Ναύαρχος Λ.Σ -ΕΛ.ΑΚΤ (εα) Νικόλαος Σπανός : Στα συρτάρια από το 2013 το Εθνικό Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.11.22

Ναύαρχος Λ.Σ -ΕΛ.ΑΚΤ (εα) Νικόλαος Σπανός : Στα συρτάρια από το 2013 το Εθνικό Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης


 Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη

“Ακόμα και προβοκάτσια να επιχειρηθεί από την Τουρκία, που δεν την αποκλείω, για εμάς πρωτεύον θα είναι η διάσωση των κινδυνευόντων ανθρώπων” αναφέρει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Army Voice o Ναύαρχος Λ.Σ -ΕΛ.ΑΚΤ (εα), Πρώην Διευθυντής των Δ/νσεων  Λιμενικής Αστυνομίας και  Αλιείας και Επιχειρησιακός Αξιωματικός, κ. Νικόλαος Σπανός. 

Αναλύει διεξοδικά το εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης. Σχολιάζει τις δυνατότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά κα τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής τονίζοντας: “Είμαστε το πρώτο τείχος και δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί”.

Για τις απειλές Ερντογάν τονίζει με νόημα: “Ό,τι ώρα και να έρθει, νύχτα, μεσημέρι, απόγευμα, σούρουπο, εμείς εκεί θα είμαστε. Δεν θα περιμένουμε βέβαια τον Ερντογάν, αλλά, την Ιστορία”.

Για την επερχόμενη και φέτος όπως κάθε χρόνο “μάχη της τσιπούρας” είναι ευθύς και ξεκάθαρος: “Ο Έλληνας ψαράς διαφεντεύει αυτό το ατίθασο άλογο που λέγεται Αιγαίο, τι να φοβηθεί τώρα από τον Τούρκο;”

Τέλος σχολιάζει την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συμμαχίες που έχει συνάψει η χώρα μας,

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

-Ναύαρχε αρχικά θα θέλαμε να μας αναλύσετε το εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης, δεδομένων των τεραστίων προκλήσεων στο Αιγαίο 

Το Εθνικό Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) είναι ένα σημαντικό έργο στρατηγικής σημασίας, προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, το οποίο εντάσσεται και στις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας. Το έργο αυτό εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015 από το Εθνικό πρόγραμμα του ταμείου εσωτερικής ασφάλειας 2014-2020. Το ΕΣΟΘΕ πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, γιατί με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και θα αποτελέσει το «άγρυπνο μάτι» για τις θάλασσές μας. Αποτελεί επίσης Εθνικό εμβληματικό έργο για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου τα στελέχη του θα προσφέρουν, γιατί η ολοκλήρωσή του θα διευκολύνει το στοχευμένο των περιπολιών τους, θα διευκολύνει την πάταξη των έκνομων ενεργειών στην θάλασσα, όπως λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, όπλα κ.λ.π, θα διευκολύνει το τεράστιο έργο που γίνεται στην Έρευνα και Διάσωση από το ΕΚΣΕΔ, θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην παραβίαση των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας και γενικά θα ενισχύσει το κύρος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ).

Τα θαλάσσια σύνορά μας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Οι προδιαγραφές του συστήματος επιτήρησης προβλέπουν την εγκατάσταση σταθμών αισθητήρων σε 35 σταθμούς σε συνεργασία με τα παρατηρητήρια του Πολεμικού Ναυτικού, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επιπλέον ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει ραντάρ, θερμική κάμερα, σταθμό βάσης AIS, και θα υποδεικνύει από που απέπλευσε και ποιος ο προορισμός του κάθε σκάφους.

Παράλληλα, θα είναι εξοπλισμένοι με ηλεκτρικές επικοινωνίες και μετάδοση δεδομένων στο κέντρο επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο. Για την κάλυψη επιχειρησιακών κενών, δύο επιπλέον σταθμοί αισθητήρων θα εγκατασταθούν σε οχήματα τύπου Βάν. Οι σταθμοί αισθητήρων θα μεταδίδουν σήματα σε πραγματικό χρόνο για κάθε κίνηση στο Λιμενικό Σώμα, όπου η κεντρική βάση, το στρατηγείο, θα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η επιχειρησιακή αντίδραση σε κάθε παραβίαση των θαλάσσιων ορίων της χώρας.

