Σε απεργιακό κλοιό τη Μεγάλη Τετάρτη η χώρα – Ποιοι θα απεργήσουν - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.4.24

Σε απεργιακό κλοιό τη Μεγάλη Τετάρτη η χώρα – Ποιοι θα απεργήσουν


 Πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η χώρα την προσεχή Τετάρτη, λόγω της εργατικής Πρωτομαγιάς, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς να «σηκώνουν χειρόφρενο».


Το υπουργείο Εργασίας έχει επίσημα ανακοινώσει ότι η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για την Τρίτη του Πάσχα, ωστόσο, πολλά σωματεία εργαζομένων στη χώρα έχουν προκηρύξει απεργία για τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου. Συγκεκριμένα, με τις έως τώρα ανακοινώσεις:

Mε την απόφαση συμμετοχής που έλαβε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για τη Μ. Τετάρτη 1 Μάη 2024. Αναμένονται, ωστόσο, σχετικές ανακοινώσεις κι από άλλα σωματεία εργαζομένων.


Για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αναμένονται οι ανακοινώσεις των σωματείων εργαζομένων στα συγκεκριμένα μέσα μαζικής μεταφοράς. Mετρό, τραμ, ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και τρένα αναμένεται να τραβήξουν την Τετάρτη «χειρόφρενο», με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.


Πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες την 1η Μαΐου 2024

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό την 1η Μαΐου 2024. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η ημέρα αυτή δεν συμπίπτει με αργία εντός της Ελληνικής Επικράτειας σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 15102 Απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ Β’ 1406/4.3.2024). Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3336/2005, είναι ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών και θα ισχύσουν οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου.


Κατά την εν λόγω ημερομηνία τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον η 1η Μαΐου θα είναι εργάσιμη για το προσωπικό. Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.


Εκτός γκισέ θα εξυπηρετούνται οι πελάτες των τραπεζών για 6 ημέρες λόγω της αργίας του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς. Έτσι, οι οφειλέτες θα πρέπει να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους έγκαιρα, αλλά και όσοι θέλουν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου πρέπει να γνωρίζουν πως θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.


Οι μεταφορές θα γίνουν κανονικά, αλλά η Τετάρτη 8 Μαΐου θα είναι η ημερομηνία αξίας. Επίσης, η Τετάρτη 8 Μαΐου θα είναι ημερομηνία για την εκτέλεση των μισθοδοσιών και θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας. Ενώ οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα γίνουν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Πηγή