ΔΕΘ: «Αστακός» το κέντρο της Θεσσαλονίκης - Στον αέρα το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.9.22

ΔΕΘ: «Αστακός» το κέντρο της Θεσσαλονίκης - Στον αέρα το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ


 Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της αστυνομίας με τα μέτρα να είναι ιδιαίτερα αυξημένα ενόψει την έναρξης λειτουργίας της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιήσει αύριο, Σάββατο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ήδη από σήμερα ξεκίνησαν αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ενώ στους δρόμους βρίσκονται δυνάμεις της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας για τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κυρίως, γύρω από τη ΔΕΘ, ενόψει της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης και στάθμευσης οχημάτων.

Παράλληλα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του protothema.gr, το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί δοκιμαστικές εναέριες περιπολίες, στα πλαίσια της προετοιμασίας για τα μέτρα που θα ισχύσουν αύριο και την ζωντανή παρακολούθηση των πορειών. Για την εφαρμογή των μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης.

thessaloniki-astynomia__1_
thessaloniki-astynomia__7_



Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει πάνω από 3.500 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσίες, όπως τα ΜΑΤ, η ΥΜΕΤ, η ομάδα ΟΠΚΕ και η ομάδα «Δράση», οι οποίοι θα παραταχθούν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων και των πορειών που αναμένεται να γίνουν με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου κατά τις απογευματινές ώρες, στον «αέρα» θα βρίσκεται ελικόπτερο της αστυνομίας και ειδικό drone το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ., όπως ο «Αίαντας», ενώ διαρκή θα είναι και η επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έτσι ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση που υπάρξουν εστίες φωτιάς, ύστερα από πιθανά επεισόδια. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΘ περιλαμβάνει και κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής.

Για την περιφρούρηση της ΔΕΘ, την αποφυγή επεισοδίων και την ομαλή προσέλευση των επίσημων στην ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία θα γίνει στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να φτάσουν και διμοιρίες των ΜΑΤ και των Υ.ΜΕ.Τ από την Αθήνα και από γύρω νόμους, οι οποίες θα παραμείνουν στην πόλη τουλάχιστον έως την Κυριακή.

thessaloniki-astynomia__6_
thessaloniki-astynomia__5_


Ζώνη ασφαλείας γύρω από το Βελλίδειο

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλούβες των ΜΑΤ θα δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας γύρω από το συνεδριακό κέντρο, με στόχο να αποτρέψουν τυχόν προσπάθεια των διαδηλωτών να σπάσουν τον φραγμό και να μπουν στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. Ο συγκεκριμένος φραγμός από την αστυνομία δημιουργείται σχεδόν κάθε χρονιά, εκατοντάδες μέτρα μακρυά από το συνεδριακό κέντρο.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο protothema.gr, τα μέτρα ασφαλείας θα ακολουθήσουν το πρότυπο του 2019, όπου τότε η πόλη ήταν «αστακός» και δεν είχαν σημειωθεί επεισόδια, τονίζοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες εντολές.

Σημειώνεται ότι, τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε σειρά συσκέψεων από την ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την διοργάνωση των μέτρων ασφαλείας που θα παρθούν την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Τα μέτρα της Τροχαίας

Εν όψει της έναρξης λειτουργίας της 86ης ΔΕΘ και του «The 2nd Thessaloniki Metropolitan Summit», των παράλληλων εκδηλώσεων και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της πόλης, θα γίνουν και οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Ο σχεδιασμός, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει, την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης από το μεσημέρι της Πέμπτης και έως το απόγευμα της Κυριακής σε κεντρικές οδούς, όπως η Λ. Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.) και Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου). Επιπλέον, η στάση και η στάθμευση οχημάτων θα εξακολούθηση να ισχύει στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, καθώς και στις λεωφόρους Νίκης και Μ.Αλεξάνδρου.

thessaloniki-astynomia__3_
thessaloniki-astynomia__2_


Από τις πρώτες ώρες τις Παρασκευής θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις περισσότερες οδούς περιμετρικά της ΔΕΘ, ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση τους δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

- Λ.Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ,
- Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου,
- Βασ. Όλγας , από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος,
- Βασ. Γεωργίου , από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου,
- Λεωφ. Νίκης , καθ’ όλο το μήκος της,
- Κουντουριώτη , καθ’ όλο το μήκος της,
- Κων/νου Καραμανλή , από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου,
- Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου,
- Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου,
- Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της,
- Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη,
- Αγίας Σοφίας , από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας,
- Π.Μελά, καθ’ όλο το μήκος της και
- Βενιζέλου, καθ’ όλο το μήκος της.