Ένα εφεδρικό κέντρο διοίκησης ελέγχου θα εγκατασταθεί στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι σταθμοί επιτήρησης θα συνδέονται με τα κέντρα διοίκησης ελέγχου με οπτικές ίνες και ραδιοζεύξεις. Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον έξι χρόνια εγγυημένης λειτουργίας προμήθειας, κέντρο τεχνικής υποστήριξης σε 24ωρη βάση, ενώ θα αναλάβει και την εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να αποκτήσουν εξειδίκευση πάνω στο σύστημα επιτήρησης.

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα όπως καταλαβαίνετε, η χώρα μας με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο θαλάσσιο χώρο της, από όλες τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της και διευκολύνεται η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας σε κάθε απόπειρα παραβίασης από κυκλώματα λαθροκινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους που θέλουν να έρθουν παράνομα στην Ε.Ε., αλλά και απέναντι στην τουριστική προκλητικότητα των τουρκικών περιπολικών σκαφών (ακταιωρών) να «σπρώχνουν» σχεδόν καθημερινά πλοιάρια και βάρκες γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όμως το σημαντικό αυτό έργο δυστυχώς έχει καθυστερήσει πολύ, αφού «λιμνάζει» στα συρτάρια του ΥΝΑΝΠ από το 2013 και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία του αναδόχου.

 

-Τα μέσα που διαθέτει η Ελληνική Ακτοφυλακή επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι πολυποίκιλες τουρκικές προκλήσεις;  

Οι τύποι των πλωτών μέσων τους οποίους διαθέτει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ του επιτρέπουν να εκπληρώσει την αποστολή του στο έπακρο και όχι μόνο. Έχει την πλήρη δυνατότητα να αστυνομεύει, να επιτηρεί και να επεμβαίνει τόσο εγγύς των ακτών όσο και ευρύτερα, καθώς, διαθέτει κατηγορίες πλωτών μέσων τα οποία μπορούν να πλέουν και στην ανοικτή θάλασσα, όπως Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης και Ναυαγοσωστικά πλοία.

Όμως, δεν θα σταθώ στα μέσα που διαθέτει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αλλά στο ανθρώπινο δυναμικό του. Διότι, οι Λιμενικοί και ιδίως τα πληρώματα που απαρτίζουν το στόλο του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αλλά και των εναέριων μέσων, είναι άρτια εκπαιδευμένα και κατηρτισμένα, με επιχειρησιακή αντίληψη (κοινώς κουλτούρα εκτέλεσης επιχειρήσεων στο πεδίο), μα το κυριότερο, διακατέχονται από πνεύμα διαλειτουργικότητας μεταξύ τους. Δηλαδή, τα επίπεδα των επιχειρήσεων, Στρατηγικό, Επιχειρησιακό, Τακτικό, διασυνδέονται μεταξύ τους άριστα, μειώνοντας τους χρόνους απόκρισης και επέμβασης, σε κάθε περίπτωση που απαιτηθεί, ενώ, πλωτά και εναέρια μέσα επικοινωνούν επί του πεδίου σε τέτοιο βαθμό όπου καθίσταται δυνατή η άμεση επέμβαση σε κάθε ανακυπτούμενο συμβάν. Γι αυτό άλλωστε παρατηρούμε αμεσότητα στις αναλαμβανόμενες ενέργειες.

Έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα, αλλά, το κυριότερο, αυτός ο εξοπλισμός και τα μέσα τα χειρίζονται άρτια εκπαιδευμένοι επαγγελματίες , επιχειρησιακά στελέχη με εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων στο πεδίο, και με αλληλοσεβασμό μεταξύ των βαθμίδων ιεραρχίας και επακριβής τήρηση της διακλάδωσης των ενεργειών που διαλαμβάνονται μεταξύ των επιχειρησιακών επιπέδων. Και, φυσικά, όλο αυτό περιβάλλεται από ένα πολύ υψηλό φρόνημα και ηθικό, μοναδικό, Ελληνικό ίδιον άλλωστε. Μόνο που εδώ, θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι, εμείς οι Λιμενικοί, πέραν του φρονήματός μας έχουμε και μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το ύψιστο ιδανικό της ανθρώπινης ζωής, γεγονός το οποίο περιβάλλει κάθε μας πράξη εκεί έξω…. Η συντριπτική πλειοψηφία των Λιμενικών ταλανίζεται με σκληρές εμπειρίες διάσωσης αβοήθητων ανθρώπων, οι οποίοι απετέλεσαν υποχείρια εκμετάλλευσης στα χέρια αδίστακτων λαθροδιακινητών και όχι μόνο, και στο τέλος της μέρας άπλωσαν τα χέρια τους για βοήθεια σε εμάς, όπου και την βρήκαν σε κάθε Λιμενικό, όπου και να βρισκόταν, σε κάθε χαλίκι και βράχο σε αυτή τη Χώρα...

