ΠΕΑΛΣ: Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος στο Ηράκλειο Κρήτης(φωτο) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.11.22

ΠΕΑΛΣ: Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος στο Ηράκλειο Κρήτης(φωτο)

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΣ (ΠΕΑΛΣ)

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Aquila Atlantis ” στο Ηράκλειο Κρήτης ενώ η  συμμετοχή των μελών της ΠΕΑΛΣ ήταν πρωτόγνωρη. 

H ΠΕΑΛΣ ευχαριστεί θερμά όσους παρέστησαν και όσους χαιρέτησαν δια ζώσης ή με βίντεο- επιστολές τους,  τις εργασίες του συνεδρίου μας και συγκεκριμένα:

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, υπέρτιμος και έξαρχος Ευρώπης, κ.κ. Ευγένιος. Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη Λευτέρη (Κατά την διάρκεια του συνεδρίου προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του) .

Τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κατσαφάδο Κωνσταντίνο.

Τον Βουλευτή ΝΔ κ. Σενετάκη Βασίλη.

Τον Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδη Μανώλη.

Τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανουλακη Χάρη.

Τον Βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου Βασίλη.

Τον Βουλευτή Ηρακλείου ΚΚΕ κ. Συντηχάκη Μανώλη.

Τον Αρχηγό Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ Αλεξανδράκη Γεώργιο.

Τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου κ. Παττακό Μαρίνο.

Την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κα Τραυλού Μαρία

Τον Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ κ.Τσικαλάκη Μανώλη.

Τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Πασχάλη Σπυρίδων.

Τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. κ.Βοϊδονικόλα Σταύρο.

Τον  Επίτιμο Πρόεδρο ΠΕΑΛΣ και Γενικό Γραμματέα της ΕΑΑΛΣ κ. Σαϊτάκη Δημήτρη.

Τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Κρήτης Υποναύαρχο ΛΣ (εα) Χουχουρέλο Νικόλαο.

Τον πρόεδρο Νομαρχιακής ΝΔ ΚΙΣΣΑΜΟΥ Καρτσωνάκη Γεώργιο

Τον Πρόεδρο της Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Αγγελή Κωνσταντίνο.

Τον Πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κ. και Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΛΣ.ΚΟΥΖΗ Βασίλη.

Την  Πρόεδρο του Συλλόγου Μέριμνας Λιμενικού Σώματος κα Βερροπούλου Αιμιλία.

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών κ. ΚΥΡΑΝΗ Κωνσταντίνο.

Τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης Αθουσάκη Μανώλη.

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ημερόπλοιων κ. Χηνόπουλο Περικλή.

Τον Διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Γκώνια Κωνσταντίνο.

Τον  Αντιπρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. και Επίτιμος Διευθυντής  Κλάδου Ασφάλειας Αρχηγείου Αντιναύαρχο ΛΣ (εα) Καραγεωργόπουλο. Ιωάννη.

Τον  Επίτιμο Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ (εα) Βαλεργάκη Γεώργιο.

Τον  Επίτιμο Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ (εα) Τσιαδή Δημήτριο.

Τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Υποναύαρχο ΛΣ Κανάκη Χρήστο.

Τον Διευθυντή ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ & ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΔΙΔΙΝΑΛ) Αρχιπλοίαρχο ΛΣ Κωσταράκη Δημήτριο.

Τον Διοικητή Ναυσταθμου Κρήτης Αρχιπλοίαρχο Λυμπεράκη Νεκτάριο ΠΝ

Τον Διευθυντή γρ. κ. Αρχηγού ΛΣ Πλοίαρχο ΛΣ Μπότση Δημοσθένη.

Τον Πλοίαρχο ΛΣ Δελή Ιωάννη γρ.  Frontex

Τον  Διοικητή της ΑΕΝ Κρήτης Πλοίαρχο ΛΣ Κουβάτσο Χρήστο

Τον Διευθυντή ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ (ΥΟΘΕ) Πλοίαρχο ΛΣ Χριστιανό Γεώργιο.

Τον Λιμενάρχη  Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχο ΛΣ  Παπαδάκη Ιωάννη (Τέως Γ.Γ  ΠΕΑΛΣ).

Τον Λιμενάρχη Ρεθύμνου Αντιπλοίαρχο ΛΣ Καστρινάκη Κωνσταντίνο.

Τον Λιμενάρχη Σητείας Πλωτάρχη ΛΣ Ψαρράκη. Ιωάννη.

Τον Λιμενάρχη Χανίων Αντιπλοίαρχο ΛΣ Βαλυράκη Εμμανουήλ.

Τον Υπολιμενάρχη Χανίων Αντιπλοίαρχο ΛΣ Γιαννουλάκη Νεκτάριο.

Τον Διοικητή του Α΄ΛΤ ΚΛ Χανίων Πλωτάρχη ΛΣ Κοκολογιαννάκη Ευάγγελο.

