Ξεκινά η εκπαίδευση των 500 δασοκομάντος - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.5.22

Ξεκινά η εκπαίδευση των 500 δασοκομάντος


 Το σώμα θα ενεργεί μέσα στο δάσος κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και πριν από αυτή -  Θα συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από καταστροφές

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η ορκωμοσία κατάταξης και αρχίζει η εκπαίδευση των 500 πυροσβεστών των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), των γνωστών δασοκομάντος, στις συνολικά έξι Ειδικές Υπηρεσίες που συστάθηκαν με έδρες την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα.


Η θητεία των συγκεκριμένων πυροσβεστών θα είναι επταετής. Από τους 500 πυροσβέστες των ΕΜΟΔΕ, οι 440 αποτελούν πυροσβεστικό τεχνικό προσωπικό και οι 60 ειδικότητα πυροσβεστικό επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση στη δασολογία, δασοπονία.



Το ειδικό αυτό σώμα θα δουλεύει μέσα στο δάσος, σε συνεργασία με τους δασικούς και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων, ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης αλλά καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Αποστολή τους θα είναι η συνδρομή τους σε έργα δασοπροστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ θα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή μέσα στα δάση υποστηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, καθώς θα μεταφέρονται με ελικόπτερα και θα κατεβαίνουν στο σημείο της φωτιάς. Ακόμη, θα συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.


Στην ορκωμοσία κατάταξης των νέων πυροσβεστών προέβησαν στη Θεσσαλονίκη, ο υποστράτηγος Π.Σ. Μάριος Αποστολίδης, στα Ιωάννινα, ο υποστράτηγος Π.Σ. Δημήτριος Κοντογιάννης, στη Λαμία, ο υποστράτηγος Π.Σ. Δημήτριος Καρασαββίδης, στην Πάτρα, ο υποστράτηγος Π.Σ. Νικόλαος Ρουμελιώτης, στην Ελευσίνα, ο υποστράτηγος Π.Σ. Παναγιώτης Νιάφας και στο Ηράκλειο Κρήτης, ο αρχιπύραρχος Π.Σ. Γεώργιος Τσικαλάς.

Πηγή