Αυξάνoνται οι τιμές εισιτηρίων για Ιταλία και Κρήτη από 1/1/2024 - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.12.23

Αυξάνoνται οι τιμές εισιτηρίων για Ιταλία και Κρήτη από 1/1/2024


 Στην εποχή της πράσινης μετάβασης της ναυτιλίας εισέρχονται οι επιβάτες-χρήστες της ακτοπλοΐας. Από τις 1 Ιανουαρίου 2024 τα εισιτήρια θα επιβαρύνονται με επίναυλο διοξειδίου του άνθρακα αφού η ναυτιλία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU-ETS) .

Ο όμιλος Γκριμάλντι και o όμιλος Attica ενημέρωσαν για τις αυξήσεις σε πρώτη φάση στις γραμμές της Αδριατικής και θα ακολουθήσει μέσα στον Ιανουάριο και ο τιμοκατάλογος για την Κρήτη. Μόνο σε αυτές τις γραμμές μπαίνει το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό τέλος. Η Ελλάδα έχει πάρει εξαίρεση έως το 2030 από το EU-ETS για όλα τα πλοία που είναι δρομολογημένα σε γραμμές που συνδέουν νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 200.000 κατοίκων.

Οι προσαυξήσεις θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου του 2024 στα φορτηγά οχήματα και στους επιβάτες.

 

Ο ιταλικός όμιλος στα τέλη του Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει νέο τιμολόγιο για τα φορτηγά το οποίο όμως μείωσε σχεδόν κατά 50% τις τιμές για λόγους ανταγωνισμού.

Χθες ο όμιλος Γκριμάλντι έστειλε την εξής ανακοίνωση στους συνεργάτες του:

 

«Αγαπητοί Συνεργάτες, Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική που θα εφαρμόσει ο ανταγωνισμός ως προς τη χρήση του ETS στις γραμμές από Ελλάδα προς Ιταλία και αντίστροφα, χρησιμοποιώντας το εν λόγω τέλος ως μέσο ανταγωνισμού, ο Όμιλος Grimaldi επιθυμεί να επιδείξει, για άλλη μια φορά, τη μέγιστη υποστήριξη προς τους συνεργάτες του, προσαρμόζοντας τα ποσά ανάλογα. Επομένως, από 01.01.2024, ο επίναυλος ETS διαμορφώνεται από τον Όμιλο Grimaldi, ανά γραμμή, ως εξής:

 
 

Οι προσαυξήσεις των δύο ομίλων στα φορτηγά κυμαίνονται από 1,50 ευρώ ανά γραμμικό μέτρο στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Μπάρι και 5,70 στη γραμμή Πάτρα-Αγκόνα. Σύμφωνα με ναυτιλιακούς πράκτορες και ανάλογα τον προορισμό θα πληρώνει από 30 ευρώ μέχρι 114.

Η Attica όμως ενημέρωσε και για προσαυξήσεις στην τιμή του εισιτηρίου επιβατών στις γραμμές της Αδριατικής από 4 έως 12 ευρώ ανάλογα με το δρομολόγιο. Η Attica υπολόγισε τις τιμές βάσει της αξίας που έχει ο τόνος διοξειδίου του άνθρακα και της κατανάλωσης των πλοίων της ανά δρομολόγιο. Το τέλος η Αttica το υπολόγισε με βάση την τιμή των 80 ευρώ που έχει ο τόνος αυτές τις ημέρες.

 

Όπως επισημαίνουν στελέχη των ακτοπλοϊκών ομίλων η επιβάρυνση των εισιτηρίων δεν θα πηγαίνει στα ταμεία των εταιρειών αλλά στο κράτος: “Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο. Δεν αυξάνουμε εμείς τα εισιτήρια αλλά βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επιβάλλεται ένα τέλος το οποίο θα εισπράττει το κράτος όχι οι εταιρείες. Το κράτος μπορεί να το επιστρέψει στους καταναλωτές με το μεταφορικό ισοδύναμο.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή