Ηλεκτροσόκ με τις τιμές του ρεύματος: 100% αύξηση σε σχέση με τον Μάιο – Πού οφείλεται το νέο «ράλι» ακρίβειας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.6.24

Ηλεκτροσόκ με τις τιμές του ρεύματος: 100% αύξηση σε σχέση με τον Μάιο – Πού οφείλεται το νέο «ράλι» ακρίβειας


 Δύσκολο προμηνύεται το καλοκαίρι για την ενεργειακή αγορά, με το νέο ράλι στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος να απειλεί και πάλι με «ηλεκτροσόκ» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Οι προβλέψεις για τα τιμολόγια Ιουλίου είναι δυσοίωνες, με τα σημάδια να γίνονται ήδη εμφανή: αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, περιορισμένη παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αυξημένη ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών, έχουν επηρεάσει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, οι οποίες διαμορφώνουν και το λιανεμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.


Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ήταν:

26 Απριλίου: 83€/MWh

26 Mαΐου: 94€/MWh

26 Iουνίου: 125€/MWh

Ωστόσο, έρχονται νέες αυξήσεις ύψους 20%. Η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου ήταν:


Μάιος: 0,09 €/kWh

Ιούνιος: 0,15€/kWh

Ενώ η εκτίμηση για Ιούλιο είναι στα 0,17-0,18€/kWh, δηλαδή +100% σε σχέση με τον Μάιο.Πόσο κοστίζει σε ρεύμα η χρήση κλιματιστικού

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του παθητικού δροσισμού για να κρατήσουμε χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι ή στο γραφείο μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικό.


​«Κατεβάζουμε τέντες, ρολά, κλείνουμε παντζούρια σε κουφώματα τα οποία λιάζονται όλη τη μέρα για να μπλοκάρουμε την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό του χώρου του σπιτιού» ανέφερε ο ενεργειακός επιθεωρητής.


Σύμφωνα με τις οδηγίες του θα πρέπει να ανοίγουμε τα κουφώματα για μιάμιση ώρα τις νυχτερινές ώρες για να αποφορτίσει όλο το θερμικό φορτίο που έχει μαζευτεί από τη διάρκεια της ημέρας.


Επίσης, όπως είπε, «αν έχουμε τη δυνατότητα καλό είναι να τοποθετήσουμε θερμοανακλαστικές ή αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια, να μπλοκάρουμε δηλαδή την ηλιακή ακτινοβολία μέχρι και 80%».

Υπενθύμισε κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι στα σπίτια μας: να καταβρέχουμε τις απογευματινές ώρες ή τις πρώτες πρωινές ώρες στις βεράντες με νερό γιατί έτσι βοηθάμε στη μείωση της θερμοκρασίας με την το νερό που εξατμίζεται.


Ταυτόχρονα, ο ειδικός στην κατανάλωση ενέργειας συνέστησε σε όλους όσοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν συσκευές ψύξης στα σπίτια τους θα πρέπει να γνωρίζουν κατά την τοποθέτησή τους ότι δεν θα πρέπει να τις βάλουν κοντά στον φούρνο της κουζίνα για να μην αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος.


«Το εξωτερικό μηχάνημα καλό είναι να είναι σε μέρος που σκιάζεται, να μην είναι εκτεθειμένο 100% στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν είναι σε κάποιο σε κάποιο μπαλκόνι διαμερίσματος να είναι ψηλά και να σκιάζεται από την τέντα ή σε βορινό μέρος», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