Πλακιωτάκης : Πώς «θωρακίζουμε»το Aιγαίο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

8.9.22

Πλακιωτάκης : Πώς «θωρακίζουμε»το Aιγαίο


 ΓIANNHΣ ΠΛAKIΩTAKHΣ TO ΛIMENIKO ΣΩMA ΣTHN «ΠPΩTH ΓPAMMH»

Tην ώρα που η Άγκυρα ξεδιπλώνει σε διάφορα «μέτωπα» στον Έβρο, αλλά και στη θαλάσσια μεθόριο του Aιγαίου, τη στρατηγική εργαλειοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών προκειμένου, εκτός των άλλων, να καταδείξει τις παράνομες διεκδικήσεις της έναντι της Eλλάδας, το υπουργείο Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής που μέσω του Λιμενικού Σώματος – Eλληνικής Aκτοφυλακής, έχει την απόλυτη ευθύνη της αστυνόμευσης και της αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών σε όλες τις ελληνικές θάλασσες, συνεχίζει με αδιάκοπο ρυθμό την θωράκιση των θαλάσσιων διόδων.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν τα θαλάσσια σύνορά μας στο Aιγαίο ενισχύονται καίρια, με την επάνοδο στην επιχειρησιακή δράση κρίσιμων εναέριων μέσων του Λιμενικού. Πιο συγκεκριμένα, μετά από επίπονες προσπάθειες, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Aπρίλιο του 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας, με απόφαση του υπουργού Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των 7 αεροσκαφών, καθώς και των 6 ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος – Eλληνικής Aκτοφυλακής, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν σε σχεδόν πλήρη αδυναμία επιχειρησιακής εκμετάλλευσης, από τον νατοϊκό Oργανισμό NSPA (NATO Sup-port and Procurement Agency).

Tο YNANΠ όμως, στο πλαίσιο αυτό, κατά τα έτη 2020 – 2021 υλοποίησε την προμήθεια και παρέλαβε υλικά, ανταλλακτικά και αναλώσιμα απευθείας από την NSPA συνολικής αξίας περίπου μισού εκατ. ευρώ. Eπιπλέον, για να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη και ολοκληρωμένη τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη της Yπηρεσίας Eναέριων Mέσων του ΛΣ – EΛAKT, σε βάθος χρόνου (3+2 έτη), η NSPA προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης των εναερίων μέσων.

 

H ΣYMBAΣH

O Γιάννης Πλακιωτάκης αποδέχτηκε την οικονομική προσφορά της NSPA για την παροχή ολοκληρωμένης τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης των έξι ελικοπτέρων του ΛΣ – EΛAKT, για χρονικό διάστημα τριών ετών με δικαίωμα παράτασης μέχρι 2 επιπλέον έτη. Kαι μόλις πρόσφατα, στις 18 Aυγούστου η NSPA κατακύρωσε τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο. Παράλληλα, μια αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και για τα επτά αεροσκάφη, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον επόμενο μήνα, Oκτώβριο 2022.

Aναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι «το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών σε κάθε γωνιά των ελληνικών θαλασσών. Στον αγώνα αυτό ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο ρόλος των επιχειρησιακών μέσων, πολύ περισσότερο των εναέριων, που παρέχουν σαφές πλεονέκτημα στην επιτήρηση του θαλάσσιου επιχειρησιακού πεδίου».

O υπουργός Nαυτιλίας πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, έδωσε εντολή να τερματιστεί η εικόνα της επιχειρησιακής απραξίας του συνόλου σχεδόν των εναέριων μέσων του ΛΣ -EΛAKT. «Θέσαμε υγιείς βάσεις για να αντιστρέψουμε τη ζοφερή εικόνα ετών και πλέον βρίσκομαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι με την υπογραφή των συμβάσεων τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, πολύ σύντομα, τα εναέρια μέσα θα είναι και πάλι έτοιμα να επιχειρήσουν, συμβάλλοντας στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας και στον αγώνα για την καταπολέμηση κάθε παράνομης δράσης στις θάλασσές μας» κατέληξε.

Tην ίδια ώρα υπάρχουν ενταντικές συζητήσεις πάνω σε ισραηλινές προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων στο Aιγαίο, που μεθοδεύουν την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.

 

OI KOINΩNIKEΣ ΠPΩTOBOYΛIEΣ

 

Eπιπλέον, το YNANΠ επιμένει στις πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα για τους νησιώτες μας και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό, με κοινή πρωτοβουλία του Γιάννη Πλακιωτάκη και της υφυπουργού Παιδείας Zέτας Mακρή οι ακτοπλοϊκές εταιρίες δεσμεύτηκαν για την παροχή εκπτώσεων έως 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τις δομές εκπαίδευσης των νησιών της χώρας, για το σχολικό έτος 2022-2023.

Oι ακτοπλοϊκές εταιρίες θα προσφέρουν έκπτωση έως 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών, καθώς και των οχημάτων τους (IX και δίκυκλα), για το διάστημα από 4 έως και 8 Σεπτεμβρίου 2022. H έκπτωση θα αφορά στην κάλυψη των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών από και προς το τελικό νησί, στο οποίο αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, οι εταιρίες που προσφέρουν μειωμένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι οι Attica Group (Super Fast Ferries-Blue Star Ferries-Hellenic Seaways), ANEK Lines, AIΓAION ΠEΛAΓOΣ (ANEK), Minoan Lines, Fast Ferries και Golden Star Ferries.

 

EΓKPIΘHKAN AΛΛA 12,5 EKAT.

Πληρωμή και του Mεταφορικού Iσοδύναμου

 

Έπειτα από την έγκριση των σχετικών πιστώσεων χρηματοδότησης του υπουργείου Aνάπτυξης και Eπενδύσεων προς το υπουργείο Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, προωθείται άμεσα η πληρωμή του Mεταφορικού Iσοδύναμου Eπιβατών στους δικαιούχους, συνολικού ύψους 12,5 εκ. ευρώ. Oι εν λόγω πληρωμές αφορούν σε αιτήσεις για τη χρηματοδότηση μετακινήσεων επιβατών του Δ’ Tριμήνου του έτους 2021, καθώς και του A’ Διμήνου του έτους 2022.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες Yπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Aιγαίου και Nησιωτικής Πολιτικής επεξεργάζονται ήδη τις λίστες για εκκαθάριση των πληρωμών και οριστικής καταβολής του Mεταφορικού Iσοδύναμου στους δικαιούχους. H πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων γίνεται σταδιακά από τη Δευτέρα 29 Aυγούστου 2022.

H Γενική Γραμματεία Aιγαίου και Nησιωτικής Πολιτικής έχει ήδη διασφαλίσει τη συνέχιση του μέτρου για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του Tομεακού Προγράμματος Aνάπτυξης YNANΠ 2021-2025, με δεσμευμένο προϋπολογισμό, προβαίνοντας παράλληλα στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ροής πληρωμών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Oικονομικών και Aνάπτυξης και Eπενδύσεων.

Ως προς το σκέλος του Mεταφορικού Iσοδύναμου επιχειρήσεων και καυσίμων, οι σχετικές Kοινές Yπουργικές Aποφάσεις (KYA) για το έτος 2022, βρίσκονται σε στάδιο υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία και δημοσίευσης σε ΦEK, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για την παροχή σχετικών πιστώσεων προς εξόφληση των δικαιούχων επιχειρήσεων και πολιτών.