Πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα – Στη μάχη της κατάσβεσης εκατοντάδες πυροσβέστες και οχήματα – Η νύχτα «καθηλώνει» τα πτητικά μέσα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.6.24

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα – Στη μάχη της κατάσβεσης εκατοντάδες πυροσβέστες και οχήματα – Η νύχτα «καθηλώνει» τα πτητικά μέσα


 Πολλαπλά είναι τα πύρινα μέτωπα που καίνε από άκρη σε άκρη ολόκληρη τη χώρα. Από το Βορρά μέχρι το Νότο, τα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν με όλα τα μέσα για να περιορίσουν τη ζημιές που αφήνει η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της.


Άνδρος

Πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Στραπουριές στο νησί της Άνδρου ξέσπασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι. Το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ.


Παρόλα αυτά, η επέμβαση των επίγειων δυνάμεων, σε συνδιασμό με τα εναέρια μέσα, έσπασαν το πύρινο μέτωπο και πλέον η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων δίνεται στις διάσπαρτες εστίες που εξακολουθούν να υπάρχουν και οι οποίες ενισχύονται λόγω των θυελλωδών ανέμων.


Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε εικόνα από την περιοχή της φωτιάς, δείχνοντας σπίτι να έχει παραδοθεί στις φλόγες και να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Και δεύτερο μήνυμα από το 112 ζητάει από τους κατοίκους που βρίσκονται στις περιοχές Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά Άνδρου να απομακρυνθούν προς την Χώρα της Άνδρου.


Έβρος: Μεγάλο μέτωπο στις Σάπες

Μεγάλο είναι το μέτωπο και στις Σάπες Ροδόπης, όπως ενημέρωσε και επισήμως η Πυροσβεστική.


Πιο αναλυτικά η επίσημη ενημέρωση για όλα τα πύρινα μέτωπα:


«Και σήμερα οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες για να προασπίσουν σπίτια και δασικές εκτάσεις.


Εύβοια – Υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς στο Κοντοδεσπότι

Παρά τους δυνατούς ανέμους οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας μπόρεσαν αν ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς.


Με κόντρα τους δυνατούς ανέμους και την μανία της φωτιάς που έκαιγε κυρίως πεύκα στο δάσος του Κοντοδεσποτίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Οι επίγειες δυνάμεις που ενισχύθηκαν από εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βοήθησαν να περιορίσουν την έκταση των ζημιών. Μαζί τους και 2 αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις σε κρίσιμη χρονική περίοδο αλλά και 2 ελικόπτερα που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στο δρόμο μεταξύ Ψαχνών-Κοντοδεσπότι, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Γοργοεπήκοου και κατευθύνθηκε δυτικά προς το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν να επεκταθεί και έκαψε μέρος αγροτοδασικής έκτασης, κυρίως πεύκα και ελιές. Επίσης έκαψε μία αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση να περιοριστεί η φωτιά μόνο στην αποθήκη που καταστράφηκε και δεν επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή.


Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί και οι δυνάμεις παραμένουν και αντιμετωπίζουν κάθε εστία αναζωπύρωσης που εκδηλώνεται.


Στο σημείο έχουν σπεύσει 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή δύο ελικοπτέρων και δύο καναντέρ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή υπάρχουν λίγα διάσπαρτα κτίσματα, ενώ ο πλησιέστερος οικισμός βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση.

ΠΗΓΗ