Ως επιχειρησιακός Αξιωματικός που διετέλεσα στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας μου στο Λιμενικό Σώμα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μου και καθημερινά υποκλίνομαι στον άκρατο επαγγελματισμό τους.

 

-Πώς λειτουργεί η τουρκική ακτοφυλακή και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ελληνική πλευρά;  

Η Τουρκική Ακτοφυλακή αποτελεί επί της ουσίας κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας και υπάγεται στο Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι οργανωμένη σε τέσσερις περιοχές διοίκησης, με αυτή του Αιγαίου Πελάγους να μας ενδιαφέρει άμεσα και έχει μία δύναμη περίπου 5500 προσωπικό.

Πρέπει οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι, η  Ελληνική Ακτοφυλακή και η Τουρκική Ακτοφυλακή έχουν ένα κοινό και ιερό σκοπό: Την διασφάλιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Και προς αυτό τον σκοπό θα πρέπει να συνεργαστούν. Και προφανώς δεν απευθύνομαι στους δικούς μου συναδέλφους, οι οποίοι, όπως προείπα άλλωστε, διακατέχονται από υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού και συνεργατικότητας. Οι Έλληνες Λιμενικοί όταν περιπολούν, περιπολούν με πρώτο κριτήριο την άμεση επέμβαση προς διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάνουν την οποιαδήποτε έκπτωση στις αρχές και τα ιδανικά τους, κατά το μέρος εκείνο που αφορά στην εθνική  μας κυριαρχία.

Τι εννοώ με αυτό; Πρώτον και θα μου επιτρέψετε να πω απαράβατο, οι Έλληνες Λιμενικοί και οι Τούρκοι Ακτοφύλακες είναι συνάδελφοι, είμαστε δύο Χώρες του ΝΑΤΟ, η θάλασσα είναι το δεύτερο σπίτι μας, και όποιος ζητάει βοήθεια στη θάλασσα είναι πρώτα από όλα άνθρωπος, δεν ξεχωρίζουμε φύλο, ιθαγένεια, κοινωνικό στάτους κλπ, και πρέπει να δράσουμε, μαζί, Ελληνικό Λιμενικό και Τουρκική Ακτοφυλακή, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο, προκειμένου σώσουμε μία ανθρώπινη ψυχή. Χωρίς ανταποδοτικά οφέλη, χωρίς τυμπανοκρουσίες, απλά γιατί αυτό είναι το καθήκον μας, αυτό που έχουμε ταχθεί να πράξουμε….

Ωστόσο, ελλείποντος τέτοιου δυσχερούς γεγονότος, χαράσσονται βαθιές κόκκινες γραμμές, οι οποίες ερείδονται όχι μόνο από τη φιλοπατρία και την πίστη στα ιδανικά μας, την Πατρίδα, τη θρησκεία μας, τους ένδοξους προγόνους μας, αλλά, και από το Διεθνές Δίκαιο και γενικά τη διεθνή Εννομη τάξη, τα οποία οφείλουμε όχι μόνο να τηρούμε αλλά και να διασφαλίζουμε την επακριβή τήρησή τους. Και αυτό θα πράξουμε εάν απαιτηθεί!!!

Όσο ευαίσθητοι είμαστε στο πεδίο όσον αφορά τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής, τόσο αδιάλλακτοι μπορούμε να γίνουμε αν κάποιος προσπαθήσει να βάλλει κατά της εθνικής μας ταυτότητας και κυρίως ελευθερίας. Είμαστε το πρώτο τείχος και δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί. Πάντοτε βέβαια με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, επαγγελματισμό, συμπεριφερόμενοι στους Τούρκους Ακτοφύλακες ωσάν συναδέλφους όπως και είναι άλλωστε, επί τη βάση της εκπλήρωσης του κοινού μας σκοπού που είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, χαράσσοντας ωστόσο στο πλαίσιο αυτό, με τον δικό μας τρόπο,  με ψυχραιμία και επαγγελματική μεθοδολογία στη βάση της ειρηνικής διευθέτησης, τις δικές μας κόκκινες γραμμές, οι οποίες εδράζονται στην ακεραιότητα και αδιαβλητότητα της εθνικής μας κυριαρχίας.

 

-Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή κάποια προβοκάτσια στον τομέα έρευνας και διάσωσης; Ποια πιστεύετε πως είναι η φιλοσοφία Ερντογάν με βάση και τις απειλές πως «έρθει νύχτα»;

Κοιτάξτε, οι Τούρκοι έχουν δείξει κατά καιρούς ότι επιδιώκουν ένα “ατύχημα” στο Αιγαίο, όμως, όπως προείπα, ο άκρατος επαγγελματισμός και η υψηλή επιχειρησιακή τεχνική από τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, έχουν σταθεί εμπόδιο στα όχι και τόσο έντιμα σχέδιά τους…. Τα πάντα είναι πιθανά, ιδίως όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία, όμως, οι συνάδελφοί μου πάντοτε αγρυπνούν, και κυρίως, έχουν την εμπειρία και την ψυχραιμία να διαχειριστούν τέτοια περιστατικά. Για εμάς, η Έρευνα και Διάσωση είναι ιερή πράξη, είναι το ύψιστο λειτούργημα, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πλήρης νιώθει ένα στέλεχος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., όταν γυρίζει σπίτι του δέκα το πρωί μετά από μία ολονύκτια προσπάθεια διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα και να έχει καταφέρει να τους σώσει. Σε αυτή τη βάση δουλεύουμε εμείς οι λιμενικοί. Ακόμα λοιπόν και μία προβοκάτσια να επιχειρηθεί από την Τουρκία, που δεν την αποκλείω, για εμάς πρωτεύον θα είναι η διάσωση των κινδυνευόντων ανθρώπων.

Τώρα, όσον αφορά τις απειλές οτι “θα έρθει νύχτα” κλπ, εμείς οι Λιμενικοί ξέρετε, πιο πολύ περιπολούμε νύχτα παρά ημέρα. Ό,τι ώρα και να έρθει, νύχτα, μεσημέρι, απόγευμα, σούρουπο, εμείς εκεί θα είμαστε…. Δεν θα περιμένουμε βέβαια τον Ερντογάν, αλλά, την Ιστορία!!! Ξέρετε, το κάθε Σώμα και το κάθε Όπλο έχει τις δικές του εμπειρίες στα πεδία των επιχειρήσεων, και βάσει των εμπειριών αυτών εκπέμπει το σεβασμό και την αναγνώριση που του αρμόζει. Και το Ελληνικό Λιμενικό έχει βάλει τη σφραγίδα του ανεξίτηλη στο Αιγαίο, με τις τόσες αμέτρητες επιτυχίες του όσον αφορά σε διασώσεις ανθρώπων, αλλά, και τον άκρατο επαγγελματισμό που έχει επιδείξει κατά καιρούς απέναντι στις όποιες Τουρκικές προκλήσεις. Και πιστεύω ότι, εύλογα έχει κερδίσει το σεβασμό και το δέος από τους Τούρκους.

Ξέρει καλά ο Ερντογάν ότι, δεν είναι μόνο η Αεροπορία, το Ναυτικό, ο Στρατός, οι Ειδικές Δυνάμεις που θα σταθούν απέναντί του αν ποτέ αποφασίσει να «έρθει», αλλά, σε κάθε μικρό κομμάτι Ελληνικής γης, σε κάθε άνυδρο και ανήλιαγο Ελληνικό βράχο, ο πρώτος που θα σταθεί αντίκρυ του ολόρθος, θα είναι ο τελευταίος λιμενοφύλακας των Θερμοπυλών της εσχατιάς της Ευρώπης, του Καστελόριζου, και, αν τυχόν αποφασίσει να μας επισκεφτεί από το Βορρά, και εκεί πάλι θα βρει απέναντί του τον τελευταίο λιμενοφύλακα της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Αλεξανδρούπολης. Και ξέρει ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τη θάλασσα, πρώτα θα πρέπει να περάσει από εμάς, από τον τελευταίο λιμενοφύλακα, αν αποφασίσει να κάνει το απονενοημένο….

 

Σε λίγο καιρό θα έχουμε πάλι την περιβόητη «μάχη της τσιπούρας» και μάλιστα σε έτος εκλογών και για εμάς και για τον Ερντογάν. Σας ανησυχεί αυτή η περίοδος;  

Δεν ανησυχώ, καθώς έχω εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μου, όχι μόνο στο τακτικό επίπεδο αλλά και στο στρατηγικό επίπεδο. Είμαι σίγουρος ότι, ήδη έχουν αναληφθεί σε στρατηγικό – επιτελικό επίπεδο όλες εκείνες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες για τη διαφύλαξη των Ελλήνων ψαράδων μας, όπως άλλωστε είχε γίνει και παλαιότερα, και οι οποίες θα αφορούν στην εκτέλεση περιπολιών, θεωρώ όχι μόνο πλωτών μέσων αλλά και εναέριων.

Αλλά, και πάλι νομίζω δεν χρειάζεται. Και αυτό διότι, οι ίδιοι οι ψαράδες μας είναι Έλληνες Ακρίτες, δεν τους απασχολεί ο Τούρκος, ο Έλληνας ψαράς διαφεντεύει αυτό το ατίθασο άλογο που λέγεται Αιγαίο, τι να φοβηθεί τώρα από τον Τούρκο;

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ δεν θα πράξει αυτό που πρέπει. Όπως προείπα, η διαλειτουργικότητα και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των βαθμίδων ιεραρχίας και των επιχειρησιακών επιπέδων είναι δεδομένη στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, οπότε, είμαι πεποισμένος ότι, από το Στρατηγικό-Επιτελικό επίπεδο μέχρι το τακτικό (του πεδίου), έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψουμε τους Έλληνες ψαράδες και να κρατήσουμε ακέραιη την Εθνική μας κυριαρχία. Μας δεσμεύει ο όρκος μας στην Πατρίδα και στο Θεό και το χρέος στους προγόνους μας.

 

-Πώς κρίνετε την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;  

Παρατηρούμε, ιδίως, το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι, υπάρχει μία έντονη υποστήριξη από τους εταίρους μας, έχουν χτιστεί συμμαχίες, απόρροια των οποίων είναι τόσο η πραγματοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, όσο και η συμβολή στην ανάπτυξη της Χώρας μας και του τουρισμού μας. Βέβαια, και χωρίς να μιλάω με πολιτική χροιά αλλά εντελώς αντικειμενικά, όλα αυτά δεν εξελίχτηκαν τυχαία, αλλά, μετά από συγκροτημένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Το ζήτημα με τις Τουρκικές προκλήσεις έπρεπε επιτέλους να τεθεί επί τάπητος, όπως και έγινε, και, βλέπουμε στο τέλος της μέρας ότι, η στάση της Ευρωπαικής Ένωσης είναι υπέρ του δικαίου, δηλαδή, υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων, διότι, τα Ελληνικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα συμφέροντα που διέπουν τη δικαιοσύνη και το δίκαιο των λαών και των Εθνών, διότι, αυτοί είμαστε οι Έλληνες, έχουμε υψηλό το φρόνημα του Δικαίου και της Δημοκρατίας.

Ανεξάρτητα, όμως από αυτό, το σπίτι μας εμείς καλούμαστε να το προστατέψουμε από τον οποιονδήποτε τυχόν το επιβουλευτεί. Και, ξέρετε κάτι; Ο Σπαρτιάτης Διηνέκης είπε αστιευόμενος, τότε, στον Πέρση ο οποίος είπε στους Σπαρτιάτες ότι τα βέλη θα κρύψουν τον ήλιο, ότι, καλύτερα θα πολεμούμε υπό σκιάν. Με το χαμόγελο στα χείλη πηγαίναμε στο Αλβανικό μέτωπο….

Εμείς οι Έλληνες, με χαρά πολεμούμε για τα ιδανικά μας, ο καλός αγώνας υπέρ βωμών και εστιών μας προκαλεί μία περιφρόνηση στο θάνατο, διότι, θεωρούμε ότι, είναι ύψιστο χρέος μας και ελάχιστη ανταπόδοση μπροστά σε αυτή την υπερηφάνεια που μας έχουν χαρίσει οι πρόγονοί μας το να μας έχουν γεννήσει σε αυτή την υπέροχη και μοναδική Χώρα. Και όποια και να είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις, αν είμαστε εις το εμείς όπως έλεγε και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα….

Πηγή