Εμμένει στις προκλήσεις η Σιλιάνοφσκα: Μιλά τώρα και για «Μακεδόνες του Αιγαίου» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.6.24

Εμμένει στις προκλήσεις η Σιλιάνοφσκα: Μιλά τώρα και για «Μακεδόνες του Αιγαίου»


Στον δρόμο των προκλήσεων και της ρητορικής που έχει αφομοιώσει, συνεχίζει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα.


Με μια νέα ανάρτησή της στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter), το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Ιουνίου, η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τον εαυτό της «Πρόεδρο της Μακεδονίας», ενώ δήλωσε πως συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου».


Ο συγκεκριμένος σύλλογος εκπροσωπεί τον πιο σκληρό αλυτρωτισμό των Σκοπίων απέναντι στην Ελλάδα, καθώς υπονοεί την ύπαρξη «κατεχόμενης από την Ελλάδα Μακεδονίας», από την οποία «εκδιώχθηκαν οι σλαβόφωνοι και σλαβόφρονες "Μακεδόνες" κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου».


Η Σιλιάνοφσκα, στην ανάρτησή της αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στη «μοίρα και την τραγωδία των 30.000 προσφυγόπουλων και ο Γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποσιωπάται, ούτε να σχετικοποιηθεί».


Σιλιάνοφσκα με αναφορά στον… Σωκράτη επιμένει: Δεν παραβιάζω το Σύνταγμα εάν δεν χρησιμοποιώ το Βόρεια Μακεδονία

Υπενθυμίζεται ότι, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής που έγινε στα Σκόπια, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επέμεινε ότι η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα της.


Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη ρητορική της έκανε αναφορά στον... Σωκράτη. «Να σας υπενθυμίσω ότι τα προσωπικά έγγραφα μου, το διαβατήριο, η ταυτότητα, όλα τα επίσημα έγγραφα της προεδρίας φέρουν το συνταγματικό όνομα. Είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο του Συντάγματος. Είναι αλήθεια ότι κάθε δήλωση πολιτικών προσώπων που κατέχουν κρατικό αξίωμα ερμηνεύεται σαν επίσημη πράξη, αλλά ο καθένας μας έχει, σαν το σύμβολο γιν-γιανγκ, δύο πρόσωπα, το επίσημο και ένα άλλο. Ως άνθρωπος έχω δικαίωμα, επαναλαμβάνω από την εποχή του Σωκράτη μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της ελευθερίας και της σκέψης, της ελεύθερης έκφρασης της σκέψης, να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι και δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί παραβίαση είτε του Συντάγματος είτε του διεθνούς δικαίου», είπε.


Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και στα τέλη Μαΐου από την πόλη Οχρίδα, λέγοντας πως ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας, «είναι ζήτημα προσωπικού προσδιορισμού, δικαίωμα που κατοχυρώνεται με πράξεις ανώτερες από αυτές που ισχύουν στις διμερείς συμφωνίες». 

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.