Π.Ο.Λ.: Ενημέρωση προσωπικού της 4ης ΠΕΔΙΛΣ και του Κ.Λ.Βόλου . - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.5.22

Π.Ο.Λ.: Ενημέρωση προσωπικού της 4ης ΠΕΔΙΛΣ και του Κ.Λ.Βόλου .


Πραγματοποιήθηκε την 11 και την 12 Μαΐου 2022 ενημέρωση συναδέλφων που υπηρετούν στην 4Η ΠΕΔΙΛΣ και  στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

 

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν :

·        Μεταθέσεις

Ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι για το νέο καθεστώς των μεταθέσεων των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ όπως αυτό διαμορφώθηκε με τη νέα διάταξη των μεταθέσεων που ψηφίστηκε στο πρόσφατο νόμο του ΥΝΑΝΠ 4926/22 . Κατά τη ψήφιση του Νόμου στη Βουλή ο Πρόεδρος της Π.Ο.Λ. και της Ένωσης μας Κυράνης Κώστας κατέθεσε την αντίθεσή του για τη συγκεκριμένη διάταξη η οποία στην ουσία καταργεί το ΠΔ Μεταθέσεων και δίνει τη δυνατότητα στον ΥΝΑΝΠ να πραγματοποιεί μεταθέσεις, όποτε αυτός κρίνει , να καθορίζει κάθε φορά η διαδικασία μεταθέσεων  και στην ουσία ο εκάστοτε Υπουργός να αποφασίζει πόσοι και ποιοι θα μετατεθούν . 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμη μία λυπηρή απόδειξη δικαίωσης πώς όλα όσα εδώ και 2,5 έτη υποστηρίζουμε για την αδυναμία το υπάρχον καθεστώτος των μεταθέσεων να τεθεί σε εφαρμογή, αποδεικνύονται στη πράξη αφού  στην ουσία για πρώτη φορά στην ιστορία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ δεν έχουν γίνει επί 2 έτη οι τακτικές μεταθέσεις των στελεχών.

·        Συνδικαλιστικός Νόμος

Κατά τη διαδικασία σύνταξης του Νομοσχεδίου του ΥΝΑΝΠ ενημερωθήκαμε για τη συμπερίληψη διάταξης συνδικαλιστικού νόμου στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ σύμφωνα με την οποία ονοματίζονταν συγκεκριμένα συνδικαλιστικά όργανα ως αυτά που θα εκπροσωπούσαν τους Λιμενικούς και ταυτόχρονα καταργούσε τη Π.Ο.Λ. και τις 8 πρωτοβάθμιες ενώσεις της μεταξύ αυτών και την ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος μετά από 20 έτη λειτουργίας .Η συγκεκριμένη ρύθμιση  περιλάμβανε μία σειρά από αντισυνταγματικές διατάξεις που στην ουσία θα έβαζαν ταφόπλακα στο συνδικαλιστικό μας κίνημα.   

Άμεσα αντιδράσαμε και αποστείλαμε επιστολές στον Πρωθυπουργό της χώρας , στον Υπουργό Εργασίας σε όλα τα κόμματα και στους 300 βουλευτές της Βουλής. Πραγματοποιήσαμε δεκάδες συναντήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις για το σκοπό που εξυπηρετούσε, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσύρθηκε και δεν κατατέθηκε στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ.             

·        Δικαστική απόφαση απόρριψης τριτανακοπής της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ κατά της Π.Ο.Λ.

Απορρίφθηκε η τριτανακοπή που κατάθεσε η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κατά της ιδρυτικής πράξης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών - Π.Ο.Λ. και καταδίκασε την ανακόπτουσα (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ) στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων, με την από 05-05-2022 αριθμ. 88/ 2022 απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Βόλου.

Η αοριστία των λόγων της ανακοπής όπως αυτές τέθηκαν από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., η κατάχρηση του ένδικου μέσου της τριτανακοπής καθώς και η τήρηση από τα ιδρυτικά μέλη της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών - Π.Ο.Λ. όλων των νόμιμων διαδικασιών για την ίδρυση της επέφεραν το αναμενόμενο για εμάς αποτέλεσμα.

Καταρρίφθηκε με τον πλέον περίτρανο τρόπο το θεώρημα της δήθεν μη νομιμότητας της Π.Ο.Λ. και μη προβλεπόμενων ενεργειών της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος αναφορικά με τη δυνατότητα ύπαρξης και μίας άλλης ,διαφορετικής , συνδικαλιστικής φωνής .   

 

Οι συνάδελφοι έλαβαν απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που έθεσαν και δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη δυναμική στάση της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος η οποία άνοιξε ένα νέο δρόμο ,πιο δυναμικό και πιο αποτελεσματικό στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων .

 

Οι ενημερωτικές επισκέψεις θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες υπηρεσίες .

 

Για το Δ. Σ.

 

 

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός  Γραμματέας


 

Κυράνης Κων/νος                              Μαχαίρας Νικόλαος