Δημοσκόπηση Palmos Analysis: 17,7 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Σταθερά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – «Βαδίζουμε στη λάθος κατεύθυνση» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

8.4.24

Δημοσκόπηση Palmos Analysis: 17,7 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Σταθερά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – «Βαδίζουμε στη λάθος κατεύθυνση»


 Προβάδισμα 17,7 μονάδων διαθέτουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, ενώ βρισκόμαστε μόλις 64 ημέρες από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τον «Ελεύθερο Τύπο».

Την ίδια ώρα μαίνεται ο «πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, με τη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, να παρουσιάζει κάμψη στα δημοσκοπικά ποσοστά της. «Ανοικτή» παραμένει και η τέταρτη θέση, καθώς Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά, ενώ πάνω από το όριο του 3% -και την εκλογή ευρωβουλευτή- βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%, αλλά όπως φαίνεται προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά στο ίδιο ερώτημα, αλλά για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%.

Οι «κίτρινες κάρτες»

Το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση πως το 33% υποστηρίζει πως η Ελλάδα προχωράει σωστά.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το 29%, που δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30% νιώθει λίγο ικανοποιημένο και το 41% καθόλου.

Σταθερά πιο δημοφιλής αρχηγός ο Μητσοτάκης

Στο ερώτημα για την άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, προβάδισμα με θετικό αντίκτυπο έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31%, ενώ ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας με 20% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 19% στην έκπληξη της δημοσκόπησης. Ακολουθούν Βελόπουλος (17%), Ανδρουλάκης (14%), Κασσελάκης (12%), Χαρίτσης (8%) και Νατσιός (6%).

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από το έργο της κυβέρνησης, το 29% δήλωσε πολύ ή αρκετά ευχαριστημένο, το 30% λίγο ευχαριστημένο και το 41% καθόλου.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συντριπτικά απογοητευμένοι δείχνουν όσοι απάντησαν, καθώς το 63% λέει «καθόλου» και το 22% «λίγο», ενώ μόλις το 12% λέει «πολύ ή αρκετά».

Ακρίβεια, αυτή η μάστιγα

Στο ερώτημα ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα, η ακρίβεια προηγείται με ποσοστό 64%, με την εγκληματικότητα και την υγεία να ακολουθούν με 26%.

Επίσης, το 79% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρούν πως το κόμμα τους ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, το 69% πως είναι δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία, το 68% ότι προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, και το 57% πως έχει κοινωνική ευαισθησία.

Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προσδοκίες της κοινωνίας από τη δεύτερη τετραετία της ΝΔ, το 37% των πολιτών περιμένει βελτίωση των εισοδημάτων του και το 46% των ενίσχυση της Υγείας. Ψηλά είναι και η αντιμετώπιση της ακρίβειας (28%) και η πάταξη της εγκληματικότητας (16%).

Οι σημαντικότεροι πρόεδροι της ΝΔ

Την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών κερδίζει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Το 60% όλων των ψηφοφόρων και το 68% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δηλώνουν ότι είναι ο πιο σημαντικός αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης για την Ελλάδα.

Στη δεύτερη θέση και με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντίστοιχα με 21% και 40%.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση υπάρχει εναλλαγή με τους Κώστα Καραμανλή και Κώστα Μητσοτάκη να συγκεντρώνουν 20% και 16% στο γενικό κοινό, αλλά να έχουν 17% και 20% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ακολουθούν ο Ευάγγελος Αβέρωφ με 12% και 8%, ο Γεώργιος Ράλλης με 7% και 5%, ο Αντώνης Σαμαράς με 6%, ο Μιλτιάδης Εβερτ με 4% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερωτώμενοι είχαν μέχρι δύο επιλογές στην απάντησή τους.


Πηγή