Τουρκία: Έκαναν παπουτσοθήκη ιστορική δεξαμενή νερού στην Αγία Σοφία - Παλιά φωτογραφία λέει η Τουρκία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.5.22

Τουρκία: Έκαναν παπουτσοθήκη ιστορική δεξαμενή νερού στην Αγία Σοφία - Παλιά φωτογραφία λέει η Τουρκία


Εξηγήσεις για το σπασμένο κάλυμμα σε οθωμανική δεξαμενή, που είναι τελικά… πιθάρι - «Δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση», λέει η τουρκική Διεύθυνση Πολιτισμού 
Η τουρκική Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού διέψευσε το νέο περιστατικό βανδαλισμού στην Αγία Σοφία, υποστηρίζοντας πως η εικόνα της σπασμένης οθωμανικής δεξαμενής νερού που μετατράπηκε σε.. παπουτσοθήκη: «δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την ανάρτηση του Τούρκου αρχαιολόγου Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστσάι, μέσω ανάρτησης σχετικής φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ανέφερε ότι κάποιοι -αφότου έσπασαν το καπάκι της- μετέτρεψαν ιστορική οθωμανική δεξαμενή νερού σε... παπουτσοθήκη, η Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης προχώρησε σε ανακοίνωση διάψευσης.


Σύμφωνα με αυτή, η επίμαχη φωτογραφία είναι παλιά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και πως ουσιαστικά το σπασμένο κάλυμμα αποτελεί επιλογή της αρχαιολογική υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν πρόκειται για οθωμανική δεξαμενή νερού, αλλά για μαρμάρινο πιθάρι της ίδιας περιόδου, από το οποίο αποκολλήθηκε κομμάτι στο κάλυμμα που είχε προστεθεί νεότερα από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση: «από την έρευνα προέκυψε πως το νεότερο κομμάτι, από χαλκό, αποκόπηκε από το γνήσιο τμήμα του καλύμματος και αποφασίστηκε στη συνέχεια -σύμφωνα με μεθόδους συντήρησης που είναι γνωστές και εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο- να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση χωρίς νέα προσθήκη στο χάλκινο κάλυμμα του μαρμάρινου πιθαριού».