«Φάκελος Δημοσκόπηση»: Ακρίβεια, εγκληματικότητα και διαφθορά «ροκανίζουν» την καρέκλα της κυβέρνησης – Θα κρυώσουμε τον χειμώνα; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.12.23

«Φάκελος Δημοσκόπηση»: Ακρίβεια, εγκληματικότητα και διαφθορά «ροκανίζουν» την καρέκλα της κυβέρνησης – Θα κρυώσουμε τον χειμώνα;


 Αν και απόλυτος κυρίαχος στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο πως προβληματίζεται από τις επιμέρους επιδόσεις της κυβέρνησής του, όπως αποτυπώνονται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Κοινό συμπέρασμα των μετρήσεων, πέρα από την αδιαφιλονίκητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, η αγωνία των ερωτηθέντων για την οικονομική τους κατάσταση, ακόμα και στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου.

Δημοσκόπηση Μetron Αnalysis – Λάθος πορεία

Δυσαρεστημένη παραμένει η ελληνική κοινωνία και αυτό θεωρείται δεδομένο.

Ακρίβεια, αυτή η μάστιγα

Ως προς τα προβλήματα οι πολίτες εξακολουθούν να προτάσσουν τα οικονομικά, αφού η ακρίβεια και η οικονομία προηγούνται καθαρά στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στα ζητήματα γύρω από τα οποία υπάρχει η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιδόσεις. «Πρωταθλητές» ως προς τις αρνητικές επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Περί οικονομικής εμπιστοσύνης ο λόγος

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που συνδυάζει την εκτίμηση για την κατάσταση της οικονομίας με την εκτίμηση της πρόβλεψης δείχνει να βελτιώνεται. Το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, στο -35%, όμως εμφανίζει βελτίωση εάν σκεφτούμε ότι τον Σεπτέμβριο ήταν στο -45%.

Χριστούγεννα… με μέτρο

Περίπου ίδια (40%) ή και λιγότερα (36%) θα δαπανήσουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια των εορτών. Μόλις το 23% τονίζει ότι θα προβεί σε περισσότερες αφορές κατά την εορταστική περίοδο.

Δημοσκόπηση Pulse – Θα κρυώσουμε;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της  δημοσκόπησης της Pulse για τον Σκάι, οι εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ/ αρκετά για την ακρίβεια, ενώ τα τρόφιμα, το ηλεκτρικό και η θέρμανση των σπιτιών είναι αυτά που τρομάζουν περισσότερο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 69% δηλώνει ότι το απασχολούν πολύ η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών, και το 19% απαντά «αρκετά» στο ίδιο ερώτημα. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Νοέμβριο ήταν 63% και 23%.

Όσο για την κατηγορία εξόδων που προβληματίζει περισσότερο τις οικογένειες, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κατέχει τη μερίδα του λέοντος ως φόβος των νοικοκυριών, με αρκετά εξ’ αυτών να δηλώνουν πως δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα ώστε να θερμάνουν το σπίτι τους το χειμώνα.