Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση 49 ναυτικών από τις ιρανικές αρχές μετά από 99 ημέρες ομηρίας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.9.22

Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση 49 ναυτικών από τις ιρανικές αρχές μετά από 99 ημέρες ομηρίας


 Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των 49 ναυτικών και των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων από τις ιρανικές αρχές μετά από 99 ημέρες ομηρία.


Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές για την αναχώρηση του δεξαμενόπλοιου LANA που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο, η ιρανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως υπό μία προϋπόθεση. Να δεσμευτούν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα αξιώσουν αποζημιώσεις.


Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δίνονται στις οικογένειες των εννέα Ελλήνων Ναυτεργατών που βρίσκονται σε ομηρία από τις 27 Μάη από τις ιρανικές αρχές, προκύπτει ότι πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στην απελευθέρωση τόσο των ναυτεργατών όσο και των δύο πλοίων που κρατούνται από το Ιράν στα θαλάσσια χωρικά του ύδατα:


«Προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των πληρωμάτων, εστάλη από τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας κλιμάκιο προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία.


Η αντιπροσωπεία επέστρεψε προχθές και στην διάρκεια των συνομιλιών επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναχώρηση του πλοίου LANA που μεταφέρει το ιρανικό πετρέλαιο, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και ο απεγκλωβισμός των δύο ελληνικών Δ/Ξ "Prudent Warrior" και "Delta Poseidon".


Η τελευταία αξίωση του Ιράν για να πει το ΝΑΙ στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι η εξασφάλιση από την ελληνική πλευρά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες ότι δεν θα αξιώσουν αποζημιώσεις….


Η θετική απάντηση των ελληνικών αρχών θα σημάνει και το τέλος της πολύμηνης ομηρίας των 49 Ναυτεργατών».

Μηνάς Τσαμόπουλος

Πηγή