγμής, καταγράφεται πτωτική πορεία στις αφίξεις παράνομων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, φτάνοντας τις 3.158 έως τις 19 Δεκεμβρίου, έναντι 4.584 τον Νοέμβριο και 6.863 τον Οκτώβριο.


Αν και παραδοσιακά αυτούς τους μήνες κάθε χρόνο μειώνονται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η μείωση κατά 33,2% από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο και κατά 60% από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο καταγράφει την τάση της παρούσας περιόδου.


Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Πηγή: real.gr (έντυπη έκδοση)