«Ακριβό μου Πάσχα»: «Χρυσό» θα πληρώσουμε το εορταστικό τραπέζι – Στο 19,3% η αύξηση – Αρνί για ρεκόρ… στο άλμα εις ύψος - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.5.24

«Ακριβό μου Πάσχα»: «Χρυσό» θα πληρώσουμε το εορταστικό τραπέζι – Στο 19,3% η αύξηση – Αρνί για ρεκόρ… στο άλμα εις ύψος


 Το Πάσχα είναι των πυλών. Οι καταναλωτές πονοκεφαλιάζουν με τις τιμές των προϊόντων, που πολλές φορές είναι απαγορευτικές για αγορά.

Οι τιμές των προϊόντων, έχουν πάρει την ανηφόρα, είτε αφορά το αρνάκι , είτε το κατσίκι, είτε τα υπόλοιπα νωπά προϊόντα,

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μια αύξηση τιμών της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Μόνο το αρνί θα είναι ακριβότερο κατά 15,1% φέτος, ενώ το κατσίκι έχει «πετάξει» κατά 25,1%. Οι ντομάτες είναι 30,3% ακριβότερες, το ελαιόλαδο 45,2%, τα κρεμμύδια 22,7% και οι πατάτες 18,6% ακριβότερα από πέρσι. Το κοτόπουλο έχει επίσης ανατιμηθεί 23,2% και το σπανάκι 26%. Το αρνί φέτος φτάνει να πωλείται σε κρεοπωλεία έως και 16,90 ευρώ και το κατσίκι έως 18,70 ευρώ το κιλό. Οι καταναλωτές θα πληρώσουν έως και 3,80 ευρώ για ένα κιλό ντομάτες και 2,49 ευρώ για ένα κιλό πατάτες.

Πάσχα: Πόσο θα κοστίσουν τα κόκκινα αυγά

Η 12άδα τα βαμμένα αυγά «πετάει» στα 13 ευρώ (πάνω από 1 ευρώ το ένα αυγό!), το τσουρέκι στα 11,50 ευρώ, ενώ η φέτα πουλιέται έως και 18 ευρώ τα 400 γραμμάρια…

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά κα στο «καλάθι του νοικοκυριού». 

Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους (σε € και σε %) πασχαλινού τραπεζιού 2024 & 2023

Εκτίμηση εύρους τιμών (σε €) προϊόντων πασχαλινού τραπεζιού, 2024

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Οι τιμές καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Πηγή