Το «ύστατο» χαίρε στη Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλο το τελετουργικό της κηδείας- Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.9.22

Το «ύστατο» χαίρε στη Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλο το τελετουργικό της κηδείας- Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας


 Τον κιλλίβαντα θα ακολουθήσουν πεζή ο βασιλιάς Κάρολος και οι γιοι του Ουίλιαμ και Χάρι. Καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής θα βρίσκονται παραταγμένοι ναύτες και πεζοναύτες.

 

Όλα είναι έτοιμα για την σημερινή κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ . Ο ήχος της σκωτσέζικης γκάιντας και των ιρλανδικών κρουστών θα συνοδεύσουν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ στο τελευταίο της ταξίδι.


Τις τελευταίες μέρες οι πρόβες γίνονταν μέρα και νύχτα. «Οι στρατιωτικοί κάνουν πρόβες ακόμα και μέσα στη νύχτα καθώς προετοιμάζονται για την αυριανή κηδεία της βασίλισσας. Περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες συμμετέχουν σε αυτό που θα καταγραφεί πιθανόν ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των αρχών του 21ου αιώνα», λέει στο δελτίο του το BBC.


Το τελετουργικό


Το λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall θα ολοκληρωθεί στις 08:30 το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδος. Στη συνέχεια το φέρετρο της Ελισάβετ θα τοποθετηθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου.


142 ναύτες θα τον τραβήξουν με σχοινιά στην αργή πορεία μέχρι το αββαείο του Ουέστμινστερ, όπως έγινε για πρώτη φορά το 1901 στην κηδεία της βασίλισσας Βικτωρίας και στην κηδεία του πατέρα της Ελισάβετ, του Γεωργίου του 5ου το 1952.


Τον κιλλίβαντα θα ακολουθήσουν πεζή ο βασιλιάς Κάρολος και οι γιοι του Ουίλιαμ και Χάρι. Καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής θα βρίσκονται παραταγμένοι ναύτες και πεζοναύτες.


Στην εξόδιο ακολουθία στο αββαείο του Westminster αναμένεται να παραστούν 2.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 500 ηγέτες και εκπρόσωποι ξένων χωρών.


Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας


12.000 αστυνομικοί και 10.000 στελέχη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην ιστορία της χώρας για την οποία ετοιμάζονται για πολλά χρόνια.


Κανονιοβολισμοί θα σημάνουν το τέλος της τελετής στο Westminster. Θα ακολουθήσει σιγή δύο λεπτών και εκτέλεση του βρετανικού ύμνου από σκωτσέζικη γκάιντα.


Το φέρετρο της Ελισάβετ θα τοποθετηθεί και πάλι στον κιλλίβαντα πυροβόλου και θα ξεκινήσει μια αργή πορεία που θα κάνει στάση στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και θα καταλήξει στην αψίδα του Γουέλινγκτον στο Χάιντ Παρκ. Το Big Ben θα χτυπά πένθιμα και κανονιοβολισμοί θα ηχούν από το Χάιντ Παρκ κάθε λεπτό.


Στις 15.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ. Πλήθος κόσμου θα βρίσκεται στις δυο πλευρές του δρόμου για να αποχαιρετίσει την Ελισάβετ στη δίωρη διαδρομή.


Στο Ουίνδσορ, μετά από νεκρώσιμη ακολουθία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη βασιλική κρύπτη. Το βράδυ, σε οικογενειακή τελετή χωρίς κάμερες, η βασίλισσα Ελισάβετ θα ενταφιαστεί δίπλα στον σύζυγό της Φίλιππο.


Στην μαρμάρινη επιγραφή της θα αναγράφεται «Ελισάβετ η Β’ 1926 – 2022».