Νέα πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις υπερπτήσεις: Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και απαντήσαμε - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.5.22

Νέα πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις υπερπτήσεις: Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και απαντήσαμε


 Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τις υπερπτήσεις που σημειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με τα τουρκικά μαχητικά να φτάνουν 2,5 μίλια μακριά από την περιοχή.


Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και χαρακτήρισε τις παραβιάσεις ως «απάντηση» στην ελληνική πλευρά.


Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής.


Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες.


Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.


Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όπου εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει».


Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία – Έντονο διάβημα της Αθήνας

Η Αθήνα χαρακτήρισε νωρίτερα πρωτοφανή πρόκληση την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στην Βόρειο Ελλάδα, φθάνοντας μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Ο Νίκος Δένδιας, έδωσε εντολή για άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, με το υπουργείο εξωτερικών να κάνει λόγο για ενέργεια που υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».


Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η παραβίαση έγινε πριν από δύο ημέρες, όταν τουρκικά αεροσκάφη που εισήλθαν στο Αιγαίο από την περιοχή της Ίμβρου, πέταξαν πάνω από τη νησίδα Ζουράφα και επέστρεψαν στην Τουρκία αναχαιτιζόμενα πετώντας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.


Την ίδια ώρα, μήνυμα στην Τουρκία να επανεξετάσει την στάση της απέναντι στην Ελλάδα, να επανέλθει στην οδό της συνεννόησης, να τηρήσει το κλίμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στέλνει η Αθήνα.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρει: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις, γεγονός που ανέδειξε ο πρωθυπουργός και στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, δεν βοηθούν και είναι εκτός κλίματος συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με Ερντογάν. Να επανεξετάσει η Τουρκία τη στάση της για να φτάσουμε στις συνομιλίες του Σεπτεμβρίου που περιγράψατε».


Η Τουρκία θα πρέπει έμπρακτα να αναγνωρίσει μελανές σελίδες της Ιστορίας της, το μήνυμα του υπουργείου εξωτερικών, μετά την ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων.


«Εμείς τιμάμε την μνήμη των πάνω από 350.000 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που πριν από 103 χρόνια σφαγιάσθηκαν… Να αναγνωρίσουν τις μελανές σελίδες της Ιστορίας να ζητήσουν συγγνώμη από τις οικογένειες» τονίζει ο Νίκος Δένδιας.


Ωστόσο η Τουρκία επιμένει να δυναμιτίζει το κλίμα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το βήμα του ΟΗΕ κατήγγειλε την Ελλάδα για βίαιες απαναπροωθήσεις μεταναστών-προσφύγων στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει: «Η Ελλάδα επαναπροωθεί μετανάστες στο Αιγαίο και τους κακομεταχειρίζεται στα σύνορα. Αυτό κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Είναι εξίσου απογοητευτικό να συμμετέχει και η FRONTEX σε αυτές τις ενέργειες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».


Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ξεκαθαρίζει: «Όπως φαίνεται από την μείωση, τα τελευταία δύο χρόνια, του αριθμού των θανάτων στο Αιγαίο, η Ελλάδα προστατεύει ενεργά την ανθρώπινη ζωή. Η προστασία των συνόρων προϋποθέτει διμερείς και περιφερειακές συνεργασίες και συμφωνίες, όπως η κοινή δήλωση του 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας την οποία η γείτονα απέτυχε να εφαρμόσει».


Την Πέμπτη (19/5), στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών παραδόθηκαν άλλα τέσσερα (4) νεότευκτα ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων, ως δωρεά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή