Ινστιτούτο Thomas More: Καταρρίπτονται οι κατηγορίες για τη Frontex και τα pushbacks στο Αιγαίο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.5.22

Ινστιτούτο Thomas More: Καταρρίπτονται οι κατηγορίες για τη Frontex και τα pushbacks στο Αιγαίο


 

Μέρος ενός «σιωπηλού πολέμου» για την φυσιογνωμία και την κατεύθυνση του Οργανισμού, λέει ο Ζαν-Τομά Λεσουέρ, γενικός διευθυντής του γαλλικού πολιτικού ινστιτούτου – Τι σημαίνει η παραίτηση του γενικού διευθυντή της Frontex

παραίτηση του Γενικού Διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λεζερί είναι ο επίλογος μιας σιωπηλής μάχης, που δίνεται στα παρασκήνια των ευρωπαϊκών θεσμών, σχετικά με την αποστολή του Οργανισμού και γενικότερα για το νόημα που πρέπει να δοθεί στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro o Ζαν-Τομά Λεσουέρ, γενικός διευθυντής του ιδιαίτερα γνωστού στη Γαλλία πολιτικού ινστιτούτου Thomas More.

Ο ίδιος σημειώνει ότι από τη μια ήταν ο Λεζερί και η διοίκηση της Frontex που υπενθύμιζαν συνεχώς ότι η εντολή που είχαν ήταν η φύλαξη των κοινών συνόρων και από την άλλη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον η οποία ευθυγραμμίστηκε με τις ΜΚΟ που θα ήθελαν να μετατρέψουν κατά κάποιον τρόπο την Frontex σε μια υπηρεσία παρακολούθησης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών από τα κράτη μέλη.

Σχετικά με τα πυρά που δεχόταν εδώ και δύο χρόνια ο Λεζερί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Επιτροπή, ορισμένες ΜΚΟ και ΜΜΕ για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, αντίθετες με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ο Λεσουέρ επισημαίνει την κατάρριψη αυτών των κατηγοριών από τα γεγονότα, τονίζοντας, ότι έρευνες από διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς, είτε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επαναπορωθήσεις είτε υποβάθμισαν τη συμμετοχή της Frontex.

Όπως υπογραμμίζει, των κατηγοριών ηγούνται ΜΚΟ no-borders και Μέσα Ενημέρωσης (κυρίως γερμανικά, όπως το Der Spiegel και πάλι πολύ πρόσφατα) – «εφοδιασμένα αυτάρεσκα από την Τουρκία με μαρτυρίες ή επιθετικές δορυφορικές εικόνες».

Ως προς τη μείωση της επιχορήγησης στην Frontex σε 1 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ, εκτιμά, ότι «αυτό είναι άλλο ένα μέτωπο της μάχης», σημειώνοντας ότι μετά το μεταναστευτικό κύμα του2015-2016, θα πίστευε ή θα ήλπιζε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκλάμβαναν επιτέλους το ζήτημα σοβαρά και θα καταλάβαιναν τι σχέση έχει με τις παρακμάζουσες ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι οποίες αμφισβητούν το μοντέλο τους και οι οποίες έχουν ήδη υποδεχθεί μαζική μετανάστευση για πέντε δεκαετίες, το οποίο και δεν έγινε.

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.