Τον Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου Πλωτάρχη ΛΣ Παττακό Κ.

Τον  Υποδιοικητή της ΑΕΝ Κρητης Αντιπλοίαρχο ΛΣ Σημαντηράκη Β.

 

 

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περί τους 250 συνέδρους.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Πασσάκος Σπ. (Αρχιπλοίαρχος ΛΣ – Διοικητής 7ης ΠΕΔΙΛΣ) στην εναρκτήρια ομιλία του αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Ηράκλειο, τόνισε ότι “η απάντηση σε όλους αυτούς που προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια, τρικλοποδιές και το έντονο παρασκήνιο στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, στην πραγματοποίηση των αιτημάτων σας, στην πραγματοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου είναι η παρουσία σας εδώ”.

Ευχαρίστησε το προσωπικό των Λιμενικών Αρχών Χανίων, Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, τους Αξιωματικούς αλλά και συναδέλφους από το λοιπό προσωπικό για την  υποστήριξή τους και ως Περιφερειάρχης Κρήτης για την άψογη συνεργασία τους , τον επαγγελματισμό που έχουν επιδείξει και την στήριξή τους στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Απευθυνόμενος στους Αντιπλοίαρχο ΛΣ Βαλυράκη, ΚΛ Χανίων, Υπολιμενάρχη Χανίων Αντιπλοίαρχο Γιαννουλάκη Νεκτάριο, Αντιπλοίαρχο ΛΣ Καστρινάκη Κ. Λιμενάρχη Ρεθύμνου, Πλωτάρχη ΛΣ Ψαρράκη Ι. Λιμενάρχη Σητείας, Αντιπλοίαρχο ΛΣ  Παπαδάκη, Λιμενάρχη Ιεράπετρας, Πλοίαρχο ΛΣ Χασιώτη, Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου Πλωτάρχη ΛΣ Παττακό Κ. ,

τους Κυβερνήτες και πληρώματα των επιχειρησιακών μέσων της Κρήτης, τους  ευχαρίστησε και συνεχάρη για την συνεργασία και τον επαγγελματισμό τους  και για το ότι έχουν να επιδείξουν μόνο επιτυχίες παρά την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν, την παλαιότητα και την έλλειψη των επιχειρησιακών μέσων βάσει των αναγκών των υπηρεσιών τους.

Στην συνέχεια επεσήμανε ότι “Η κανονικότητα που η ΠΕΑΛΣ κι εγώ προσωπικά αναμέναμε και που το 2019 στο Συνέδριό μας στον Άγιο Νικόλαο καλωσορίσαμε, ήρθε αλλα ως προς κάποια εξοπλιστικά προγράμματα, στέγαση κάποιων  Λιμεναρχείων, η προμήθεια κάποιων σκαφών, αλλά μέχρι εκεί”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε “η ΠΕΑΛΣ, δηλαδή εσείς οι Αξιωματικοί και όχι μόνο , μείναμε σχεδόν εκτός κανονικότητας. Για άλλη μια φορά βιώνουμε ως ΠΕΑΛΣ, δηλαδή εσείς, αποκλεισμό, αδιαφορία. Καμία ικανοποίηση των οικονομικών μας απαιτήσεων, ελάχιστη προσπάθεια για διοικητική μέριμνα, πλαίσιο μεταθέσεων το οποιο δεν είναι αυτό που θέλουμε οι διοικουντες το ΛΣ Αξιωματικοί ΛΣ και το λοιπό προσωπικό   . Το διεκδικητικό μας πλαίσιο το οποίο έχετε μπροστά σας, έχει υποβληθεί και επανυποβληθεί τόσο από την ΠΕΑΛΣ όσο και από εμένα προσωπικά και ισάριθμες φορές το έχουν πετάξει και αδιαφορήσει. Το βιώσαμε και στο παρελθόν. Την τετραετία 2015-2019. Το τελευταίο έτος, μετά από τα 2019-2020-2021, έτη επιστροφής και προσαρμογής στην χαμένη μας κανονικότητα, το μόνο που μπορώ να πω επαναλαμβάνοντας μια πρόσφατη προσωπική μου παρέμβαση είναι … άλλα μας λέγανε και άλλα κάνουν. Είμαστε αποκλεισμένοι, άρα είστε αποκλεισμένοι. Κι όλα αυτά για ένα και μοναδικό λόγο. Έχετε την ατυχία για κάποιους να φέρετε αξίωμα. Πρέπει να παραμείνετε ελεγχόμενοι. Θεωρείστε δεδομένοι. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης συνδικαλιστικού οργάνου, εκπροσώπησής σας και αυτό περνάει σε εμάς καθημερινά, προφανώς και σε κάποιους από σας με πολλαπλά μηνύματα. Απαντάμε. Η ΠΕΑΛΣ ήταν, είναι και θα είναι εδώ. Αυτόνομη, αυτοτελής και πρωταγωνίστρια. Είμαστε εδώ. Άλλοι δεν είναι εδώ. Απολογισμός; Μείναμε στο ευχαριστούμε τα στελέχη, τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν κλπ κλπ κλπ. Μείναμε στο σλόγκαν”

Και συνέχισε “Είμαστε εδώ, στο Ηράκλειο, στο 15ο Συνέδριο, παρά την προσπάθεια να μην είμαστε, τοπικά, αλλά και θεσμικά και εξωθεσμικά κάποιων να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο.

