Ν. Κοκκάλας για το επεισόδιο με το σκάφος: Ο πλοίαρχος δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις – Πραγματοποιήθηκαν βολές σε ασφαλή τομέα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.9.22

Ν. Κοκκάλας για το επεισόδιο με το σκάφος: Ο πλοίαρχος δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις – Πραγματοποιήθηκαν βολές σε ασφαλή τομέα


 Απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για επεισόδιο με πυρά εναντίον τουρκικού σκάφους το βράδυ του Σαββάτου (10/9) εξέδωσε το λιμενικό. Για το περιστατικό μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και στην εκπομπή GPS ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής & Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, αντιπλοίαρχος Νικόλαος Κοκκάλας, επισημαίνοντας ότι ο εντοπισμός του πλοίου «Ανατόλια» έγινε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Το πλοίο αυτό δεν είχε κανένα στοιχείο πάνω του που να υποδήλωνε ότι είναι τουρκικών συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6» και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα το πλοίο έφερε σημαία Κομόρες και όχι τουρκική: «Τα πραγματικά γεγονότα είναι τα εξής: χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου κατά τη διάρκεια περιπολίας που διενεργούσε σκάφος της οικείας λιμενικής αρχής εντόπισε ένα φορτηγό πλοίο, ένα Ρο-Ρο, δηλαδή πλοίο το οποίο υπό άλλες συνθήκες μεταφέρει οχήματα μέσα σε αυτό, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, έφερε σημαία Κομόρες και όχι τουρκική όπως ακούστηκε και όπως ήταν λογικό είπαν το πλήρωμα του σκάφους στον πλοίαρχο του πλοίου ότι πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος και γι` αυτό πρέπει να μειώσει την ταχύτητά του και να σταματήσει. Ο πλοίαρχος όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις αλλά άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια. Συνέχισε το πλήρωμα του σκάφους να τον προειδοποιεί με ηχητικά σήματα ότι πρέπει να σταματήσει για να γίνει έλεγχος, το πλοίο δεν σταμάτησε και σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα και σε καμία περίπτωση στο πλοίο, σε ασφαλή τομέα στη θάλασσα».

Έγινε καταδίωξη – Κρίθηκε ύποπτο

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας, σε όλη αυτή την ιστορία άμεσα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού ενημερώθηκαν εγγράφως οι τουρκικές αρχές για το περιστατικό.

«Ούτε πήγαμε να αποκρύψουμε κάτι, ούτε έγινε κάτι στα κρυφά και το κρατήσαμε μεταξύ μας, αμέσως ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές για τα στοιχεία του πλοίου, το όνομα του πλοίου, ότι δεν συμμορφώθηκε, το στίγμα και την πορεία του πλοίου και ότι κατευθύνεται προς τα τουρκικά παράλια και πρέπει να του διενεργηθεί έλεγχος. Για ποιο λόγο; Γιατί μας έδωσε την εντύπωση ότι μπορεί να φέρει ένα ύποπτο φορτίο ή γενικότερα ότι κινείται ύποπτα και η κατάστασή του κίνησε υποψίες», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς υποστήριξε ότι «η πορεία και το στίγμα του ήταν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν ήταν σε διεθνή ύδατα».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