Τιμολόγια ρεύματος: Τα 2 πιο φτηνά χρώματα το πρώτο 6μηνο του 2024 - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.6.24

Τιμολόγια ρεύματος: Τα 2 πιο φτηνά χρώματα το πρώτο 6μηνο του 2024


 Έξι μήνες έχουν περάσει από τα νέα κυμαινόμενα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και οι συγκρίσεις δείχνουν ποιο ήταν τελικά το πιο φτηνό «χρώμα».


Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια ρεύματος είναι τελικά οι πιο οικονομικές επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.


Αντίθετα, τα πράσινα τιμολόγια, που έχει η πλειοψηφία των καταναλωτών, είναι ελαφρώς ακριβότερα, παρόλο που οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Ωστόσο, προσφέρουν το πλεονέκτημα της διαφάνειας, καθώς οι χρεώσεις ανακοινώνονται προκαταβολικά την 1η κάθε μήνα.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΛΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, αυτό που δείχνουν είναι ότι με εξαίρεση τον Ιανουάριο όπου το φθηνότερο τιμολόγιο ήταν το μπλε, τους επόμενους πέντε μήνες οι πιο οικονομικές προσφορές ανήκαν στα κίτρινα τιμολόγια.


Επιπλέον, τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, κυρίως λόγω της σχετικά χαμηλής ζήτησης εξαιτίας του ήπιου χειμώνα και των φυσιολογικών θερμοκρασιών της άνοιξης.


Η κατάσταση έχει αλλάξει το καλοκαίρι, με τη ζήτηση να αυξάνεται και τις θερμικές μονάδες να συμμετέχουν περισσότερο στην κάλυψη του φορτίου.


Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 81 ευρώ τον Μάιο και 60 ευρώ τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) του Ιουλίου θα είναι αυξημένα.


Νέες αυξήσεις στο ρεύμα τον Ιούλιο

Νέες αυξήσεις θα φανούν στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιούλιο στα πράσινα και στα κίτρινα τιμολόγια.


Η χονδρική τιμή του ρεύματος ανεβαίνει ξανά, με τις τιμές να κινούνται προς τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.


Η αύξηση υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 18% και οι τιμές στα τιμολόγια θα είναι εμφανώς αυξημένες.


Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας πρόσφατα στο OPEN για αυτές τις εξελίξεις, ανέφερε ότι την «1η Ιουλίου θα πάρει άλλο 20% η μέση τιμή στο πράσινο τιμολόγιο. Ήταν 15 λεπτά και θα ξεπεράσει τα 17 λεπτά».


Υπενθυμίζεται ότι νέες τιμές θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι τιμές ανά πάροχο, αλλά και οι εκπτώσεις από τις εταιρίες.

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.