Όλα όσα προανέφερα, είναι αιτία προσωπικών, μικροπολιτικών και μικροσυνδικαλιστικών λόγων. Και τονίζω το προσωπικών. Το διεκδικητικό πλαίσιο είναι μπροστά σας. Δεν θα το επαναλάβω. Ευελπιστώ σήμερα, για κάποια απ’ αυτά να υπάρξουν απαντήσεις και θετικές εξελίξεις.”

Τελειώνοντας το καλωσόρισμα του επεσήμανε

“Λιμενικό Σώμα – Ναυτιλία – Πλοίο – Ναυτικός

Ελληνική Ακτοφυλακή – Ασφάλεια

Και ο θεσμός του Αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος που διοικεί το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή είναι και ιδέα…και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν.”

Στο πλαίσιο των εργασιών του α΄ μέρους του συνεδρίου προσφέρθηκαν τιμής ένεκεν αναμνηστικοί θηρεοί ως ακολούθως:

 

Στον τέως Γενικό Γραμματέα της ΠΕΑΛΣ Αντιπλοίαρχο Παπαδάκη, Λιμενάρχη Ιεράπετρας.

Στον Αρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχο ΛΣ Αλεξανδράκη Γεώργιο.

Στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, υπέρτιμο και έξαρχο Ευρώπης, κ.κ. Ευγένιο

Στον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Κρήτης Υποναύαρχο ΛΣ (εα) Χουχουρέλο Νικόλαο.

Στον Πρόεδρο κ. Πασσάκο Π. Σπ. προσφέρθηκαν τιμής ένεκεν αναμνηστικοί θηρεοί απο την  Πρόεδρο του Συλλόγου Μέριμνας Λιμενικού Σώματος κα Βερροπούλου Αιμιλία και ο

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε και εγκρίθηκε από τα μέλη ο Διοικητικός και ο Οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός του έργου της ΠΕΑΛΣ.

 

Βασικό στοιχείο των εργασιών του Συνεδρίου της Ένωσης στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου υπήρξε ο γόνιμος προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων για τα ζητήματα που απασχολούν τους Αξιωματικούς ΛΣ και τον Οργανισμό που καλούνται να υπηρετήσουν και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων μέσα από δημιουργικό διάλογο για την ανάδειξη των προκλήσεων του μέλλοντος. Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΑΛΣ όπως αυτό διαμορφώθηκε θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες . Ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες δίνοντας εκ νέου έμφαση  για την συνεργασία και τον επαγγελματισμό και για το ότι έχουν να επιδείξουν μόνο επιτυχίες στους Αξιωματικούς και προσωπικό των Λιμενικών  Αρχών ΧΑΝΙΩΝ , ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ,ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΗΤΕΙΑΣ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ και  στα ΠΛΣ, τα ΚΕΑ, τα γρ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  αυτών αλλα και στους  Αντιπλοίαρχο ΛΣ Βαλυράκη, ΚΛ Χανίων, Υπολιμενάρχη Χανίων Αντιπλοίαρχο Γιαννουλάκη Νεκτάριο, Αντιπλοίαρχο ΛΣ Καστρινάκη Κ. Λιμενάρχη Ρεθύμνου, Αντιπλοίαρχο ΛΣ Τσομπάνη Ν. Υπολιμεναρχη Κ.Λ.Ηρακλείου,  Πλωτάρχη ΛΣ Ψαρράκη Ι. Λιμενάρχη Σητείας, Αντιπλοίαρχο ΛΣ  Παπαδάκη, Λιμενάρχη Ιεράπετρας, Πλοίαρχο ΛΣ Χασιώτη, Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου Πλωτάρχη ΛΣ Παττακό Κ.

Η ΠΕΑΛΣ ευχαριστεί όλους τους παριστάμενους του 15ου Τακτικού Συνεδρίου και κυρίως τα μέλη της Ένωσης για την στήριξή τους.

Ο Πρόεδρος κ. Πασσάκος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις ναυτιλιακές εταιρείες MINOAN LINES, ΑΝΕΚ LINES και ΒLUE STAR FERRIES για την σημαντική έκπτωση των εισιτηρίων μετάβασης  των συμμετεχόντων στο Ηράκλειο Κρήτης.