Αυξάνονται οι διελεύσεις πλοίων από τη διώρυγα του Παναμά - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.5.24

Αυξάνονται οι διελεύσεις πλοίων από τη διώρυγα του Παναμά


 Η ανάκαμψη στη διώρυγα του Παναμά συνεχίστηκε τον Απρίλιο, αν και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να φτάσουμε στα επίπεδα διέλευσης πριν από την ξηρασία και τον περιορισμό.


Από τη διώρυγα πέρασαν 789 πλοία τον Απρίλιο, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του της Αρχής Διώρυγας του Παναμά (ACP).


Οι διελεύσεις είχαν αυξηθεί κατά 13% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο συνολικών διελεύσεων από τον Οκτώβριο.


Οι συνολικές διαμετακομίσεις του Απριλίου ήταν 19% πάνω από το ναδίρ που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο, αν και εξακολουθεί να είναι 21% κάτω από επίπεδα του Οκτωβρίου.


Παρά τη συνεχιζόμενη θετική δυναμική, τα στοιχεία σχετικά με τις μέσες διελεύσεις ανά ημέρα δείχνουν πόσο πολλά περιθώρια έχει η διώρυγα του Παναμά να ανέβει κι άλλο.


Η αύξηση του Απριλίου στις συνολικές διελεύσεις οφείλεται κυρίως σε πλοία panamax. Αυξήθηκαν μόλις 2% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, μια επιβράδυνση από την αύξηση 8,5% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.


Οι διελεύσεις VLGC τον Απρίλιο ήταν μειωμένες μόνο κατά 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο (πριν από τον περιορισμό) επίπεδα.


Τα VLGC χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη διώρυγα του Παναμά για τα φορτωμένα δρομολόγιά τους από τον Κόλπο των ΗΠΑ προς την Ασία, ενώ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.


Οι διελεύσεις πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου παρέμειναν ασήμαντες την περασμένη χρονιά.


Οι διελεύσεις πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 96%  σε σχέση με τον Οκτώβριο.


Οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνονται είτε προς την Ευρώπη είτε χρησιμοποιώντας το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας προς την Ασία.


Οι διελεύσεις από μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διατήρησαν σχετικά σταθερές, σε 140 τον Απρίλιο έναντι 146 τον Νοέμβριο.


Οι διελεύσεις χημικών δεξαμενόπλοιων τον Απρίλιο εξακολουθούσαν να είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον Οκτώβριο, οι διελεύσεις χύδην ξηρού φορτίου κατά 191% και οι διελεύσεις γενικού φορτίου κατά 36%.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή