Τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.9.22

Τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία


 Δύο από τα 83 συνολικά F-16 Viper που αναβαθμίστηκαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία.

Στην Τανάγρα η τελετή παράδοσης έγινε παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτοπουλου, της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και του Αμερικάνου πρεσβευτή Γιώργου Τσούνη.

"Προάγουμε την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο (…) Έναντι οποιουδήποτε επίδοξου αντιπάλου, μας σκεπάζουν τα φτερά της Αεροπορίας" επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

"Οποιοσδήποτε επιβουλέας πρέπει να το σκεφτεί αν θα προκαλέσει την τύχη του (…) Οι ουρανοί ήταν, είναι και θα είναι δικοί μας. Να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που πρέπει", σημείωσε από την πλευρά του ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.


Τα αναβαθμισμένα σε έκδοση Viper, μαχητικά F-16, θα ενισχύσουν την αεροπορική ισχύ της Ελλάδας στους αιθέρες, κάτι που προκαλεί την έντονη ανησυχία και τις αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά.

F-16 Viper

Οι "οχιές" είναι έτοιμες να βγουν στο Αιγαίο και είναι ο βασικός λόγος που η Τουρκία επιχειρεί να σπάσει το αμερικανικό "εμπάργκο" και να λάβει το "πράσινο φως" από το αμερικανικό Κογκρέσο για το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F16, καθώς αυτά πλέον υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τα ελληνικά.

Γιατί "τρέμει" η Τουρκία τα νέα F-16 Viper

- Έχουν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA (σ.σ. κάτι που δεν διαθέτουν τα τουρκικά F16).

- Έχουν κρυπτοσυσκευή για δικτυοκεντρική λειτουργία: Τα αεροσκάφη θα μπορούν να μοιράζονται στόχους μεταξύ τους τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος, να ανταλλάσουν στοιχεία μαζί με τα Rafale, να επικοινωνούν με πλοία κλπ. και να βλέπουν ό,τι βλέπουν όλα τα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

- Έχουν κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ.

- Νέο cockpit που απλουστεύει τον χειρισμό.

F-16 Viper

Πηγή: TheToc