Εφορία: Ψάχνει για αδήλωτες πισίνες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.6.24

Εφορία: Ψάχνει για αδήλωτες πισίνες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης


 Λίγο πριν την επιβολή φόρων και προστίμων σε όσους δεν έχουν δηλώσει την πισίνα τους στην εφορία βρίσκεται η φορολογική διοίκηση. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης πριν ένα χρόνο η ΑΑΔΕ "σάρωσε" αρχικά την Αττική και μετά όλη τη χώρα για να εντοπίσει αδήλωτες πισίνες. Χρησιμοποίησε αεροφωτογραφίες και με ένα ειδικό αλγόριθμο εντόπισε στο δορυφορικό χάρτη τα μπλε σημεία και στη συνέχεια ξεχώρισε τις πισίνες από τα γήπεδα του μπάσκετ ή του τένις. 


Πλέον έχουν συγκεντρωθεί  όλα τα δεδομένα και η ΑΑΔΕ ξεκινάει τη δεύτερη φάση των ελέγχων με τα στοιχεία που θα λάβει από το Κτηματολόγιο. Ουσιαστικά ξεκινούν οι τελικές διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου  να εντοπισθούν όσοι συστηματικά δε δηλώνουν τις πισίνες που έχουν στην κατοχή τους. Όσοι βρεθούν να διαθέτουν πισίνα την οποία δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή την έχουν κατασκευάσει παράνομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω.  


Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με την τεχνητή νοημοσύνη η φορολογική αρχή δημιούργησε ένα μοντέλο που εντοπίζει όλα τα μπλε που βλέπουμε στο χάρτη, "σαρώνει" τις περιοχές και ξεχωρίζει σε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας την πισίνα από το γήπεδο του μπάσκετ.  


Όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2023, περί τους 22.623 φορολογούμενους έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους ενώ 345 φυσικά πρόσωπα  εμφανίζονται να διαθέτουν εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης στις κατοικίες τους.


Μέσω των διασταυρώσεων των στοιχείων για τις πισίνες με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων θα εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πισίνες αλλά δεν τις εμφανίζουν στην εφορία για να γλιτώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή τις έχουν κατασκευάσει χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη πολεοδομική άδεια.


Επισημαίνεται ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς προβλέπει ότι οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Επίσης, αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών.


Συγκεκριμένα το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:


- Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και


- Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.


 Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για  εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης. Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.


 Όσον αφορά στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

ΠΗΓΗ