Η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να τρώνε από τα έτοιμα – «Χάθηκαν» καταθέσεις άνω των €4,5 δισ. το α’ 3μηνο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.5.24

Η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να τρώνε από τα έτοιμα – «Χάθηκαν» καταθέσεις άνω των €4,5 δισ. το α’ 3μηνο

 


Τα στοιχεία που προκύπτουν από την Τράπεζα της Ελλάδος

Η παρατεταμένη ακρίβεια και οι περιορισμένες αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζομένους τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό περιγράφεται περίτρανα από την πορεία των καταθέσεων, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όπου και καταγράφεται σημαντική πτώση.


Οι πολίτες, σε σημαντικό βαθμό, τρώνε από τα έτοιμα το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται αυξημένες, λόγω φόρων και αναγκών διαβίωσης.


Με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο 3μηνο του 2024 έχουν «φαγωθεί» καταθέσεις συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει ότι οδεύει προς το τέλος της μία μακρά περίοδος συνεχούς αύξησης που έχει ξεκινήσει από το τέλος του 2018.


Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εισήλθε στο τραπεζικό σύστημα, από διάφορες πηγές το ποσό των 60 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην παρούσα συγκυρία η δυνατότητα αύξησης των καταθέσεων από τους έλληνες φορολογούμενους έχει φτάσει στα όριά της και αυτό διότι υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες.


Ένα στοιχείο που επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι το γεγονός ότι η μείωση των καταθέσεων σε επίπεδο 3μηνου προέρχεται περίπου ισομερώς τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και από την πλευρά των νοικοκυριών.


Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.


Συνολικά το ύψος καταθέσεων στο τέλος Μαρτίου διαμορφώνεται στα 190,253 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2023 ήταν στα 194,788 δισ. ευρώ.


Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανέρχονται στο τέλος του περασμένου έτους στα 44,024 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν στα 41,600 δισ., μειωμένες δηλαδή κατά 2,424 δισ. ή ποσοστό 5,5%.


Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των νοικοκυριών, εδώ τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα αλλά σίγουρα η τάση είναι ανάλογη. Ειδικότερα στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν στα 144,626 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023 ήταν στα 146,626 δισ. ευρώ, μείωση δηλαδή 1,728 δισ. ευρώ ή ποσοστό 1,1%.


Και όλα τα παραπάνω παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος ήταν ένας ιδιαίτερα θετικός μήνας από την πλευρά εισροής κεφαλαίων στο σύστημα.


Συγκεκριμένα, η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 957 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,803 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024.


Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση


Μείωση κατά 718 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 737 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -24,5% από -10,2% τον προηγούμενο μήνα.


Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα


Αύξηση κατά 1,675 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 1,067 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,6% από 3% τον προηγούμενο μήνα.


Καταθέσεις από επιχειρήσεις


Αύξηση κατά 1,278 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 911 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 1,6% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 1,507 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 536 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 229 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 374 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.


Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα


Αύξηση κατά 396 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: newsbeast.gr