Φωτιά στην Ύδρα: Νέα δεδομένα στην υπόθεση – Υπό έρευνα οι χειρισμοί Πυροσβεστικής και Λιμενικού - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.6.24

Φωτιά στην Ύδρα: Νέα δεδομένα στην υπόθεση – Υπό έρευνα οι χειρισμοί Πυροσβεστικής και Λιμενικού


 Νέα δεδομένα στην υπόθεση με τη φωτιά στην Ύδρα δημιουργεί η παραγγελία της Εισαγγελίας Πειραιά, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ζητείται να διερευνηθούν τυχόν παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στους μισθωτές του σκάφους να φύγουν και να μην εξεταστούν από τις Αρχές, παρότι υπήρχαν ισχυρές υπόνοιες ότι είχαν ενεργό ρόλο στο ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Φωτιά στην Ύδρα: Νέα δεδομένα στην υπόθεση – Υπό έρευνα οι χειρισμοί Πυροσβεστικής και Λιμενικού

Οι εκμισθωτες αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και ζήτησαν να αποχωρήσουν προκειμένου να προλάβουν την προγραμματισμένη πτήση τους. Το αίτημά τους έγινε δεκτό.

Μετά, πάντως, την εισαγγελική παραγγελία και πέντε μέρες από το συμβάν, τα στελέχη της Πυροσβεστικής εντόπισαν σε ακτή δίπλα από τον όρμο Αγίου Νικολάου πειστήρια, δηλαδή ίχνη από κροτίδες και δύο μπουκάλια νερού.

Φωτιά στην Ύδρα: Νέα δεδομένα στην υπόθεση – Υπό έρευνα οι χειρισμοί Πυροσβεστικής και Λιμενικού

Είχε προηγηθεί αυτοψία, χωρίς αποτέλεσμα, στην κορυφή του υψώματος πάνω από την παραλία και προς την έκταση των 300 στρεμμάτων που κάηκαν.

Σημειώνεται ότι, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ως υπαίτιοι για τη φωτιά στο νησί.

Πληροφορίες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση των επιβατών εκ της θαλαμηγού ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, που φέρεται να εμπλέκεται στην εκδηλωθείσα πυρκαγιά πευκοδάσους στην Ύδρα στις 26/06,  ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του ΠΣ ως προς τις ενέργειες τους,  εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών» αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι εξηγήσεις ζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του ΠΣ «πριν την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων προανακριτικών αρχών (ΠΣ και Λιμενικού) από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ».

Όπως σημειώνεται, σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αρχηγός του ΠΣ διαβίβασε το έγγραφο των απαντήσεων που έλαβε, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα της Διεύθυνσης της Εσωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την ταυτόχρονα να  του γνωστοποιήσει κάθε πόρισμά της προς άμεση απόδοση πειθαρχικών ευθυνών.

ΠΗΓΗ